Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Нова телевизия, „Здравей, България”

Boiko_Borisov,_Prime_Minister_of_Bulgaria1

„Случаен ли е поредният инцидент с правителствения фалкон? Какво се е случвало вътре?” и „Има ли бъдеще Делян Пеевски като политик? Има ли скрити предизборни игри?” са част от въпросите, чиито отговори потърсиха по Нова телевизия.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че проблемът на правителственият самолет не е механичен, просто електрониката не функционира както трябва и затова колесникът не се е прибрал.

БНТ, „Денят започва”

БНТ потърсиха проф. Д-р Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни болести, за да отговори на въпроса има ли бум на заболели от салмонела през последната седмица и какви други вируси ни дебнат през септември. Той обясни, че дните все още са горещи и именно високите температури са една от причините за многото заболявания като салмонела, която е два пъти по-разпространена сред летуващите тази година.

Друг интересен гост на „Денят започва” бе евродепутатът Момчил Неков, който разказа за своя опит в европарламента.

bTV, „Тази сутрин”

Нови трусове в Реформаторския блок бележат началото на изборния сезон за политическата формация. Лидерът им Радан Кънев бе основен гост в ефира на bTV. Той коментира, че ако желанието за обединение е искрено и общата декларация е искрена, няма никаква, ама никаква драма. Той обаче алармира, че  хората не може да чакат. Когато няма път към единството, всеки започва да се чувства слаб, сега обаче други хора се чувстват слаби.

Другите гости в студиото – независимият депутат Велизар Енчев и д-р Любомир Живков, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, влязоха в остър дебат трябва ли да бъде легализирана марихуаната за медицински цели в България.

„Легализация не на марихуаната, а на конопа, медицинската марихуана ще облекчи живота на хиляди българи с тежки и болезнени болести”, защити тезата си Велизар Енчев. Той бе репликиран от д-р Живков, който заяви, че медицинската марихуана помага за някои болести, но тя носи и своите странични явления. „Не всеки, който взема, ще има зависимост, но трябва да бъде наблюдаван внимателно”, посочи експертът.

 

ТВ7, “Добро утро, България!”

Отново цените на горивата и тяхното качество бе тема за разговор в сутрешния блок на ТВ7. Енергийният експерт Румен Стоилов коментира, че всяка една административна намеса е полезна както за гражданите, така и за качеството на горивата. „Сами видяхте, че след проверката на места се усеща някаква промяна”. Той отказа да прави икономическа оценка на тези проверки, но по негово мнение те трябва да бъдат редовни.