Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

lilianaPavlova

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. В чии къщи са нощували хора на ИДИЛ? Гледайте живо от махалата в Пазарджик! Лъжат, нашите момчета са чисти. Прибраха покривка от масата с цитати от Корана и казват, че това е знаме. Така роднините на обвинените 14 имами защитават своите синове по нашумялото дело за радикален ислям. Вероятно така са мислили и в Брюксел, които твърдят, че в различието, в салафизма има нещо много хубаво. Видяхте как завърши всичко в Брюксел. Не говорим за религия, а за политическа доктрина. Това подчерта евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той добави, че вярва на австрийското разузнаване, което представи данни, че бойци от ИД са преспивали в Пазарджик, а не на лигльовците, които си сменят снимките във Facebook след поредния атентат.

2. Участвал ли е арестуваният шеф на ДАИ в схема за купуване на шофьорски изпити? Преди десетина дни написах във Фейсбук, че имам корупционен сигнал, който съм предал по време на парламентарен контрол на премиера. Той ме помоли да не го публикувам няколко дни, за да може да се реагира и резултатът беше вчера. Според мен това е една малка капка от всичко, което се случва в агенцията”, заяви в студиото на „Здравей, България” независимият депутат Георги Кадиев. Повод за изказването му бе ареста на шефа на ДАИ Цветелин Цветанов.

БНТ, „Денят започва”

1. Какво е финансовото състояние на БДЖ? Ще се намерят ли парите, от които зависи стратегията за развитие на дружеството? Състоянието на БДЖ се подобрява. Тази добра новина за компанията и техните пътници съобщи изпълнителният директор на Български държавни железници Владимир Владимиров, който беше гост в “Денят започва”. С него разговаряха за условията, закъсненията, заключените тоалетни и липсващите спирки. Когато се говори срещу БДЖ, това разрушава легитимността на тази държавна институция, каза Владимиров. Основният проблем е в това, че влаковете са много стари и те трудно се поддържат. Комфортът в тях е от равнището на 70-те – 80-те години и няма как да очакваме сравнение с модерните влакове.

2. Накъде ни води клиничната пътека на реформата? Опитите за здравна реформа се случват на фона на протести. Гост в студиото на „Денят започва“ беше онкологът проф. Григор Горчев. Според него системата е подложена на стрес тест. „Аз съм неприятно изненадан от факта, който предстои евентуално на 6-ти с този митинг, защото се разраства протестът. Освен колегите, които са от обща практика, ще има и колеги, които са в болнична помощ и вече проблемът става сериозен. Именно тук е моментът да се каже, че е време за диалог“, каза Горчев.

bTV, „Тази сутрин”

1. За кои пътища отпадат винетките? Кой ще строи магистрала „Хемус” след спрените обществени поръчки? Вече сме готови с изискванията към бъдещата тол системата. Таксата за изминато разстояние ще се плаща само от тежкотоварните автомобили и тези над 3,5 тона. Леките автомобили и превозните средства под 3,5 т ще плащат електронна винетка. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Предлагаме малките републикански пътища – тези, които водят към едно-единствено населено място или по които няма никакъв транзитен трафик, да останат извън системата за заплащане, добави тя. Безплатни ще са 3 хил. км малки пътища и 20 хил. км общински пътища.

2. Ромите от Долни Цибър пишат на премиера. На живо: Какво искат хората от селото, което бойкотира последните избори? Хората от монтанското село Долни Цибър изпратиха писмо до премиера с искане за помощ, но не социална, а за да увеличат обработваемата земя и да разкрият нови работни места. В селото живеят около 1300 души, повечето от които – роми. Долни Цибър обаче е известно и с големия брой висшисти на глава от населението – над 60. В момента имат и 31 студенти. Миналата година хората от селото са произвели тонове зеленчуци, част от които са раздали на съселяните си, както и на детската градина.