Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

Luminance HDR 2.3.0 tonemapping parameters: Operator: Mantiuk06 Parameters: Contrast Mapping factor: 0.1 Saturation Factor: 0.8  Detail Factor: 1  ------ PreGamma: 1

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Оказван ли е натиск в съдебната система? Кой кого? Предполагам, че става въпрос за депутата Делян Пеевски, тъй като съдия Янева имаше контакти с него и не го е крила. Това заяви вече уволнената от съдебната система Румяна Ченалова пред Нова телевизия. Снощи сайтът „Биволъ” пусна пореден запис от разговора между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. В записа се чува името „Делян”.

2. Студената икономическа война между Русия – Турция! Как това ще ни засегне? Ако се погледне голямата картина, има 10 млрд. причини да не се стигне до голямо ограничение на икономическите отношения между Турция и Русия. Износът на „Газпром” за Турция е 10-12% от общия, което е загуба от 2-3 млрд. долара, посочи икономистът Красен Станчев пред Нова телевизия.

БНТ, „Денят започва”

1. Черен петък. Как ни примамват като клиенти и за какво да бъдем внимателни по време на намаленията? Традицията на “Черния петък” навлезе и в България. Неустоими промоции на стоки, които само днес можем да си купим. Заслужава ли си изкушението – съвети за зрителите дадоха Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията, и Богомил Николов от “Активни потребители”. Как да разпознаем фалшивите от реално намалените цени – формулата е една единствена – влизане в интернет и проверка, защото в България основно търговията за черния петък минава през интернет портали, посъветва Марио Гаврилов.

2. Какви са рисковете за България след прекратяване на руските доставки на газ за Украйна. Може ли България да стане част от широка коалиция срещу ИДИЛ? Според президента Първанов от гледна точка на борбата срещу т. нар. Ислямска държава, това работи за ислямистките терористи. “Виждате, след като Русия влезе така мощно в търсенето на решение, в ликвидирането на ИДИЛ, веднага се формира една коалиция, безпрецедентна в новата история.” В този смисъл свалянето на руския самолет накърнява процеса на търсене на международно единство срещу терористите, смята Първанов.

bTV, „Тази сутрин”

1. Ще обеднее ли още българинът с Бюджет 2016? Предложеният от министър Владислав Горанов Бюджет 2016 г. не е реформаторски. Никъде не се вижда финансиране на реформи и залагане на такива. Това заяви пред bTV депутатът от БСП лява България Корнелия Нинова. Според нея този бюджет няма да бъде изпълнен. „Фактът, че правителството на ГЕРБ прави отново актуализация означава, че не могат да правят бюджет“, добави тя.

2. Ще остане ли конфликтът Турция – Русия само на икономическият фронт? Путин наказа руския народ със своите санкции”, каза Трайчо Трайков, бивш енергиен министър в предаването „Тази сутрин” по bTV. Според него Москва не е искала да се стига до напрежение с Турция, защото те са едни от малкото им съюзници след кризата в Украйна. „Аз съм убеден, че те са искрени във възмущението и изненадата си”, допълни още Трайков. „Руснаците се хора на честта”, каза Милен Керемедчиев, бивш външен министър Според него е възможно Русия да стигне до крайни мерки, включително и икономически.