Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

lekari-bolnici-i-apteki-v-oblast-vraca-oshtetili-nzok-sys-107-000-lv--333905

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. След поредния въоръжен грабеж: Защо зачестиха? “Ако започнем да правим актове на родителите, чиито деца носят ножове и палки, те ще започнат да ги контролират”, заяви за “Здравей, България” експерт по охрана и сигурност и депутат от ГЕРБ Маноил Манев по повод агресията в училищата. “Идеята е следната – закупуването на тези боксове, палки и ножове да става срещу лична карта и те да могат да бъдат носени само от пълнолетни. Ако полицията хване непълнолетен, да бъдат санкционирани родителите му, а ако е пълнолетен, но няма лична карта – отново да има санкция”, уточни Манев.

2. Репортаж: На живо: Психолози в училището на простреляния ученик в София Съжалявам – с тези думи непълнолетният Ивайло Гаджов -16 г. се обърна към медиите заради това, че простреля с боен пистолет две години по-малкия си приятел Даниел – 14 г. Даниел все още е в болница, но е в стабилно състояние. Ивайло обаче остава в ареста. Баща му също изказа съболезнование и се извини на родителите на пострадалия Даниел. Той е бил тормозен от Ивайло и по Интернет – стрелецът му е пращал снимки с пистолет.

БНТ, „Денят започва”

1. Защо Българският лекарски съюз отказва да подпише Националния рамков договор за 2016 г. Ще останат ли договорените със Здравната каса споразумения? Аз не разбирам как успяваме за 30 минути да отхвърлим един рамков договор, който е по-добър от в момента действащият. Ако е заради пръстовия отпечатък, хората, които са го чели, ще видят че става въпрос за уникален код, който може да бъде реализиран и чрез пръстов идентификатор, каза в сутрешния блок на БНТ д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването. По думите му не става въпрос за “рязане на пръсти”, а за идентификационен код. Но нищо страшно не е станало. Това, което Надзорния съвет на Касата трябва да направи, е да предложи текстовете, които беше предложил по време на преговорите, коментира той.

2. На всяка цена във властта – крехка ли е стабилността на коалицията и как ще се разместят политическите пластове. В самия Реформаторски блок вече има толкова разделителни линии, че е трудно да се каже кой е Реформаторският блок в момента, каза в студиото на БНТ Нено Димов от Института за дясна политика. Подписаното ново коалиционно споразумение е напълно излишно, тъй като управленската формула продължава да съществува, макар и не с пълната подкрепа на Реформаторския блок, а това споразумение не даде нищо ново, освен да задълбочи допълнително разделението вътре в блока, подчерта той. Димов коментира, че в Реформаторския блок проблемите се задълбочават и времето за решаването им отдавна е изтекло и изборът е един – те вероятно няма да се явят в този вид на следващите парламентарни избори, дотогава ще се крепят някак си заради правилника на парламента.

bTV, „Тази сутрин”

1. Истинска ли е борбата с корупцията? Кой губи от спрените поръчки за милиарди? България е поле на едно значително активизирано присъствие на Турция. Очевидно става въпрос за една политика, която днешната турска държава провежда към съседите. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” лидерът на БСП Михаил Миков. Той отбеляза, че сред управляващите „има страх” да разровят чрез парламентарна комисия информацията от службите за евентуална намеса на Русия и Турция в българската вътрешна политика. Миков коментира, че двете страни са били събрани „малко изкуствено” заради конфликта помежду им, но „ако има някакви проблеми, те са с Турция”.

2. Мистериозна смърт. Заплахи съм семейството на починалия в палестинското посолство. Според мен баща ми е убит от Израел. Отмъщение щеше да е, ако го бяха направили на тяхна територия, в друга държава – това е убийство”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” синът на починали в петък в посолството на Палестина Омар Зайед – Мохамед Зайед. Момчето и цялото му семейство имат български гражданство и живеят в София – в кв. „Банишора”. Той е студент в УНСС и ще поеме бизнеса на баща си – семейството има магазин за арабски хранителни стоки на ул. „Цар Симеон” в София.