Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

JurnalZaJenata_2015-11-12_Page_42

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. На война с колекторските фирми? Как сметка за телефон от 5 лева става 136? Смятам да направя промени в специалните закони, които да забранят на дружествата, извършващи обществени услуги, да ползват услугите на колекторски фирми”, заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова. И представи няколко примера със „Софийска вода”, „Топлофикация”, електроразпределителни дружества, мобилните оператори, различни пощенски услуги, които „се регулират по специални закони, но така или иначе част от тях са монополисти на пазара”.

2. Завръща ли се Ахмед Доган в политиката? Кой и защо разпространява тази новина? Ахмед Доган никога не се е оттеглял от политиката. Това заяви пред Нова телевизия бившата дясна ръка на Доган – Осман Октай по повод новината, че Сокола се връща в политиката. По думите на Октай – Доган дърпа непрестанно конците на Лютви Местан.

БНТ, „Денят започва”

1. Защо миг разсеяност може да ни обрече на години мизерия? Кои са най-големите клопки в договорите за бързи кредити? Миг разсеяност, години мизерия. Така коментират експерти вземането на бързи кредити, показва репортаж в „Денят започва” по БНТ. Причината е, че те се вземат бързо, но се връщат трудно. Богомил Николов от Асоциацията на активните потребители, обясни, че бързите кредити имат най-високата цена от всички останали заеми.

2. Къде са китайските туристи? Може ли България да е атрактивна дестинация? В края на ноември представители на български фирми се срещнаха с партньори от Китай на двустранен форум. Форумът носеше името “Инвестирай в България. Разшири се в Европа”. Събитието се проведе в Шанхай и беше организирано от българската Агенция за инвестиции. На форумът присъстваха премиерът Бойко Борисов и 7 министри от кабинета. Може ли България да е атрактивна дестинация, коментара в студиото на БНТ Георги Джартов, кореспондент в Азия.

bTV, „Тази сутрин”

1. Тема с продължение: Кой унищожава буковите гори на Витоша и ще бъде ли спряна безогледната сеч? Инж. Александър Дунчев от WWF обясни в студиото на „Тази сутрин”, че поне 2 хил. бука са били премахнати незаконно, но при проверката на горските само 300-350 са били признати за отсечени в нарушение. Други 1-1,5 хил. са били с фалшива горска марка, която си личи по прясната боя около дървото – нещо, което няма как да се запази за 2 години.

 2. Живот в страх. Какво тревожи хората около бежанския център в кв. „Овча купел“? Всекидневни скандали, прерастващи в масови боеве, боклуци и сериозни съмнения за трафик на хора – всичко това е всекидневие за жителите на столичния квартал „Овча купел”, които живеят близо до бежанския център. Пред камерата на bTV хората споделиха, че всекидневно по 100-200 имигранти се събират пред блока им, а вечер идват таксита и бусове, които ги извозват в неясна посока. Сигнализирали на полицията, но „щом патрулката се махне, мигрантите излизат”.