Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

kalfin

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. 17-годишна зад волана и катастрофа с жертва. Кой даде ключовете от колата? Води се досъдебно производство. Установяват се причините, довели до катастрофата. По първоначални данни 17-годишното момиче без книжка е управлявало автомобила, но тепърва ще се изяснява ситуацията”, обясни за „Здравей, България” инспектор Теодор Тодоров, комисар в сектор КАТ-„Пътна полиция” в Търговище. „Автомобилът наистина се ползва от една охранителна фирма в Търговище като колите на тази фирма са държани на паркинг до една от бензиностанциите в града”, добави инспектор Теодор Тодоров. Засега от полицията не могат да кажат каква е била връзката между момичетата и собственикът на охранителната фирма, чиято собственост е катастрофиралата кол

2. Изнесени ли са милиарди от България чрез офшорки? След като гръмна скандалът „Панамските досиета“, ще кажа следното. Има финансов рай, защото има финансов ад. Офшорките се правят в независими държави. А що се отнася до Владимир Путин, извинявам се за израза, той ще си го премести от левия в десния. Защото всички руснаци знаят, че президентът им е мултимилионер. Това заяви икономическият експерт Владимир Каролев. Пред Нова телевизия той и социологът Андрей Райчев коментираха отзвука от финансовия скандал, засегнал редица световно известни политици. Според Андрей Райчев зад цялата история се крие поредната конспирация: „Ясно е, че това е „активно мероприятие“. И не само срещу Путин. Но се питаме защо продължава. Дълбоко не вярвам, че няма политическа воля това да се спре“.

БНТ, „Денят започва”

1. Ще се повишат ли доходите на пенсионерите? И още – какво се случва с изоставените деца на бежанците? От 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии, с изключение на тези, които са на тавана на пенсията и те няма да получат увеличение, тъй като пенсията им е 910 лв. Това каза в студиото на “Денят започва” вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Ивайло Калфин коментира и темата с непридружените деца на бежанците, като призна, че в България миналата година има месеци, в които са засечени по 500 непридружавани деца. Това означава, че те са непълнолетни и не са с родителите си.

2. Самотна майка от Пловдив събира средства за операция на болното си дете-годишният Никола Димитров се бори с детска церебрална парализа. След няколко несполучливи операции у нас, майката търси лечение в болница в Полша. Там лекарите дават големи надежди за оздравяването на малкия Ники. За заминаването обаче са нужни средства, непосилни за майката на момчето. Откриват болестта на Ники, когато е на пет месеца. Детската церебрална парализа е засегнала сухожилията му и детето не може да движи дясната си ръчичка и краче.

bTV, „Тази сутрин”

1. След седмица недоволство, лекари от цялата страна излизат на протест Този път, който е очертан, 15 години вървим по него, изведнъж, този път, който беше ясно очертан, започна да обраства – паднали дървета, ровове, който се сети, слага знак „Стоп” или „Забранено движение”. Не може на входа на този път да се иска пръстов отпечатък. По този начин обясни проблемите със здравната реформа председателят на столичната лекарска колегия проф. Милан Миланов. В студиото на „Тази сутрин” той подчерта, че Националният рамков договор е „единственото национално годишно законово споразумение на две сфери – НЗОК, Министерство на здравеопазването и парламента и, от другата страна, пациенти и лекари”.

2. Дядо на 80 години изхвърли 22 хил. лв. през балкона на телефонни измамници. В Кърджали пък телефонни измамници отбелязаха рекорден удар и посред бял ден отмъкнаха 22-е хиляди лева от възрастен мъж, подлъган, че помага на полицията. Жертва на телефонните измамници става 80-годишният Христо Манолов, който хвърлил парите през терасата с убеждението, че помага на полицията да хване бандата, която тормозела целия град . Вместо зрелищни арести обаче разбрал, че е поредният измамен. Най- любопитното е, че преди да попадне в схемата, мъжът, който е добре информиран и знае за хитрите трикове на измамниците, предупреждавал всичките си приятели и роднини да внимават.