Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

005_1386690949

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ще събори ли общината незаконното гето в „Овча купел”? Незаконните бараки в „Овча купел” никнат като гъби. Част от квартала е заприличал на гето, но кметът не можел да се пребори. Жителите се оплакват от мръсотия, дим от постоянно палещи се огньове, множество кражби на коли и обири на хора. Спорът между хората от „Овча купел” и общината продължава и днес. Кметът на района заяви, че можел само да изчисти сметището. Според жителите на квартала, ако постройките бъдат съборени, престъпността там щяла да намалее.

2. Проспали ли са белгийските служби предупреждението за камикадзета? А какво биха направили нашите? “Има терористична истерия. Терорът е психо-икономическо оръжие за масово поразяване. С взрив или със страх от взривове ефектът е почти един и същ. Срещу Европа се води психологическа война”, заяви в „Здравей, България” експертът по антитероризъм проф. Христо Смоленов. “Трябва да опазим българските мюсюлмани от зверския натиск, който се упражнява отвън върху тях с цел радикализацията им”, допълни той.

БНТ, „Денят започва”

1. Коалиция. Защо от АБВ поискаха преформатиране на правителството? По повод напрежението около управляващата коалиция у нас Георги Първанов, лидер на АБВ отбеляза в студиото на БНТ, че АБВ е започнала “кампания за преосмисляне както на параметрите, така и на ефективните действия вътре в самата коалиция”. “Виждаме, че зацикля коалицията в много отношения, има един-два фактора, които тормозят нейната работа. За мен по-важното е друго – да се преосмислят основите. Моделът “2+2″ в коалиционното управление очевидно не е работещ. Не може Реформаторският блок да бъде основен, ключов фактор при положение, че те дават символична подкрепа, колкото АБВ, а имат пет или седем – не знам колко, министри”, обясни той. Първанов коментира и

2. Какво причини натравянето на над 40 деца? Кой и как контролира храната на учениците в училище? Според Цвета Бресничка, председател на УС “Асоциация родители”, големият проблем е, че контролът на храните се прави рядко и когато вече има инцидент. Тя подчерта, че родителите настояват те да участват в този контрол, тъй като те са най-заинтересувани децата да се хранят и здравословно, и безопасно. Проф. Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве, изтъкна, че съгласно наредба от 2009 г. за децата не се допускат колбаси като основно хранене. Допускат се само такива, по отношение на които има специални изисквания за съдържанието им: например, шунка или филе, което може да присъства само в сандвича, но не като основно хранене.

bTV, „Тази сутрин”

1. Провали ли се външната политика на Запада? Разруши ли „Ислямска държава” ценностите на Европа? Ние имаме огромен проблем с години наред провежданата политика на концептуален мултикултурализъм и културен релативизъм. Ерата на мултикултурализма и културния релативизъм е приключила. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” външният министър Даниел Митов. „Европа години наред се опираше на ценности като толерантността, за да интегрира хора. Толерантността е пасивна ценност – толерираш някой, когото смяташ за не равен, не изискваш от него нищо повече от същата толерантност. Толерантността създаде гетата в Западна Европа, където голяма част от хората не можаха да се интегрират”, подчерта първият ни дипломат.

2. Протест пред земеделското министерство. На живо: Докога истинското мляко ще се изкупува на безценица? Строг контрол към мандрите поискаха млекопроизводители. Пред bTV фермерите изразиха надежда хората да ги подкрепят. Не са изключени фалити, има доста фермери, които са принудени вече да продават собственост, животни, защото трябва да покриват кредитите досега, обясни млекопроизводител. Той допълни, че мандрите все още изкупуват млякото, но не е известно докога. Преработвателите твърдят, че внасят на прекалено добри цени вносни суровини от вида на кондензирано мляко, обезмаслено, сухи млека и работят с тях. Казват, че им е по-удобно така и по-изгодно за тях.