Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Нова телевизия, „Здравей, България”

Екипът на Нова телевизия днес бе на мястото на събитието. Два месеца преди изборите Нова телевизия получи информацията, че жителите на село Галиче имат безплатна екстра – безплатна ваканция на Златни пясъци. Пътуването се осигурява с личните средства на Ценко Чоков, а за него са се записали около 200 души.

Сред записаните е и репортерът на “Новините на Нова” Марина Стоименова. В „Здравей, България” тя разказа, че никой не знае кога почивката ще се състои.

Екипът на „Здравей, България” посети и Черноморец, за да разкаже историята на жена, работила месеци без заплата. Когато събрала смелост да потърси правата и парите си, била заплашена дори с физическа саморазправа. От Инспекцията по труда се ангажираха с проверка по случая и евентуална санкция в размер до 15 000 лева.

БНТ, „Денят започва”

red-cross-303433_1280

Защо българинът е принуден да плаща от джоба си, за да получи качествена медицинска помощ? На този въпрос отговори проф. Генчо Начев, който е директор на „Св. Екатерина”. Той коментира и прехвърлянето на 4,5 млн. лева от болничната в доболничната помощ, като уточни, че тези пари създават условия за влошаване на доболничната помощ. Той коментира и цените на лекарствата – те не са резултат на високото ДДС.

Банкерът Левон Хампарцумян бе другият гост на БНТ, който бе поканен да коментира кризата на финансовите пазари, като заяви,че това което се случва в Китай, показва, че страната навлиза в друга фаза на развитие. От изключително бързо и бурно развитие вече минава в една много по-спокойна фаза.

bTV, „Тази сутрин”

Военният министър Николай Ненчев бе основен гост в сутрешния блок на bTV. Министърът на отбраната коментира преминаването на бежанците през гръцката граница, като посочи, че не е ясно как са я преминали, но има съмнения, че сред тях има и представители на различни радикални групировки, които могат да извършат терористичен акт.

ТВ7, “Добро утро, България!”

Бум на мними болни от началото на годината. Работодатели предлагат първия ден от болничния да не се плаща. Справедливо ли е? На този въпрос отговориха финансовият експерт Мика Зайкова, бившият социален министър Христина Христова и Димитър Бранков от БСК. Мика Зайкова коментира, че злоупотребите с болнични са факт, но това предложение за отрязване на първия ден от болничния е тотална дискриминация. Бившият министър Христина Христова определи това предложение като опит за внедряване на ред в хаоса. Димитър Бранков от БСК цитира данни от статистиката, че българските работници отсъстват от работа окол 22 дни. На фона на много ниската ни заетост, това число е голямо в сравнение с останалите страни в Европа.