PR Фокус: Лидия Малчева, акаунт мениджър в SiteMedia Consultancy

Представяме ви Лидия Малчева, PR консултант в  SiteMedia Consultancy 

_SSF1387 (2)

Преди да стане част от екипът на SiteMedia Consultancy, заедно с един от създателите на агенция APRA Porter Novelli Любомир Аламанов и доскорошната изпълнителна директорка на АPRA Porter Novelli Ружа Загорска, Лидия Малчева е работила като акаунт мениджър за Майкрософт, Сименс, Кока-Кола, AGT Газпром, Нова Броудкастинг груп и др. В момента тя е на 27г., учи бизнес администрация в НБУ и се занимава с PR от 5 години.

 С какво те привлече професията PR специалист ?

Динамика и разнообразие: сутринта може да организираш IT събитие, в 16:00ч. да имаш среща със street графити артисти, а вечерта да имаш медийна среща с Веселин Топалов. Шарена е нашата професия :)

С какво SiteMedia Consultancy е по-различна от всички други PR агенции в страната?

Дораснахме до момента, в който си дадохме сметка, че свободата и качествено изразходваното време, са основата на съвременния модел на работа. Не вярваме в затварянето на хора в един офис от 09:00ч. до 17:00ч. Вярваме в младите хора, които гледат напред и не се страхуват да експериментират. С правилна мотивация може да се постигнат чудеса, всичко останало е остарял метод на работа, който ще избледнее сам с времето. Въпросът е дали ще позволиш да избледнееш и ти с него. Е, ние взехме решението за себе си и по-скоро сме готови да стъпим извън пътеката, отколкото да затънем в коловоза.

Без какво може и без какво не може добрият PR специалист?

Не може без доверието на клиента, а за него трябва да се бори ежедневно. Останалото е подробност.

Ако можеше да избираш, на кого би искала да станеш PR?

Tоп 3: Justin Trudeau, Michael Phelps, Arctic monkeys

Единак или групов играч е успешният PR специалист?

Групов играч, категорично.

Какво си казваш, когато нещо се обърка?

Знаех си.

А как се поздравяваш за успеха?

С приятели и с розе.

Къде си ти след 10 години?

Голяма част от нашата работа е изготвяне на тайм тейбъли, графици, списъци със задачи по дни и т.н. Обущарят ходи бос, не обичам да си правя планове къде ще бъда в събота вечер, камо ли след 10 години.

Има ли някой в сферата, на когото се възхищаваш?

Възхищавам се на всеки колега, с който съм работила през годините, защото знам колко работа, пот, пропуснати почивки и усилия коства един успешен проект. А нашата работа е „зад кулисите“ – щом всичко е както трябва и не виждате PR екипа, значи си е свършил добре работата.

 Как ти помага медийният клипинг и мониторинг в работата?

Помага ми ужасно много! Само колеги, които знаят как се четат вестници по старомодния начин, знаят за какво говоря.