Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

simbologia-naval-metanol-18103-500x500

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Алкохол-убиец? Четирима починаха, двама са в болница. Още трима души са приети през нощта срещу понеделник със симптоми на отравяне от метилов алкохол в реанимацията на МБАЛ-Благоевград. От двете компании в Якоруда, които станаха жертва на употреба на алкохол, починаха четирима, а петима са настанени в реанимацията. “Заклахме едно прасе и решихме да пийнем малко ракия”, заяви един от пострадалите, като уточни, че алкохолът бил закупен от техен познат.

2. По-пълен или по-празен ще е джобът ни през 2016-а? И колко задлъжняхме по празниците? “Средно българинът е много по-малко задлъжнял от германеца и американеца”. Това заяви икономистът Владимир Каролев за “Здравей, България” по повод излязлата наскоро статистика, че всеки пети българин ще вземе кредит по Коледа. Експертът посочи, че повечето ни сънародници нямат големи спестявания и няма нищо страшно в това, че по празници теглят заеми.

БНТ, „Денят започва”

1. За антикорупционния закон и предложението за създаване на специализирано звено. Ще се случи ли съдебната реформа? Дни преди Коледа от АБВ обявиха, че ще поискат среща с вицепремиера Меглена Кунева. От партията са готови с предложение към нейния законопроект за създаване на национално бюро за борба с корупцията и конфликти на интереси, който беше отхвърлен от парламента. Бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов, в качеството си на експерт към АБВ, беше гост в студиото на “Денят започва”, за да говорим по темата.

2. За отговорността на приемното родителство и от каква помощ имат нужда семействата и децата. Броят на приемните семейства у нас значително се е увеличил през последните години. Това сочат данните от приключения проект „И аз имам семейство“, който се реализира от общините съвместно с агенция „Социално подпомагане“. Най-много семейства, които желаят да полагат грижи за деца в риск, има в община Павликени. За изминалите три години там приемна грижа са получили над 70 деца, а в момента в семейства живеят 47.

bTV, „Тази сутрин”

1. Кога отоплението вкъщи ни води до фалит? Как да спечелим битката с Топлофикация? Наскоро Горка Алексова се принудила да продаде своя апартамент на шестия етаж в „Люлин“, където са най-хубавите спомени за вече покойния й съпруг. „На мен тук животът ми отиде. 35 години съм живяла тук и заради „Топлофикация” напуснах”, казва Алексова. Без да е ползвала парно и топла вода, без дори да има радиатори още от миналия век, днес 78-годишната Горка е осъдена и принудена да плати на Топлофикация 6 хил. лв.

2. Кой „дърпа конците“ в политиката? Кога властта „зад кадър“ е по-силна от официалната? Зад действията на Доган се крие неудовлетвореност от състоянието, в което се намира партията, която той е създал и ръководеше повече от 20 години. Това недоволство обикновено се персонализира в лицето на лидера, който е в момента – Лютви Местан. Той допусна сериозни политически и изборни грешки, поради което и резултатите на последните избори за ДПС бяха незадоволителни, каза в предаването „Тази сутрин” проф. Димитър Иванов и допълни: “Очевидно Доган се връща в голямата политика, след като с един замах може да реши такъв важен въпрос със смяната на лидерството в може би най-дисциплинираната партия в България, значи той не е излизал от политиката. Дали ще съвпадне неформалното му лидерство с формалното, дали ще ги слее в едно – не зная”.