Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

BoykoAtanasov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Има ли списък със стотици настоящи и бивши политици, които не трябва да влизат в Турция? „Нещата с Емироглу се случват в петък. Решението е на нашето външно министерство. От наша страна обвиняваме Емироглу за религиозна дейност, и по-специфични контакти в джамиите от Бургас надолу. По всяка вероятност той е забъркан с новата партия на Местан – ДОСТ, която ще се учредява”, заяви в студиото на „Здравей, България” гл. редактор на сайта 24rodopi.com Илхан Андай.

2. Ексклузивно – следователят Бойко Атанасов, който твърди, че в следствието има наказателни бригади за политически поръчки. Шпиц команда от пет-шест следователи държи „на трупчета” случаи срещу определени политици, за да ги активира в подходящ момент – тогава, когато въпросните политици започват да говорят твърде много или да действат в законодателен аспект срещу статуквото. Това заяви следовател Бойко Атанасов в студиото на Нова телевизия. Атанасов цитира решение на ЕСЧП, съгласно което делата трябва да се разпределят към органи на съдебната власт, посочени по закон. Вместо това в прокуратурата и следствието има „сектори”, които поемат големи дела. Това е предпоставка в съда всичко да падне – защото има незаконно разследване, каза следователят пред Нова телевизия.

БНТ, „Денят започва”

 1. Кой пази хората, които пазят гората? Имат ли шанс горските надзиратели срещу нарушителите? С Димитър Баталов, директор на дирекция “Опазване на горите” в ИАГ разговаряха в БНТ за условията, при които работят горските надзиратели и как се гарантира тяхната сигурност. Ежеседмично стават нападения над горски инспектори, последните 2г. са регистрирани 43 посегателства, заяви Баталов. Не всеки случай, обаче, се регистрира, допълни той. Има липса на страх и чувство за безнаказаност у нападателите, категоричен беше Бакалов. По думите му са съставени 16,8 хил. акта само през 2015г., но наложените глоби не се събират, защото извършителите са социално слаби. Предлагаме да се извършва обществено полезен труд от санкционираните бракониери, заяви Бакалов.

2. Къде е границата между компромиса и решението? Колко загубиха превозвачите, какво спечелиха фермерите? Гости в студиото на „Денят започва“ бяха председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски и икономистът д-р Йоанис Каламарис, за да дискутират за проблемите по границата между България и Гърция, и за това за постоянно ли падна контраблокадата. „На този етап това е краят, казвам на този етап неслучайно, тъй като ние като превозвачи ще си търсим правата по всички параграфи на правото да ни бъдат възстановени загубите, които са направени досега. Ако до юни месец не виждаме никакви действия от страна на ЕК или на гръцки, или български съд за възстановяване на някакви средства на нашите превозвачи, които в момента ги уточняваме, от 15 юни до 15 юли, както 30 дни ни спираха границата гръцките фермери, българските превозвачи ще спират влизането в Гърция“, категоричен е Столарски.

bTV, „Тази сутрин”

 1. Защо Делян Пеевски излиза от „Булгартабак” и чии интереси засегнаха спрените обществени поръчки за над 1 милиард лева? Далеч съм от мисълта, че “Булгартабак” прави контрабандата, казвам че марките на цигарите са свързани с нея, заяви в студиото на bTV Йово Николов, журналист. По думите на Николов Пеевски не се оттегля от “Булгартабак”, той се отдръпва. Пеевски се появи там заради съмненията че е негова. Там има едни 80%, които са на офшорна компания и 5% минотарен дял на Пеевски. Тези 5% не позволяват на Пеевски да управлява “Булгартабак”, но може да води преговори и даговори от името на дружеството, каза още журналистът.

2. Премиерът и чистачките – една българска история с щастлив финал Ако премиерът Бойко Борисов иска, може да измете корупцията. Това казаха в интервю за „Тази сутрин” чистачките, които в петък вечерта чакаха на летище София министър-председателя от Брюксел, за да му благодарят за анулирания договор за почистването на летище София от частна фирма. Спряната обществена поръчка е за 13 млн. лв.