Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

1443342571_8_559x-

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Песента за Райна Княгиня на турски на форум на ДПС. Къде е проблемът? Песента за Райна Княгиня, изпълнена на турски език, е плод на културната интимност през Възраждането. Така депутатът от ДПС проф. Мариана Георгиева определи изпълнението на песента на форум на етническата партия в Исперих, което взриви социалните мрежи.

2. Стотици хиляди българи без достъп до Бърза помощ за 8 минути. Докога? И 2000 лв. и 3000лв.  да стане заплатата в Спешна помощ, човек винаги може да работи на две места. След нова година пак ще увеличим заплатите с 20 %, всяка година ще го правим. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в ефира на Нова телевизия.

БНТ, „Денят започва”

1. Има ли опасност да бъдат спрени средства по европроекти и още решение ли са „горещите точки“ за регистрация на бежанците. Вицепремиерът Томислав Дончев беше гост в студиото на БНТ. Той коментира поевтиняването на природния газ с 14,26% и как това ще се отрази на цените на парното и електроенергията. По думите му КЕВР има крайната дума и взима своите решения според разчетите, които има, без значение кой казва „да“ и кой „не“.

2. 500 млн. ученици по света участват в “Най-големият урок в света” на УНИЦЕФ Учениците от 500 класа в България присъстваха на едни малко по-различни уроци. Те се включиха в инициативата на УНИЦЕФ “Най-големият урок в света”. 500 милиона ученика от целия свят ще станат част от нея.

bTV, „Тази сутрин”

1. До колко българи не достига линейка и кога спешната помощ ще оправдае името си? Спешната помощ не е нито ефективна, нито ефикасна. Това заяви в „Тази сутрин” председателят на Смeтната палата Цветан Цветков. Той защити одита за спешната помощ, представен от институцията в понеделник, като подчерта, че в него са представени изключително тревожни факти.

2. Колко още мигранти може да поеме България и какви са условията в бежанските центрове преди зимата? Общо над 11 хиляди са подадените молби за временно пребиваване в България от началото на годината. Числата са около два пъти повече от данните за 2014 г. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” председателят на Агенцията за бежанците Никола Казаков.

ТВ7, “Добро утро, България!”

 1. НАСА разкри тайната на Марс – колко още тайни крие Червената планета? Учени от НАСА откриха доказателства за течаща вода на Марс. Това бе съобщено късно вчера на специална пресконференция. Има ли живот на Марс и сами ли сме във вселената, коментира в “Добро утро, България!” астрофизикът Никола Каравасилев.

2. По ваш сигнал: семейство от Добрич на крачка от трагедия, след като огромна дупка зейна под прозореца на дома им. Един материал по ваш сигнал – огромна дупка зейна под прозореца на семейство от Добрич. 10 дни звъненето по институции и подаването на сигнал за аварията не дават резултат.