Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии.

vss ostavka

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Турско робство или съжителство? Как трябва да се изучава? Терминът “турско съжителство” се появява за първи път в учебниците, той е много странен, напомня началото на 90-те години, когато се появи термин “присъствие”, плод на творчество на депутати от ДПС, заяви по Нова телевизия Искра Баева, историк. Има някакво съжителство, но то не е на семейни начала, уточни Владимир Станев, гл. ас. по история от СУ и се съгласи, че това се появява за първи път.

2. Властта срещу Висшия съдебен съвет! Защо управляващите поискаха оставките им сега? Декларацията на управляващото мнозинство от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок, в която те искат разпускане на ВСС, е намеса в съдебната система и е противоконституционна. Около това се обединиха както съдия Нели Куцкова, която не веднъж е критикувала работата на Съвета, така и членът на ВСС и председател на Етичната комисията към ВСС Ясен Тодоров.

БНТ, „Денят започва”

 1. След настояването на управляващите за оставка на ВСС и преди официалното оповестяване на евродоклада за правосъдие. Соня Найденова от ВСС определи призива на управляващите за оставка на членовете на ВСС, като изненадващ не само за нея, но и за нейните колеги. Тя каза, че се е опитала да се въздържи от първоначални коментари и реакции, но си е припомнила един разговор с неин познат, който е споделил с нея, че много трудно се ориентира в целия информационен поток каква е истината и какво се случва.

2. Ще плащаме ли по-високи сметки за ток и вода? Ще има сериозно намаление на цената на природния газ от 1 април, ще го обявим в края на март, обеща председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му, очаква се намалението да надвиши прогнозите на директорът на “Булгаргаз” – Петьо Иванов и да бъде около 15%. До 10 март се очаква финално предложение от “Булгаргаз”, което ще даде пряк резултат за всички потребители в индустрията и бита и ще намали цената на високоефективната електроенергия, която се произвежда от ТЕЦ-ове, които работят на природен газ.

bTV, „Тази сутрин”

1. Ваксина срещу опраскване! „Пентаксим“ е френска, а не турска ваксина, заяви здравният министър Петър Москов. Тя само е доставена от Турция, но производителят и е заводът „Санофи Пастьор“ в Лион, категоричен беше той. По думите му, на ваксината са били направени всички тестове, че отговаря на европейските изисквания. “Изпълнителната агенция по лекарствата излезе със становище, че “Пентаксим”-ът е законосъобразен и е приложим според календара за ваксинации”, поясни Петър Москов. Държавата може да прилага и неразрешени ваксини, каза още здравният министър.

2. Заради колите премахват поредната трамвайна линия в София. Хората излизат на протест. Заради колите премахват поредната трамвайна линия в София. Става дума за трамвай №6, който се движи по един от най-дългите столични маршрути, свързвайки кварталите „Обеля” и „Лозенец”.Хората протестират и събират подписка трамвайната линия да бъде спасена. До момента в нея са се подписвали над 2 хил. души, които ползват трамвая. Линията се премахва, защото в тунела на НДК се предвижда да бъдат пуснати автомобили, които да стигат до новата сграда на Районния съд – преустроеното Военно НДК.