Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии.

soniqNaidenova_lozanpanov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Скандал в здравеопазването. Прокуратурата спира ваксини, внесени от Турция. Има ли нещо нередно? Отговорът на здравното министерство. Ваксината “Пентаксим” е един абсолютно безопасен продукт. Тя се използва в цяла Европа и в 150 държави по света. Това заяви зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков в ефира на Нова телевизия във връзка с казуса около доставените от Турция ваксини “Пентаксим” и проверката на прокуратурата. Според Шарков в момента се извършва политическа атака. Той обърна внимание и на “писания” в някои медии, които, по думите му, са неверни, като влизането на ДАНС в Министерството на здравеопазването, където били открити опасни ваксини.

2. Синът на кмета на Галиче остава в ареста! На живо – разказът на студента, който твърди, че е пребит от Мартин Чоков. На 12 януари привечер студентът Радослав Илиев твърди, че е пребит. Твърди също, че нападателят е Мартин Чоков – синът на кмета на Галиче. Следват обвинения за нанасяне на средна телесна повреда. За кратко Чоков-младши е обявен за общодържавно издирване и в крайна сметка сам се явява с адвокат в прокуратурата. Освободен е срещу 2 хил. лева гаранция. Прокуратурата обжалва решението на съда пред врачанските окръжни магистрати.

БНТ, „Денят започва”

1. Поредната порция скандали във ВСС, какво наложи рокадата? На въпрос, защо се е стигнало до тази промяна Димитър Узунов каза в студиото на БНТ: „С оглед на конституционните промени смятаме, че лицето на ВСС трябва да бъде сменено”. „Смятаме, че трябва да направим всичко необходимо да преодолеем вътрешните си проблеми. Ще положа усилия да преодолеем противоречията между нас. Това е много важно с оглед на обстоятелството, че в следващия тримесечен период трябва да се изработи нов закон за Съдебната власт”, допълни той.

2. За игрите и битките в политиката, съдебната власт и МВР. Не мога да коментирам мотивите за промените във ВСС, но остава усещане за провокация срещу премиера и правителството. Това каза пред БНТ Цветан Цветанов. Според него, след споровете в висшия орган на съдебната система, би трябвало да има успокояване, а не ново изостряне на ситуацията, за това вината е на определени „сценаристи”. Цветанов определи като „спекулация” твърденията ,че новоизбраното лице на ВСС Димитър Узунов е близък до премиера. Той е категоричен, че Борисов има много контакти с различни хора, но винаги ,когато нещо се случи, се търсят хора, които са близки с него.

bTV, „Тази сутрин”

1. Задава ли се нов потоп след обилните снеговалежи и дъждове. Проявява ли държавата престъпна небрежност? 90% от язовирите са опасни, а 78 от язовирните стени са в предаварийно състояние. Това обяви в предаването „Тази сутрин” депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя се позова на доклад от Върховна административна прокуратура. От доклада става ясно, че виновните за това състояние на язовирите не са наказани, уточни Нинова. По думите й кметовете на много населени места са притеснени, защото отговорността за опасните язовири е прехвърлена на тях, но средства не са осигурени.

2. ВСС – опраскването продължава. Защо Соня Найденова се раздели с поста си? В никакъв случай не се считам за опраскана, защото смятам, че аз съм това с решенията, които взимам, с изборите, които правя и с мнението, което изразявам. Това каза в предаването „Тази сутрин” бившият представляващ Висшия съдебен съвет Соня Найденова. “Винаги съм смятала, че ангажиментът ми не само като представляващ, бидейки такава от началото на мандата на този съвет до някое време на вчерашния ден, че работата в един колективен орган изисква чувство за колективизъм и на първо място всеки от членовете му трябва да постави интереса на институцията и да работи за този интерес.