Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

UBER

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Радан Кънев за корупцията, управлението и изборите. За една година се случват и двете неща – има и сериозни реформи, но има влияние на силите, заради които се стигна до предсрочни парламентарни избори. Силите, които дърпат България назад и които видимо се изразяват с Делян Пеевски, но не само, още имат голямо политическо влияние. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по Нова телевизия.

2. Радио на турски език – използва ли се за политическа употреба? Огромна спекулация и заблуждаване на националната аудитория е, че СЕМ лицензира радио на турски език”, коментира в студиото на „Здравей, България” председателят на СЕМ Георги Лозанов.

БНТ, „Денят започва”

1. На какво е алтернатива приемната грижа – на живота в институция или на доходи? Само до края на юли тази година отглежданите от приемни майки и татковци деца са вече 2,346 хил. Има истински бум на желаещи да бъдат приемни семейства. Приемната грижа като лесен бизнес – така накратко може да бъде описан един от сериозните проблеми, с които се сблъсква обществото ни. Лесно ли е да си приемен родител коментираха в студиото на “Денят започва” Иванка Шалапатова от Асоциация “За нашите деца” и Елена Атанасова, приемен родител, член на Националната асоциация по приемна грижа.

2. Спешно състояние ли е ужилването на дете с алергия? И какви са аргументите за отказ на линейка в този случай? БНТ предизвика проверка по драстичен случай – дете, ужилено от оса в устата, родителите твърдят, че им е отказана линейка. Момиченцето получава алергичен шок и в крайна сметка е закарано в “Пирогов” от майка си и баща си. След като чу за случая в сутрешния блок на БНТ, заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков коментира, че това е недопустимо и се зае да провери случая.

bTV, „Тази сутрин”

1. Съдба на бежанец У нас е тръгнала кампания за управление страха на хората. Институциите това правят – всяват страх и този страх ще ни накара да загубим и последното, което имаме. Това заяви в предаването „Тази сутрин” бившият министър-председател на България Ренета Инджова.

2. Ромите от квартал „Максуда” започнаха работа в общината. 30 от ромите, чиито незаконни постройки бяха съборени във варненското гето „Максуда”, започват работа. На този етап все още без дом са 58 от тях. До пролетта те ще останат в общинската база „Баба Алено” край Златни пясъци, след което трябва сами да се устроят

ТВ7, “Добро утро, България!”

1. Стрелба край морето! ММА боец разби склад в Слънчев бряг и смаза две коли. ММА боец от Великобритания открадна мотокар в Слънчев бряг, разби два автомобила, потроши бензиностанция и рани полицаи. Туристът е бил задържан от извиканото на помощ спецзвено. Джон Кери в момента е в бургаската болница с множество наранявания, но без опасност за живота. Случаят се разследва от Районната прокуратура в Несебър.

2. На протест заради забраната на Uber. Днес в 18:30ч. недоволни граждани излизат на протест в София. Причината е решението на Върховния административен съд да забрани дейността на фирмата за споделени пътувания Uber.