Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

AIDS-and-HIV-in-cube-980x445

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Държавната агенция за закрила на детето иска СЕМ да спре клип на непълнолетната певица Гери-Никол. Защо? Държавната агенция за закрила на детето иска СЕМ да спре клип на непълнолетната певица Гери-Никол. “Искаме СЕМ да прецени дали съдържанието на клипа е вредно за психичното и нравствено развитие на конкретното дете, тъй като певицата е непълнолетна. Трябва да се прецени дали клипът е вреден и за детската аудитория. За нас е притеснително провокативното поведение на детето и разголването.

2. На живо – заради студа приютите отново пълни с бездомници. годишен младеж обикаля софийските приюти. Младото момче е останало без дом, семейство и работа, съобщава Нова телевизия. “Останах без дом заради семейни причини. Майка ми е починала, баща ми е в Холандия, но не се разбирам с него”, разказа младежът, който вече четвърта нощ спи в приют за бездомници.

БНТ, „Денят започва”

1. Постигната ли е целта “Да сведем до нула”? Как ще се финансират дейностите по превенцията на вируса от догодина? Защо инфекционистите смятат, че краят на ХИВ епидемията предстои през 2030-а? Последната статистика показва, че тази година у нас са регистрирани нови 126 българи, носители на вируса на СПИН. 90% от новорегистрирраните са се заразили по сексуален път, сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването. Данните са от 25 юли 2015 г. Така общо носителите на ХИВ в страната са 2169.

2. Как присъединяването на държави от Западните Балкани ще реши бежанската криза в Европа? Председателят на младежкото ДПС и евродепутат Илхан Кючюк беше избран за вицепрезидент на Алианс на либералите и демократите за Европа на 36-ия конгрес на партията. За председател беше избран холандският депутат Ханс ван Бален, както и общо петима заместници.

bTV, „Тази сутрин”

1. Колко китайци могат да оправят България? За новите мегапроекти – вицепремиерът Томислав Дончев. По отношение на бежанците Турция е по-отговорна от някои държави членки на Европейския съюз. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин” по повод решението ЕС да отпусне 3 млрд. евро на Турция за имигрантите, за които държавата се грижи. Дончев напомни, че Турция е похарчила много повече досега за бежанците, които са на нейна територия.

2. Бой след дискотека завърши със смърт. Девня на бунт срещу скандалния нощен клуб. Пореден случай на смърт на млад човек – този път трагедията се случи в Девня пред заведение, за което хората многократно са сигнализирали, че е опасно. Защо не са взети мерки преди да бъде отнет човешки живот? Дискотеката е проблемно място от години, всеки петък и събота стават побои – това повтарят всички в Повеляново. През последните няколко години са образувани 5 досъдебни производства за скандалите в нощното заведение.

TV7, „Добро утро, България”

1. Бездомен мъж опита да се самозапали в Пловдив, след като служители на „Чистота“ му взеха кашоните. Бездомен мъж опита да се запали в Пловдив. Той се заля с бензин, след като служители на “Чистота” се опитаха да приберат събраните от него хартия, кашони и пластмасови бутилки. Фаталният край беше избегнат по чудо след намесата на пожарникари и полиция.