Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

MendaStoyanova

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ще дойдат ли бежанците в България? България е много по-подготвена от други страни за евентуален бежански поток. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в специално интервю за Нова телевизия. “България беше първата, която почувства потока на бежанците като проблем. Тя направи доста за охрана на външните граници и за това да е готова. Ако потокът тръгне към нас, ние сме по-напред от други страни”, изтъкна тя, като уточни, че в случай на нужда страната ни може да се възползва от нов финансов инструмент за подпомагане при хуманитарни кризи в Европа.

2. На живо от Разград в училището, където майка нападна учителка. Петокласникът, чиято майка нападна преподавателка, ще бъде преместен в друго училище. За скандалния случай стана ясно в сряда. Учителката направила забележка на детето, че я цели с топчета за тенис на маса. След като детето не престанало, преподавателката му взима хилката. Малко след това в училището пристига майката Шехризаде Хасанова. Тя нападнала преподавателката и ѝ ударила шамар. Буйстващата в училището жена е задържана в местното полицейско управление за 24 часа. От училището пък ще вземат мерки срещу ученика.

БНТ, „Денят започва”

1. Защо се правят реформите – за да има повече пари или за да се харчат по-малко пари? Кой фалира КТБ? То е ясно – Цветан Василев и ръководството на банката. Политическа атака и да е имало, не е причина за фалита, а най-много повод. Банката рано или късно щеше да фалира, защото е била де факто пирамида и така или иначе при този почин на управление е щяла да рухне. Голяма част от парите просто са изхарчени и не са инвестирани в някакви активи, от които сега може да се очаква някаква възвръщаемост на средствата. Това коментира Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия в парламента, в сутрешния блок на БНТ. По повод новия заем в размер на 2 млрд. евро, изтеглен от правителството на международните пазари, тя коментира, че в него нямало драма и че той бил изтеглен, защото държавният бюджет бил на дефицит вече осма година, тъй като сме харчели повече, отколкото се събира от данъци, акцизи, такси и пр.

2. Как ще се преодоляват последствията от въздържанието от реформа на съдебната система? Български евродепутати от различни парламентарни групи се обединиха и поискаха или отпадане, или промяна в механизма за наблюдение на България от Европейската комисия „Продължаващ в този му вид, механизмът е просто една формална процедура“, каза главният прокурор Сотир Цацаров вчера. „Аз не бих се съгласила точно с термина „формална“, защото вярно е, че формализма съществува дотолкова, доколкото периодично се правят т. нар. проверки и инспекции, идва мисия на ЕК, отчита мнения по това ние какво сме свършили като съдебна система, законодателят какво е свършил и т. н. Но в крайна сметка този формализъм е подчинен на крайни изводи, а тези изводи почти никога не са изненадващи, предварително ние си знаем какво е моментното състояние на системата и знаем какво можем да очакваме от този доклад“, каза Юлиана Колева, председател на Комисията по правни въпроси към ВСС.

bTV, „Тази сутрин”

1. Даваш ли, даваш, балканджи Йово” се връща в учебниците. Каква е съдбата на останалите отпаднали произведения. Приключенският роман „Робинзон Крузо” няма да бъде включен в учебниците. Това обяви в предаването „Тази сутрин” зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Фолклорната песен “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” ще се изучава по история в 6 клас. „История славянобългарска” ще се учи общо четири пъти – по литература в 9 клас и по история в 7, 8 и 10 клас. Думата „съжителство” отпада като определение за периода на Османското владичество. По история ще се изучава терминът „иго”, а по литература – терминът „робство”, обясни зам.-образователният министър. И той потвори тезата от времето на предишния екип на образователното министерство – че терминът за този период от историята ни е „османско владичество”.

2. Български чиновник кандидат за Гинес: уволняван четири пъти, получава шест години заплата без нито един работен ден! Български държавен служител ще кандидатства за книгата с рекордите на Гинес, след като е уволняван 4 пъти и връщан на работа 3 пъти досега, очаква и за четвърти път да бъде възстановен. Петър Илиев получава заплата, без да е стъпвал на работното си място повече от 6 години. Той е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавна агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията. „Четири пъти съм уволняван, три пъти съм възстановяван. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят. Малко преди да се пенсионирам като държавен служител, без да съм работил, ще подам документи в Гинес”, разказва Илиев. По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус.