Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

lukarski

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. За бурките и бежанците. От турската агенция по вероизповеданията /Дианет/ плащат на български мюсюлманки да носят бурки. Агенцията има над 70 служители, които живеят в България, те плащат на жените. Това коментира в студиото на „Здравей, България” лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „В Турция е забранено носенето на бурка. Носенето на бурка или фередже се прави, за да се покаже, че ислямът разширява своите територии. Трябва да гледаме на разпространението на бурките като на разпространението на минаретата. Това е маркиране на територия”, коментира още Симеонов.

2. Офшорките са им скъпи! Какво крият политиците? Още за най-мащабното журналистическо разследване. От десетилетия използването на офшорки е привилегия за богатите и за криминалния свят. Богатите законно използват офшорните зони, за да „оптимизират” данъците си, като това се отнася и до големи компании. Криминалният свят пък пере пари. Напоследък обаче големите западни държави решиха, че това е вече сериозно отклонение, коментира бившият икономически министър Трайчо Трайков горещата тема за Панамските документи. На въпрос на Нова телевизия дали може да излезе нещо скандално от информацията, че има и българи в „Панамските документи”, Трайков отговори, че НАП лесно може да събере много информация. Може да се окаже, че тези хора са си декларирали офшорните компании и сметки, което не е престъпление.

БНТ, „Денят започва”

1. Как политическите трусове се отразяват на икономическата стабилност. Това, което чухме от “Панамагейт” е, че има български компании, има български имена, и то не само от София, Пловдив и Варна, Бургас, но и доста други градове, което мен ме учуди. Засега няма политици, но сигурно ще излязат големи имена. Това заяви в студиото на “Денят започва” министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му, явно офшорна зона се превръща в световен мащаб в мръсна дума. Към момента офшорна зона не е забранена, не е незаконна, незаконно е укриването и неплащането на данъци. По друга изключително важна тема – “Булгартабак”, Лукарски каза, че всъщност собственика на “Булгартабак” се знае. Не се знае кой е собственика на собственика.

2. Всяка шеста двойка в репродуктивна възраст се сблъсква с проблема безплодие – за митовете и истините, с които се борят семействата. Април е месецът за профилактика на мъжкия стерилитет и мъжкото здраве. За зачеването и раждането на дете в студиото на „Денят започва“ говори един от големите специалисти по репродуктивни проблеми в България д-р Явор Владимиров. Битката за деца е обща, но се оказва, че силният пол е по-слабият. Мъжете отказват да признаят, че има проблем. „От една страна заради по-малката информираност за мъжкия проблем. От друга страна в нашите ширини има едно усещане при мъжа, което е странно, за превъзходство, което изиграва лоша шега“, каза Владимиров. Специалистът сподели, че има много малко наследствени генетични заболявания, които са свързани с безплодието и не може да се каже, че този проблем е наследствен.

bTV, „Тази сутрин”

 1. Защо образователният министър поиска забрана на бурките в училище? И още: ще мине ли на поправителен антикорупционният закон? И в сегашния Закон за народната просвета, и в новия образователен закон има текстове, според които учениците трябва да са прилично облечени. Ако в бъдеще има повече бежанци и мигранти на българска територия, те трябва да се съобразят с нашата култура и с нашия закон, а училището ни е светско. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” вицепремиерът Меглена Кунева по темата с носенето на бурки в час. През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че би подкрепил забрана за носенето на публични места на този тип женско облекло, нехарактерно за българските мюсюлмани.

2. До кои хора във властта ще стигне корупционният скандал в ДАИ? Ако до една седмица новото ръководство на автомобилната администрация не въведе ADR системата за превоз на опасни товари и изпита за таксиметрови шофьори в новия им вид и ако не върне обратно професионалистите в агенцията, преподавателите по авто-мото подготовка ще се вдигнат на протест. Това каза в студиото на „Тази сутрин” председателят на браншовата им организация Йонко Иванов. Според него ДАИ е „малко министерство”, в което подписът на транспортния министър Ивайло Московски не важи. Той го призова „със здрава ръка” да въведе ред и посочи, че автомобилната администрация е сменила 14 шефове за 11 години – колкото треньори са се изредили в националния отбор по футбол.