Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

CHEZ_Avaria

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. 50 хиляди души на тъмно и студено! Най-големият квартал на София часове наред без електричество! В столичния квартал „Люлин” отново има ток. Това съобщиха от ЧЕЗ малко след 3 часа тази сутрин. От събота вечерта хиляди семейства останаха на тъмно и студено заради авария и избухнал впоследствие пожар. А причината – опит за кражба на меден кабел. Отново заради кражба, но този път на масло от трансформатор, без ток останаха и стотици в квартал „Надежда”. Но и там електрозахранването вече е възстановено.

2. Има ли парламентарно пренареждане? И коя е опозицията? Много трудно ще се реализират заявките на г-н Кънев, защото те са заявки на дясната политика. БСП е единствената опозиция – както и при „Борисов 1”, така и при „Борисов 2” са замразени социалните разходи. Не е без значение, че управлението е дясно и колко се дава за социална политика, внуши лидерът на БСП Михаил Миков в ефира на Нова телевизия, давайки за пример, че в Румъния управляват социалисти и било добре, без да споменава оставката на Виктор Понта. Лидерът на БСП си спомни и как до 2009 година доходите се увеличавали.

БНТ, „Денят започва”

1. Психология на престъпленията – какви са новите схеми на телефонните измамници. В пряко включване от Столичната дирекция на вътрешните работи е Ивайло Величков, началник на сектор “Контингент” към СДВР за разговор по темата. Той разказва, кои са най-актуалните схеми на измами, с които се сблъскват хората и как да се предпазим от “ужилвания” по време на празниците. По думите на Ивайло Величков особено на територията на София продължава една устойчива тенденция на телефонни измами: всеки ден има поне една такава измама. Потърпевши са предимно по-възрастните хора. В желанието си да помогнат на гражданите да се предпазват от такива измами, служителите на МВР предупреждават за новите методи, използвани от измамниците.

2. Опасно ли е да се самолекуваме, когато има грипна епидемия. Какви вируси ни атакуват тази зима и как да се предпазваме? Грипът у нас дойде. Първият регистриран случай е за свински грип при 2-годишно момченце от София. Каква е обстановката в страната в момента и как да се лекуваме? Отговор на тези и на още въпроси търсиха от госта в студиото на „Денят започва“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Засега не доказваме вируса на грипа в повечето материали. Няма толкова болни, които търсят медицинска помощ. Материалите, които се изпращат не са много – изпращат се 20-30 материала на седмица, при грипна епидемия те са 150-200.“

bTV, „Тази сутрин”

1. На живо: Изоставяла ли е майката на малката Влади и другите си деца? Ще й върнат ли социалните бебето? Майката, която изостави 11-месечната Владислава, е изоставяла и едно от големите си деца. Става въпрос за 9-годишния й син Даниел. Лилия Делева е живяла с детето и баща му в Испания, където мъжът работи като международен шофьор на камиони. „Не работи, мързи я, лъже, краде и манипулира хората. През 2005г. бяха при мен на квартира. Помогнах на майка й, на сестра й. Намерихме работа и на Лилия. След 2 години се роди малкият Даниел. На петия месец каза, че заминава. Остави го, но тогава се върна. Прибрахме се в България и на 2 годинки ми го остави”, каза пред bTV бащата на момчето Георги Георгиев.

2. Абсурди в железниците. Кой спира развитието на влаковия превоз в България? Има системно недалновидно управление на железниците и няма единна държавна политика по отношение на тяхното развитие. Това каза в студиото на „Тази сутрин” по bTV бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев.