Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

800px-Bulgarian_Parliament_TodorBozhinov_041009

Фотограф:Тодор Божинов, Attribution-Share Alike 3.0

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Шамар за президента или подигравка с 570 хиляди българи? Парламентът бламира държавния глава за референдума! Проблем с пултовете за гласуване попречил на депутати от ГЕРБ да подкрепят предложението в референдума наесен да фигурира и въпросът за задължителния вот. Това обяви в ефира на „Здравей, България” народният представител Десислава Атанасова.

2. Кога и как ще се пенсионираме? Отговорите от среднощното заседание на депутатите. Идеята е възрастта за пенсиониране постепенно да расте, докато през 2037 г. и мъжете, и жените ще излизат в пенсия на 65 години.

БНТ, „Денят започва”

1. Ще подобри ли сигурността на вота електронното гласуване. По отношение на обвиненията, че сякаш са предали президента, Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че това не е така. “Това е наша съвместна битка и ние сме били заедно в тая битка”, въпреки че “в пълен обем не може сега да се осъществи инициативата”.

2. Бизнесът на протест срещу цената на тока Светослав Глосов от КРИБ каза, че даже и строителите, които не консумират толкова ток, ще понесат своите загуби. Повишението на цената на тока ще допринесе за повишаване на цената на строителните изделия и материалите, които участват в калкулирането на цената на строителната продукция.

bTV, „Тази сутрин”

1. Скандална схема за милиони ограбва български и чужди фирми. Кой допуска пладнешки грабеж под носа на държавата? Разследване на bTV показва ограбване на български и чужди фирми за милиони. Това е банална схема, както я нарича един от измамените, която продължава да работи у нас. Само в момента в Софийска районна прокуратура има около 30 такива случаи.

2. Как се живее без вода в 40-грудусова жега? На живо от радомирското село Дрен Кметът е обещал на 21 юли вода да има, но в момента няма дори водоноска. Според жителите на вилната зона, това се дължи на безхаберието на общината. Водопроводът на вилната зона се чака от 40 години.

ТВ7, “Добро утро, България!”

1. Кой носи вина за жестоко пребития 3-годишен Христо? Кой от нас знае точните мотиви за действията на майката на Христо? Коментирането и съденето са като национален спорт на българина, но никой не знае какво точно чувства тази жена, каза в студиото на ТВ7 Мадлен Алгафари, психотерапевт.

2. Част от Реформаторския блок с остра позиция против предложението на ДПС за отпадане на преференциалното гласуване. „Президентът може да сезира Конституционния съд за референдума. Той може да попита дали Народното събрание законно е редуцирало въпросите“. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Петър Славов в „Добро утро, България“