Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

EvgeniiDaynov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. След като тухла паднаха върху бебешка количка – има ли виновен? Кой е виновен за инцидента, при който тухла падна върху бебешка количка? Отговорността си прехвърлят собственикът на сградата, общината и регионалният „Инспекторат за опазване на културното наследство”. Сградата в Пловдив е купена от Величко Яков преди 2 години. Твърди, че веднага е започнал процедура за ремонта и реконструкцията ѝ. „До ден днешен нямам разрешение за строеж”, заяви пред Нова телевизия Величко Яков. От Инспектората за опазване на културното наследство наскоро са му дали документ, че може да направи преустройство на сградата и веднага е подал проектите в общината, но още чака. „Това е паметник на културата, не мога да започна никакви възстановителни дейности, преди да имам разрешение”, заяви Яков.

2. Още за героите от скандалния видеоклип. Всяко второ българско семейство има близък, познат, дете, баща, майка, които са частично или изцяло в чужбина. Всеки седми българин си е изготвил основен жизнен план и той не е свързан с България, а да се изнесе час по-скоро, при младите хора – всеки четвърти, а при младите и образовани – всеки трети”, заяви в предаването „Здравей, България” социологът Кънчо Стойчев. „Каква държава сме направили? Държава, в която огромната част от нацията иска час по-скоро да се изнесе. Търпим пред очите ни да се изпепелява всяка една институция и всичко да се заменя с персоналното и с пускане на някакви лафчета”, заяви социологът. „Истината е, че в България няма повече от 6 млн. души. Няма война, която да е причинила подобно опустошение”, продължи коментарът му.

БНТ, „Денят започва”

1. Спорт. Накъде върви родният спорт? Стратегии, инвестиции и предложения в новия закон за физическото възпитание. В Министерството на младежта и спорта се проведе дискусия, свързана със закона за спорта. По този повод в “Денят започва” гостува министър Красен Кралев. Предишният закон беше многократно преправян, очевидно обществените потребности бяха доста по-различни от това, което той предлагаше, обоснова необходимостта от нов закон министърът на спорта. Старият закон е включвал 12 глави и 69 члена, новият – 18 глави и 189 члена. “Опитали сме се да бъдем максимално обхватни, така че всички казуси, на които сме били свидетели през последните години, да намерят своето решение в самия закон”, подчерта Кралев и поясни, че за да има повече средства за спорт, трябваше да се намери начин за увеличаване на частните инвестиции, но без да се залита в посока на данъчни преференции.

2. В родилния дом – година след побоя над малката Никол. Какво се промени в работата на акушерите и грижата за родилките? Промени ли се нещо в работата на акушерките и в грижата за родилките? Въпрос, който повдигаме след като точно година след побоя над новородено бебе СГС успя да даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена да побой над малката Никол. Това беше документирано от камерата на частната болница “Софиямед”. Родителите на детето поискаха 400 хил. лева обезщетение, а защитата – смяна на прокурора. Гост по темата в студиото беше проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.Маркова каза, че е очаквала поне структурите на инспекциите по труда да направят една проверка, защото е недопустимо човек да работи 37 часа без прекъсване, още повече в такава трудова среда където винаги поне едно от бебетата плаче. Доказано е, че на второ място по дразнимост на човешката психика, след лъвския рев, е бебешкият плач. Според професорът е ясно, че става въпрос за ненормално поведение и ако оставим акушерките да работят по 37 часа, то всички ще почнат да бият бебетата.

bTV, „Тази сутрин”

1. Какви изненади готви премиерът и защо Бойко Борисов се закани на своите? Няма никакво значение дали Пеевски си отива, защото ще се намери друг Пеевски. Не Пеевски изгради този модел на оплитане на партийни и корпоративни интереси. Това си е патент на ГЕРБ. Вече не е важно дали ще е Пеевски или някой друг. Идеята е държавата да се преустрои така, че да няма вериги от зависимости. Това каза проф. Евгений Дайнов в коментар на изказването на Бойко Борисов вчера по време на отговор на въпроси на зрители. Не е възможно да се поддържа такъв модел на властване. Това си има цена – запушената икономика, фрапантната бедност, мускулите управляват улицата. Този начин на власт убива самата общност и това също огромна. Борисов е достатъчно мъдър, за да разбере, че нещо се разпада, но не разбира защо, смята Дайнов. Борисов прави излишно резки движения. Този човек не е толкова сигурен, колкото се опитва да изглежда, добави Дайнов.

2. Ще има ли единна кандидатура за президент на Реформаторския блок? Антикорупципнният закон не е лош в сегашният си вид – в който беше приет в Министерския съвет, но няма да реши всички проблеми с корупцията. Нереалистично е да се очаква, че един законов текст ще се справи с толкова тежък социален проблем какъвто е корупцията у нас. Това заяви проф. Даниел Вълчев от “Движение България на гражданите” в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Вероятно ще има опити за промяна на текста, заяви той. В едно недобре организирано общество винаги има опасност определени законови текстове да се използват в нечия полза – така проф. Вълчев отговори на коментар на Татяна Дончева, че антикорупционният закон ще бъде изкривен, за да преследва конкретни хора.