Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. На живо от Лом – 200 шивачки живеят без заплата вече половин година. Кой ще им помогне? “Имало е случаи, в които сме работили 24 часа, a получавахме минимална работна заплата”, разказва една от шивачките в Лом, която е била съкратена още през месец май.

2. Пицарията на раздора. Заплашвал ли е бизнесменът Веселин Марешки собственик на заведение във Варна? „Става въпрос за организирано изнудване и рекет от страна на Веселин Марешки в съучастие с доста известни и знакови фигури от престъпния контингент”. Това заяви за Асен Миланов – наемател на варненската пицария, около която вече месеци наред се вихрят скандали.

БНТ, „Денят започва”

1. 6 години затвор за убийство на дете! За тежките престъпления и леките наказания. “За мен присъдата е безумна. Няма как да отричам, че този пътен инцидент се случи с мен. Аз управлявах автомобила, това са фактите. Съдът обаче категорично ме оправда, че инцидентът е станал на пешеходна пътека, а на Т-образно кръстовище”, заяви Георги Сапунджиев, който прегази 4г. Паоло на пешеходната зона на Стара Загора миналата година.

2. Защо толкова много българи стоят без работа? Къде се къса връзката работодател – работник? За работодателите причините са ясни: няма професионално средни училища, които да обучават такива кадри. От друга страна у младите хора трябва да има мотивация, отговорност и търпение.

bTV, „Тази сутрин”

1. Колко драхми ще струва един лев, ако Гърция изпадне от еврозоната? “Ако изберем или търпим популисти да ни управляват, гръцкият сценарий ни е вързан в кърпа”, предупреди в ефира на bTV банкерът Левон Хампарцумян.

2. Тема с продължение – прикрива ли някой мистериозната смърт на две новородени в Бургас? Случаите на мистериозна смърт на бебета в България са показателни, че здравната и правосъдната системи са най-нереформирани, обяви в ефира на bTV д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска огранизация.

ТВ7, “Добро утро, България!”

1. Симулационен център подготвя бъдещи лекари за критични ситуации. Комплексът за транслационни невронауки и Медицинския симулационен и тренировъчен център ще подготвят бъдещите лекари за работа с пациент в критична ситуация. В тях ще могат да се откриват и мозъчни заболявания в по-ранен стадий.

2. Град на клошари, наркомани и криминално проявени изникна във Враца. Стотици пустеещи гаражи в центъра на Враца се превръщат в свърталищe на клошари и наркомани. Конструкциите са от тухли и бетон и са частна собственост на жители на града.