Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

tatianadoncheva

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ти равен ли си ми?“ – брутално насилие над момче Мъж преби и унижи момче в село Овчеполци. 21-годишният Ангел Калеев е заснел своето издевателство над 17-годишният Митко и го е качил в интернет. Момчето твърди, че с нищо не е предизвикало агресията на Ангел. „Когато отидох за цигари, срещнах Ангел. Той ме пита дали досега съм се бил с някого. Казах, че не съм и мисля, че няма да стане това. Той ме попита какво ще стане, ако ме набие. Казах, че няма да мога да направя нищо. След това ме пита какво ще стане, ако не ме набие. Казах, че сме равни и той ме удари по лицето”, разказа Митко. Ангел продължава да удря Митко в лицето и корема. Няколко часа по-късно Ангел отново среща Митко, започва да го обижда. Този път момчето обаче успява да избяга. Митко все още не е подал жалба в МВР за случилото се, но смята да го направи още днес.

2. Лого под прицел! Как ще рекламираме страната си като туристическа дестинация? Мнението на българите – определящо за избора на ново туристическо лого на страната ни. До момента специално жури е селектирало от общо 183 творби само седем, които ще се борят да станат българско лого. А хората от журито вече си имат свое любимо лого сред предложените. „На мен ми харесва „България – открий и сподели”. То е най-цялостно и най-добре комбинирано. В средата на думата има едно главно “А”, в което са вплетени символите на слънце, планина и море или река, не мога да определя точно. Там има история. Разбираемо е. Ясно е”, коментира в студиото на „Здравей, България” Теодор Лулчев, член на журито и преподавател по графичен дизайн в Националната художествена академия.

БНТ, „Денят започва”

1. Защо Кодексът на труда е най-често поправяният закон? Има ли дейност след инициативата за закони? Анализ на законодателството са направили Българската стопанска камара и Центърът за законодателни оценки и законодателни инициативи. Резултатите от него ще бъдат представени на пресконференция днес. В студиото на “Денят започва” проучването представиха Божидар Данев, председател на БСК, и адвокат Петър Кьосев, член на УС на Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. Законодателната дейност за тези 5 години Данев определи като стахановска, за тези години са внесени и разгледани в Народното събрание над 16328 проекта, като са приети средно годишно 132 изменения на нормативните актове. Като се знае, че има 130 работни дни, това означава, че всеки ден са разглеждани по два проекта и е приемано изменение на един закон.

2. Празнични оферти. За какво да внимаваме, когато организираме предстоящите почивни дни? При нередности при екскурзия хората трябва да реагират на момента, за да се намери решение “на място”. Грешка е в последствие да се търси контакт с туроператора, тъй като те не обичат да връщат пари. Ако ги потърсим веднага, по-вероятно е да се намери алтернативно решение на проблема. Това заяви в студиото на “Денят започва” Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители”. Макар и рядко, все още много хотели ползват снимки отпреди 10-ина години, когато е бил чисто нов. Николов призова да се доверяваме на резервационните системи, които дават обратна връзка за качеството на услугата. Посъветва също да не се подвеждаме на психологическите техники на търговци, които обявяват часове, дни за ползването на определени условия. Дадена Великденска оферта после става Шестомайска, после Коледна, акцентира той.

bTV, „Тази сутрин”

1. Справя ли се Гранична полиция и ще продължат ли незаконните арести на мигранти? Да очакваме ли сътресения в управлението заради корупционните скандали? Не знам кой в България възпитава националисти от такива комплексари. Това, че можеш да набиеш едно циганче в с. Овчеполци не те прави голяма работа, пак никой не те знае. Така лидерът на “Движение 21″ Татяна Дончева коментира скандалното видео с побой над момче от ромски произход, което нашумя в социалните мрежи, в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Очевидно част от младото поколение расте с комплекс, че някой друг му е виновен за начина, по който живее – да беше седнал, да беше измислил нещо… Това е поколение, на което си му изсмукал мозъка със спринцовка, допълни тя.

2. Екстри зад решетките – въпреки забраната стотици затворници с мобилни телефони И заглушител няма да реши проблема с телефоните в затворите. Опитвано е вече веднъж – имаше поставен такъв уред в едно от затворническите общежития и ефектът беше нулев. Това заяви бившия началник на затворническите общежития в Казичене Николай Павлов в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Коментарът на Павлов беше по повод станалия скандален случай с Росен Петров-Животното, който е осъден за наркоразпространение. Оказва се, че докато изтърпява присъдата си в затворническото общежитие в Казичене, той има достъп и до социалните мрежи, и до телефонни услуги. Във “Фейсбук” той качва снимки и статуси, докато е зад решетките, включително и от затворническото общежитие.