Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии.

kostov1

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Реални ли са цените на горивата у нас? Коментирайки предлагания от един търговец евтин бензин във Варна, Марио Гавраилов заяви, че това вече не е единичен случай и има такива бензиностанции в София и по магистрала “Хемус”. “Очевидно другите фирми, за да останат на пазара са принудени да се съобразяват с неговите цени. Ако имаше картел, те щяха да свалят цените още повече, за да го изхвърлят от пазара”, заяви говорителят на КЗК.

2. След “SMS-гейт” – кой от висшите съдии ще си покаже разпечатките от телефона. „Казах на моите колеги, че съм готов да покажа с кого съм имал есемес комуникация, но не искам да правим опасен прецедент – да нарушаваме правото на лична кореспонденция по всеки повод. Ако днес дадем разпечатки за комуникацията ни за половин ден, утре ще дойде някой във вашето студио, ще ме обвини в нещо и ще поискате цялата ми комуникация за половин година”, заяви Ясен Тодоров, член на ВСС, който беше заподозрян, че е докладвал на премиера със съобщения какво се случва на заседание на ВСС.

БНТ, „Денят започва”

1. Пресечна точка – Как планът Юнкер работи за България. В студиото на “Денят започва” беше Илияна Ценова, зам.-управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Тя направи коментар, че Европа се нуждае от много спешно общоевропейско решение за справяне с бежанската криза. Самото решение за вдигане цената на бензина не е това, от което Европа има нужда.

2. Как ще бъде избран началникът на отбраната. Все още няма официално потвърждение дали генерал-лейтенант Константин Попов ще застане начело на отбраната ни. Със сигурност обаче нов началник ще има, потвърди генерал Съби Събев пред БНТ. Попов е заместник-началник на отбраната и засега неговото име се сочи като следващото начело на отбраната. До няколко дни щяло да има официално потвърждение дали това е вярно, уточни Събев.

bTV, „Тази сутрин”

1. Стрелча на бунт срещу бивш кмет, обвинен в изнасилване! Стрелча е на бунт срещу бившия кмет Иван Евстатиев, обвинен, че насилвал 16-годишна. Той е разследван за сексуално посегателство и привеждане в безпомощно състояние на непълнолетното момиче. Въпреки уверението от полицията, че върху 16-годишната ученичка няма видими следи от насилие, хората готвят линч за бившия кмет и настоящ общински съветник, ако той бъде освободен от ареста.

 2. Има ли Турция влияние над българското мюфтийство и търгуват ли партиите с вярата на хората. Проклятието се снема от нашата страна, ние сме в процес на размитологизиране на това нещо, на обезсилване на това проклятие, ДПС си отива. Това каза Иван Костов в предаването „Тази сутрин” по bTV. „Дали с Доган, дали с Местан ДПС е нежелан политически партньор в България”, допълни Костов. Той прогнозира, че на следващите избори ДПС ще получи с една трета по-малко гласове от предишните местни избори, а на по-следващите – с още една трета по-малко.