Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

batkov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Наркотици в дискотеката. Масово ли е? “Дискотеки без да се използват опиати почти няма в България. В целия свят е така”. Това заяви за “Здравей, България” диджей Дамян по повод разкритията, че нощни клубове в София са част от мрежа за разпространение на наркотици. Двама от задържаните при полицейската акция в “Плаза” все още са в ареста. По повод появата на името на заведението в скандали в последно време, диджеят допусна: “Има вариант това да е тенденциозно към тази дискотека. Бизнесът в Студентски град е добър – естествено, че някой трябва да удари друг по някакъв начин”.

2. И Тодор Батков с акции в офшорка. Защо? Името на Тодор Батков излезе като акционер на офшорни компании в “Панамските документи”. Бившият собственик на “Левски” е имал три дяла от по един долар в три фирми на Майкъл Чорни. “В качеството ми на адвокат ми се наложи за известен период от време да взема на свое име по една акция от три компании, регистрирани в Британските Вирджински острови и да поема функциите на директор. Негова идея беше да купи две доста хубави жилища за над 100 милиона паунда. Те се купуват на името на тези три фирми и очевидно това е станало през „Мосак Фонсека”, обясни в „Здравей, България” Батков.

БНТ, „Денят започва”

1. Проверки. Как да разпознаем прясното от застоялото месо? Правят ли търговските вериги компромис с качеството на храните? За да преборим пролетната умора, е необходимо да се консумират повече пресни и свежи плодове и зеленчуци – в това е категорична специалистът по хранене проф. Донка Байкова. По отношение на качеството на храните, във връзка с наближаващите празници, БАБХ ще гарантира безопасната ни трапеза със засилени проверки. Това заяви в студиото на “Денят започва” шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

2. Ученичка от Благоевград с иновативен проект Денят започва” Старите автобусни спирки и РЕП-ове в Благоевград да се превърнат в кабинки за зареждане на мобилни устройства. Такъв проект разработи ученичка от града. Идеята е в кабинките да има слотове за зареждане на таблети, компютри и смартфони, както и безплатен интернет. До тях пък е планирано да бъдат разположени кошове за използвани електрически крушки, стари батерии и електрически уреди.

bTV, „Тази сутрин”

1. Как с фалшив електронен подпис откраднаха фирмата на бизнесмен само за ден? Бизнесмен от Благоевград се оплака, че фирмата му е открадната. Оказа се, че крадецът е станал незаконно собственик на още повече от 100 дружества. Стефан Алексов дълго ще помни това събуждане: „Сутринта, докато си бях в леглото счетоводителката ми се обажда и ми казва „Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма”. И аз казах „Как така не съм собственик?!” Реакцията му след новината е светкавична – в рамките на половин час блокира банковите сметки, знае, че обикновено измамниците се опитват първо да източат тях и да разпродадат активите. Така блокирани остават над 100 хил. лева, а Стефан Алексов започва да си задава въпроси – как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма. Оказва се, че това не е никак трудно.

2. Защо в най-бедната страна на Европейския съюз се хвърлят тонове храна? 670 хил. тона хранителни продукти се изхвърлят всяка година от големите вериги магазини у нас. Това обяви в предаването „Тази сутрин” депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Причината е, че за фирмите е икономически по-изгодно да изхвърлят храна, отколкото да я даряват, уточни реформаторът. В тази връзка Реформаторския блок предлага законови промени, които ще освободят веригите от ДДС и корпоративен данък върху хранителните продукти, които се даряват, ако остава поне още месец до изтичането на срока на годност.