Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

V.Levski

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Японци помагат на възрастните хора, които живеят в мизерия в дома в село Кула. Помощ от Япония – това се оказа вариантът за спасение на дома за стари хора в Кула. По едно ново легло и топло одеало за всеки стар човек в дома осигурява съпругата на японския посланик у нас – г-жа Кудзуми, информира Нова телевизия. Съпругата на японския посланик пояснява, че се е решила на жеста, след като е разбрала за потресаващото положение на дома в Кула. От Видин неизвестен български пенсиониер, който взема 150 лева пенсия, започнал да праща по 2 лв. всеки месец в помощ за хората в Япония, пострадали след трагедията в АЕЦ Фукушима. Това продължава вече няколко години – този жест никога няма да го забравя, казва категорично г-жа Кудзуми.

2. Още спрени обществени поръчки за милиони. Какво става между Пеевски и Борисов? Това, което се случва, е значимо. И аз вярвам на премиера Борисов, че никой лично не му е казал да прави тези неща – нито Брюксел, нито Меркел. Това, което се случва, освен с продукт на някакви вътрешни политически отношения, е и въпрос на една драматично променяща се среда. Да не забравяме, че тези обществени поръчки са свързани с гръбнака на олигархията, с ДПС и с ръководството на ДПС, с тези фигури, които стоят плътно зад ДПС, те до голяма степен контролират икономическия процес. Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия политологът Огнян Минчев.

БНТ, „Денят започва”

1. Правосъдие между редовете – как външните експерти ще помогнат на съдебната реформа в България. Всичко, което зависи от правителството по доклада на ЕК, ще бъде направено, оттам нататък има съдебна система, която е независима и парламент. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в „Денят започва” по БНТ във връзка с доклада на ЕК. „Докладите са публични. Имаше доста информация преди официалното им оповестяване. Имаше и различно тълкуване на изводите. Считам, че критиката в доклада е градивна. Хубаво е всяка критика да се приема като такава. Тогава, когато този механизъм е сътрудничество и целта не е да се посочват виновните институции, да се дадат насоки какво трябва да се случи. Оттук насетне следва да се изпълняват препоръките”, категорична е министър Захариева.

2. Спомен за Апостола – думите на Левски звучат във Военноисторическия музей. Думите на Левски, записани в неговите писма и личното му тефтерче, ще звучат през целия ден в музея, те са визуализирани чрез светлинна инсталация в залата, където се намират вещите му – косите, запазени от майка му, кръстчето от Божи гроб, подарък от вуйчо му, тасчето за вода, което е носил постоянно, личният му револвер „Гасер“ и веригите, в които окован потегля към бесилото и безсмъртието.

bTV, „Тази сутрин”

1. На живо от Народното събрание – депутатите гласуват вота на недоверие заради здравната реформа. Ще оцелее ли министър Москов? /резюме/ Кабинетът очаквано оцеля при първия вот на недоверие – за провала в сферата на здравеопазването. Против правителството се събраха само 80 гласа от общо 215 гласували. В подкрепа на кабинета гласуваха 130 народни представители, а петима се въздържаха. Гласуването беше с предизвестен край, тъй като за да е успешен, за вота на недоверие трябва да са гласували 121 депутати, които беше ясно, че опозицията не събира. Сред мотивите за вота на недоверие са скандалът с ваксините, новата националната здравна карта и пръстовите отпечатъци за прием в болница.

2. Войната за Пирин продължава – защо гражданска организация иска нови писти в планината? В Банско има от 4 до 6 пъти повече легла, отколкото може да поеме ски зоната. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Константин Иванов, природозащитник, WWF, в разговор за това дали са нужни нови писти и лифтове в планината. „В националните паркове е забранено ново строителство. Когато е била изграждана ски зона Банско е било предвидено, че броят на леглата, който към онзи момент, преди 15 години, е бил 8000, ще се запази такъв. В момента в Банско има около 20 хил. легла официално, а неофициално се предполага, че тези легла са около 40 хил.”, поясни той.