Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии.

himco

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Колко пари са нужни на човек месечно, за да живее нормално? 1/5 от населението в България живее под линията на бедност. През 2015 г. тя е била 286 лв., а правителството вече е изчислило и линията на бедност, която ще е валидна за настоящата 2016 г. – 300 лв. Пенсионерите, които получават минималната пенсия от 157 лв., са два пъти под линията на бедност. Тук идва въпросът за качеството на живота”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият социален министър Христина Христова по повод изследване на КНСБ, според което едно четиричленно семейство се нуждае от доход в размер на 2242 лв. за покриване на разходите за храна, образование, жилище и здравеопазване в края на 2015 г.

2. Искан ли е подкуп за покупна на „Химко“ Враца? 1 млн. евро. подкуп поискан от инвеститор, който имал интерес да купи „Химко” Враца, не за да го реже на скрап, а за да го развива. Такова писмо с твърдение се появи в понеделник до премиера, до Прокуратурата и до Американското посолство. Писмото е написано от човек, представящ се за американски инвеститор Ян Аронов. „Писмото е постъпило на 20 януари по пощата и е докладвано на главния прокурор. И съдържа твърдения за корупционни действия. Сигналът е разпореден за проверка на прокурор от Върховна касационна прокуратура”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

БНТ, „Денят започва”

1. Вот на недоверие. Здравеопазване – под прицел – какви са мотивите на опозицията за внесения вот на недоверие и как Министерството ще защити реформите си. БСП и ДПС внасят вот на недоверие за политиката, водена в здравеопазването, обявиха след среща в четвъртък лидерът на БСП Маихаил Миков и един от съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ. Твърде вероятно е към тях да се присъедини и парламентарната група на БДЦ, но те все още нямат окончателно решение. Нормативен хаос има в здравеопазването както за пациентите, така и за лекарите. От 1-ви януари трябваше да е факт Национална здравна карта, а тепърва предстои да се уточни с кои болници ще се сключват договори за тази карта. А малките населени места също не са доволни, заяви Емил Райнов, народен представител от ПГ на БСП – лява България.

2. Борбата с трафика на хора. Кои са приоритетите за справяне с проблема? Все повече се използва интернет за привличане на младите хора като жертви на трафика на хора, каза евродепутатът на Мария Габриел в студиото на “Денят започва”. Затова е много важно да се работи със студенти и в училище, за да се разяснят опасностите и начините за разпознаване на трафикантите в мрежата. Особено да се внимава с “лъскавите” обяви за работа, зад които често се крие именно този вид престъпност, напомни Мария Габриел.

bTV, „Тази сутрин”

1. Как сляпата Темида да прочете интимните есемеси на Висшия съдебен съвет? Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров се оплака от телефонен терор и подчерта, че никога не е казвал, че съобщенията му към 5 жени, за които разкри, са с интимен или сексуален характер. Признанието за комуникацията си той направи след скандала с изпратения до премиера Бойко Борисов есемес, който министър-председателят на свой ред препрати на председателя на ВКС Лозан Панов. Текстът гласеше: “Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме”.

2. Защо всеки здравен министър влиза в капана на ваксините? Скандалът с ваксините е чисто политически и налива вода в мелниците на тази секта родители, които не си ваксинират децата. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Това е ужасно, защото ваксинирането е от изключително значение за здравето не на конкретното дете, а за здравето на цялото общество за много опасни болести, коментира той.