Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Ikalfin
Фотограф:Вени Марковски, CC BY 3.0

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Изследване – ромите не са включени, а изключени от обществото? И защо всеки четвърти българин е съгласен ромите да бъдат изгонени от България? Декадата на ромското включване всъщност е постигнала изключване. Такива са заключенията от изследването на агенция „Галъп интернешънъл”, представени от социологът Първан Симеонов в предаването „Здравей, България”.

2. На живо от психиатричната клиника в Курило – къде пациент уби друг пациент? Персоналът е недостатъчен. Често постъпват пациенти, които са с опасно поведение. Липсва и специализирана охрана, която да е обучена да работи в такива условия”, заяви д-р Гълъбова.

БНТ, „Денят започва”

1. Как ще повлияе повишаването на цената на тока Цената на тока ще се вдигне малко, по най-лошия възможен начин в тази ситуация, но това ще стане, защото е изпуснато много време и проблеми не са решавани от десетина години, заяви Красен Станчев в студиото на БНТ.

2. Политически уравнения и решения. За страстите в парламента. Менда Стоянова се е ядосала от “лудия популизъм, който се вихри”в парламента. Според нея са се изказвали хора, които въобще не знаят какво се върши в БНБ, не знаят какви са функциите на БНБ и почти не е имало специалисти в тази област.

bTV, „Тази сутрин”

1. Министър Ивайло Калфин отговаря на зрителски въпроси. Ще доживеем ли до пенсия? Какво да очакваме от приетата реформа? И в момента много хора работят след 60-годишна възраст. Така социалният министър Ивайло Калфин отговори на критиките на зрителите на bTV към неговата пенсионна реформа в интервю за „Тази сутрин”.

2. Мъж преби с пръчка дете, защото си откъснало сливи от улично дърво. Възрастен мъж пребива 9-годишно момче заради откъсната слива от дърво пред дома му в град Летница. Кадрите на побоя са изпратени от свидетел на жестокия побой.

ТВ7, “Добро утро, България!”

1. Какво ще стане, ако НЕК фалира? И кой има интерес това да се случи. Иван Иванов от 15г. води борба с енергийната мафия и от 3 месеца. е председател на КЕВР. На бюрото си е заварил куп закони, наредби и договори за изкупване на скъпа енергия, каза в студиото на ТВ7 Васил Филипов, бивш шеф на „Булгаргаз“.

2. Скандал! Лекар отказа домашно посещение на дете със счупен крак. Аргументът: момчето имало три здрави крайника и можело само да стигне до болницата. Лекарка от софийското село Казичане отказа домашно посещение на дете със счупен крак, на което медиците от “Пирогов” са препоръчали пълен покой.