Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

manolova

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Миналият „на зелено” главен секретар на Външно – уволнен!“Никой няма право да преминава (през “зелените релси”). Няма значение дали това е държавен служител или не. Това е абсолютно недопустимо”, заяви за “Здравей, България” говорителят на Външно Бетина Жотева след отстраняването на главния секретар на ведомството Стоян Тодоров, който премина “на зелено” на Руски паметник. Като причина за постъпката си висшият служител е посочил, че на мястото е имало катастрофа на два трамвая и гигантско задръстване. Закъснявал е за работа и е тръгнал по релсите. Когато е видял, че прави нарушение, се е върнал от средата на пътя, уточни Жотева, като допълни, че това не е извинение.

2. Безумие! Линейки пътуват 200 км, за да заредят с гориво! Има ли опасност за живота на хората, докато ги чакат? Разследване на Генка Шикерова. След обединението всички линейки на София и основната част от областта, зареждат задължително на една бензиноколонка в столицата. За по-икономично. „Решението беше, че линейките, като идват на курс до София, ще зареждат в София на бензиностанцията на круиз, която е спечелила”, заяви д-р Пламен Китанов – бивш зам.-директор на ЦСМП София– област. Така, за да могат да работят, линейките от Пирдоп, Елин Пелин и Своге правят нарочни курсове за зареждане. Ако не изчислят километрите правилно, червената лампа за гориво може да ги свари в най-неподходящия момент и колите да спрат на средата на пътя. Според неофициална информация практиката на зареждане и превоз на туби с гориво в линейки е редовна до началото на март. Случайно съвпадение е, че тя рязко спира точно, когато от Нова телевизия започват да се интересуват от темата.

БНТ, „Денят започва”

1. Възможен ли е развод с “парното”? И още – в какви условия живеят жените от сливенския затвор? „В “Топлофикация” – Сливен има добри практики, така е и във Варна, и в Пловдив, и в Перник. В Сливен уважителното отношение към клиентите и добрият мениджмънт са решението на проблемите на хората с топлофикация. Факт е, че там са се отказали от прословутата такса „сградна инсталация”, която пълни касите на софийската топлофикация”, посочи Манолова. Омбудсманът на България говори в предаването и за практиката на колекторските фирми да събират спорни и несъществуващи задължения. Няма закон за арбитражните съдилища, но с общи усилия може да бъде променена една абсурдна практика, убедена е Мая Манолова. В основата на проблема с колекторските фирми отново стоят монополните дружества, смята омбудсманът. Рекетът на монополите в България над българските граждани наистина приема абсурдни размери. Става дума за дране на живо на хората в случая със схемата с колекторските фирми и арбитражните съдилища, каза Мая и поясни как действа “схемата”.

2. Нови правила за лечение – Какво трябва да знае пациентът ? Говори НЗОК. „Този проект на решение допълва Националният рамков договор от 2015-та година и в него са включени онези нови моменти както по отношение на правата на пациентите, също така и средствата, необходими за получаването на медицинска помощ“, обясни д-р Галя Йорданова – директор Дирекция “Извънболнична и дентална помощ” в НЗОК. Всяка година с приемането на Закона за бюджета се приема и бюджетът на НЗОК и през тази година средствата са разчетени така, че да покрият и новите моменти, които са предвидени, добави тя. От първи април здравноосигурените пациенти ще имат достъп до допълнителни медицински изследвания. Това каза още д-р- Галя Йорданова. Тя допълни, че с новия рамков договор пациентите ще могат да се възползват от още сърдечно-съдови изследвания, както и за холестерол и диабет.

bTV, „Тази сутрин”

1. Напуска ли правителството военният министър? Докъде стигна проверката на военната прокуратура след разследването на bTV за дефектните парашути. Опозиция не означава да бъдеш само против управлението, много често има опозиция вътре в самото управление, която му помага да се ориентира правилно. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” военният министър Николай Ненчев на фона на искрите, които все по-явно прехвърчат между ГЕРБ и ДСБ. Той беше категоричен, че с лидера на „тъмносините” Радан Кънев не е говорил за политически назначения. Ненчев отбеляза, че всички в Реформаторския блок трябва да се стремят към пълна прозрачност и изпълнение на политическите си ангажименти, а ДСБ постига своите цели по отношение на съдебната реформа, изборът на нова Комисия за защита на конкуренцията и разследването на КТБ.

2. Трус във властта – депутатите от ГЕРБ искат от Борисов министерски оставки? Ще се поддаде ли премиерът? Такива хули не сме чували, докато сме били в опозиция, както от коалиционния си партньор. Така депутатът от ГЕРБ Валентин Радев коментира в студиото на „Тази сутрин” отношенията на партията с ДСБ, ден след като хората на Борисов поискаха от лидера си да отстрани от властта кадрите на „тъмносините”. Народният представител напомни на своя партиен лидер периода, в който са били в опозиция и в който той само се е регистрирал без да стои на пленарните заседания, докато останалата част от парламентарната група е оставала в зала. Радев обясни, че чашата на търпението е преляла след конференцията на ДСБ, на която Радан Кънев заявил, че е „параван за ползването на облаги от властта” от страна на ГЕРБ и ДПС, а Татяна Дончева обиждала ГЕРБ под бурни аплодисменти.