Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

An-empty-wallet

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Има ли Турция интереси в България? “ДОСТ е демократична, либерална, европейска и антиолигархична партия. Нямаше да се поколебаем да си сложим още един етикет, ако смятахме да правим турска политика. За нас гражданската нация е съставена от различни религиозни, етнически и културни групи. Но всички ние сме българска нация, така че политиката ни е насочена към всички български граждани”, коментира в „Здравей, България” Хюсеин Хафъзов от ДОСТ.

2. Държавата за т.н. ловци на бежанци. Ще има ли още арести? „Въвеждаме допълнителни правила, надявам се гражданите да ни разберат. Те са свързани с това как се действа при среща с нелегални имигранти”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя коментира последните случаи на граждански арести на нелегални имигранти. „В процес сме на изясняване на цялата картина около тях. Не искаме да обезкуражаваме всеки един добросъвестен гражданин, който иска да помага на органите на реда”, коментира Бъчварова.

БНТ, „Денят започва”

1. Какви са уловките при договарянето на лихвата при бързите кредити? Много от фирмите за даване на бързи кредити заобикалят закона, каза в студиото на “Денят започва” кредитният експерт Тихомир Тошев. Той допълни, че промените в Закона за потребителския кредит не са помогнали много. Фирмите заобикалят тавана на оскъпяване чрез таксата за осигуряване на поръчител. Тази такса не се смята като оскъпяване на кредита в изчисляване на годишния процент на разходите, обясни експертът. Тихомир Тошев поясни, че бързите заеми трябва да се взимат в малки суми до 200-300 лева и да се връщат в максимално кратък срок, понеже сумата се оскъпява много бързо.

2. Защо според Валери Симеонов граничарите-самозванци са мутренски бригади? Това, което ме интересува, е “доколко България може да защити националните си интереси и определено не са това хората (извършители на гражданските арести по границата), които могат да са представители на този тип защитници”. Това са публично известни лица в Бургас и Ямбол “с дебели криминални досиета, с присъди, с многократни регистрации на различен тип престъпления”. “Единствената причина те да обикалят като глутница границата е да набавят някакви печалби за себе си”, категоричен бе в студиото на “Денят започва” лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов в коментара си за гражданските арести, които се случиха на държавната ни граница, през миналата седмица.

bTV, „Тази сутрин”

 1. Тайните на семейство Баневи – колко милиона крие българският бизнес в офшорки? Няколко десетки фирми имам в офршорни зони, никога не съм го крил, но те не са на Николай Банев – те се създават с конкретна цел, имаш конкретен бизнес с конкретни партньори. Това обясни бизнесменът Николай Банев, който е един от българите в центъра на световния скандал Panama Papers. Нямам 100%-во мои фирми. Всички фирми са създадени за бизнес. Тези фирми са инвестирали в икономиката ни няколко десетки милиона. Това може да се докаже от БНБ и не зная защо БНБ не заеме позиция, коментира Банев.

2. Шокиращи кадри на кола, която влачи мъртво куче. Как ще бъде наказан извършителят Какъв възпитателен ефект има влаченето на мъртво куче? Този човек не може да разсъждава като гражданин и като родител. Държавната агенция „Закрила на детето” трябва да се самосезира. Това заяви Явор Гечев от фондация „Четири лапи” в студиото на „Тази сутрин” по bTV във връзка със скандалното видео на влачено от кола куче, което се появи в интернет. Красимир Георгиев, който е влачил трупа на починалото куче, е бил помолен от съседката си Бойка Иванова да го транспортира до сметището в село Шипочене. По-рано той обясни пред bTV, че закачил животното за теглича на автомобила си, защото 8-годишната му дъщеря била в колата.