Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

bullet-inside-envelope-3868061

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Борисов и Пеевски – заплашени с убийство! Кой изпраща куршум на премиера и защо депутатът от ДПС е пазен от НСО? Това ми изглежда като един доста глупав пиар и може би дори не е ход на самия премиер. Това действие директно обвързва Бойко Борисов с Делян Пеевски. Така бившият шеф на НСО Димо Гяуров коментира темата със заплахата за убийство срещу премиера. Нека разграничим заплаха от данни за покушение. Това, което се е случило с министър-председателя, е заплаха – действие да го изкара извън нерви. Борисов не е нито първият, нито последният премиер, който ще получава такива неща. Ако някой сериозно иска да направи покушение, дали ще се издава по такъв начин, попита риторично Гяуров в ефира на Нова телевизия.

2. Стрелба с „Калашников” и плячка от 400 хиляди в столичен мол. На живо за грабежа на инкасо автомобил посред бял ден. „Това е най-дръзкото нападение, извършвано над инкасо автомобил, защото е нападнато в светлата част на денонощието и е на оживено място. Освен това е използвано оръжие. Това е нападение, за което ще имаме най-много видео данни, защото тук има над 200 камери”, обясни за „Здравей, България” Здравко Дерелиев от Асоциацията на охранителните фирми. Той призова, ако на инцидента е имало свидетели, да потърсят полицията, за да може случаят да се разреши.

БНТ, „Денят започва”

1. Лекари срещу заразите – колко страшна може да бъде мръсотията за човека? Гост в студиото на „Денят започва“ беше проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести към ВМА, за да говори за болестите, които ще ни атакуват и за това дали сме готови да се справим с тях. Здравните власти в Дания се оплакаха, че бежанците са внесли в страната болести, които от много години са забравени. Причината е, че датчаните пренебрегват мярката по проверка на здравето на желаещите убежище в страната.

2. „Наградите на БАИТ за 2015г.“ На официална церемония, която ще се проведе от 16 ч. в „София тех парк“, ще станат известни носителите на 12-те награди на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/. Категориите са „образование“, „журналистика“, „студентска награда“, „публична администрация“, „бизнес и иновативност“, „корпоративна и социална отговорност“, „старт ъп компания“, „електронен бизнес“, „мобилни решения“, „развлекателен софтуер“ и специалната награда за значим принос. Кампанията и церемонията се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

bTV, „Тази сутрин”

1. Какви скандални факти ще осветли засекретения доклад за КТБ? Не съм го виждал доклада и сигурно и няма да го видя, но ми прави впечатление, че се нагнетява голямо очакване. Предполагам, че ще видим еднин технократски доклад, една малка част кредити са раздадени необезпечени и дотук, не вярвам, че докладът ще стигне до пътя на тези кредити. Самите автори не са следователи и не е това тяхната задача. Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски относно очакваният доклад за КТБ. Според него много малка част от кредитите ще бъдат върнати, практиката го показва от фалиралите банки през 90-те години. В коментар за унищожените документи, свързани с КТБ Орешарски заяви пред bTV: “Не е било нужно да бързат. Ако тези документи са много важни, те са стояли година и повече след фалита – който е трябвало ги е видял.”

2. От кого пазят Пеевски – има ли заговор за убийството на депутата от ДПС? : Информацията за заплаха за живота на Делян Пеевски може да навлезе в публичното пространство само контролирано – със санкция на Министерския съвет. Това обяви в предаването „Тази сутрин” полк. Николай Марков, бивш служител на НСО. Според него НСО се използва за политически цели. Относно информацията за връзка между опита за покушение срещу Алексей Петров и опита за убийство на Делян Пеевски Марков смята, че е бил търсен повод да се сложи охрана на депутата от ДПС.