Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Фотограф:D. Sharon Pruitt, Attribution 2.0 Generic

578px-Ice_cream_cone

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Крадат от хора с увреждания. Последното нагло посегателство е върху уникално съоръжение на варненския плаж, което позволява на тези хора да влизат в морето. Вече такъв достъп няма.

2. Пореден абсурд по родното Черноморие – созополският кмет загради път към брега с метални огради. Бариери са поставени на стария път между Приморско и Созопол и достъпът до плажа “Алепу” е невъзможен. Недоволството срещу поредния заграден плаж започна от социалните мрежи и стигна до там, че няколко часа по-късно хората разрушиха сами заграждението.

БНТ, „Денят започва”

1. Референдумът на дневен ред. Гости в “Денят започва” бяха политолозите Татяна Буруджиева и Даниел Смилов. Те обсъждаха провеждането на референдум за избирателната система у нас.

2. Световен ден за борба с хепатит. Има ли нов метод за борба с болестта? Отбелязваме Световния ден за борба с хепатит. Стотици хиляди хора не знаят, че са болни и са носители на това заболяване.

bTV, „Тази сутрин”

1. Битката за София. Кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев си поставя задачата на първи тур на местните избори да спечели повече от 110 000 гласа, което по негови изчисления от действителните гласове е 23-25%.

2. За подводните камъни в съдебната реформа. Въпросът за разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегии е трудно понятен за обикновения гражданин, но когато той влезе в съда, очаква съдията да не се влияе нито парично, нито политически, нито кариерно. Това каза в студиото на „Тази сутрин” съдия Нели Куцкова.

ТВ7, “Добро утро, България!”

1. Скандал в БАН заради твърденията на доц. Георги Милошев, че Е-тата в храните водят до промяна на човешката ДНК. Каква е истината? Не се разграничаваме от колегата си, а от начина, по който представи резултатите си. Това каза в студиото на ТВ7 доц. Ива Угринова от БАН.

2. Подлудяваме в жегите. Необичайна агресия залива страната. Според специалистите една от причините за нея са горещините. Защо полудяваме жегата и топлото време причина ли е за повече инфаркти и инсулти, коментира невролога проф. Димитър Чавдаров.