Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Днес отново горещи теми в сутрешните блокове бяха бежанският поток на Балканите и цените и качеството на горивата.

2013-02-16_-_Wien_-_Demo_Gleiche_Rechte_für_alle_(Refugee-Solidaritätsdemo)_-_Refugees_are_human_beings

Нова телевизия, „Здравей, България”

В студиото Божидар Лукарски отговори на въпроса: къде плащаме повече бензин, отколкото ни наливат. След направените проверки е установено, че 87 разходомера са извършват манипулации, като 40% от 87-те нарушения са при големи бензиностанции.

Водеща тема бе и бежанският поток в съседна Македония и евентуалните опасности за България. Гост бе вътрешният министър Румяна Бъчварова, която обясни, че е съставен план за три варианта за развитие на бежанската криза. Най-апокалиптичният вариант е да има такъв поток, какъвто се наблюдава в Македония. В момента рискът това да се случи е относително нисък.

БНТ, „Денят започва”

Цените на горивата бе водеща тема и в сутрешния блок „Денят започва”. В студиото вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че цените на бензина се раздвижиха в последните дни. Проверени бяха близо 11 000 бензинови колонки и след края на кампанията няма нито една непроверена колонка.

По темата се изказа и бившият финансов министър Симеон Дянков, който заяви, че ефектът от поевтиняването на петрола в световен мащаб, който се забелязва и в България, ще бъде краткосрочен. Той коментира и кризата в Гърция, като заяви, че начинът за излизане от нея е само един – намаляване на разходите.

bTV, „Тази сутрин”

Как ще се отрази сливането на спешните центрове на София-град и София-област? Темата, предизвикала разгорещени дебати в последните дни, обсъдиха д-р Даниела Кателиева от Национална асоциация на работещите в спешната помощ и д-р Ивелина Георгиева, директорът на дирекция „Медицински дейности”. Основните притеснения, които те изказаха, са грешки при разпределянето на адреси, командироване в София и даже закриване на структури в цялата страна.

Местният вот наближава. Как и какви коалиции се формират в различните райони на страната обясни шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той хвърли бомбата, че в предизборния  щаб на ГЕРБ по места има информация, че са правени договорки между диаметрално противоположни партии срещу управляващата партия.

ТВ7, “Добро утро, България!”

Една от водещите теми бе спорът за устройствения план на магистрала „Струма” и защо бе пропуснат Рилския манастир като локация. Арх. Димитър Димитров обясни причината за пропускането с това, че като местоположение манастирът е в неудобен участък. Неговият събеседник Инж. Асен Попадийски обясни, че има налични две отбивки в посока манастира и затова не вижда проблем в липсата на директен достъп до един от най-големите туристически обекта.

Боян Павлов от Института за анализи и оценки в туризма гостува, за да даде мнение по въпроса за установените нарушения по българското Черноморие. Той коментира, че нарушаване на концесиите в страната винаги е имало и тази година не е по-различно. По негова оценка всяка година българският туризъм се подобрява все повече и призова българските летовници по-активно да посещават българското Черноморие.