Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

gerb-metodi-andreev

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Защо главният прокурор обвини в кадруване депутата Методи Андреев? Истината е, че още преди това съм искал проверка от бившия шеф на ОД на МВР в Пловдив Пламен Узунов заради данните, че в управлението в Първомай има нередности. Това заяви депутатът Методи Андреев пред Нова телевизия заради инициативата на главния прокурор Сотир Цацаров срещу него.

2. Касим Дал – бившият втори в ДПС: Защо е бил подслушван незаконно? И още – къде е България в конфликта между Турция и Русия? Първите два месеца съм подслушван законно – заради съмнения за готвено от мен убийство на Лютви Местан и Делян Пеевски. Въпреки че не са се появили доказателства, подкрепящи тази теза, съм подслушван още четири месеца нерегламентирано. Това заяви лидерът на партия „Свобода и достойнство” Касим Дал пред Нова телевизия, който уточни, че шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков му е казал какво е станало на официално заседание на бюрото.

БНТ, „Денят започва”

1. Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие! За ужаса и пътя към спасението – разказ от първо лице. Помага ли църквата? Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените-адвокати, определи насилието над жени като епидемия. Насилието ражда насилие, посочи тя. По думите й е важно да се обединят институциите, медиите и обществеността в борбата с насилието срещу жени. Проблемът с насилието над жени е проблем, който не отминава и Българската православна църква в нейната гриза за съхраняването на най-малката градивна единица на нашето общество – християнското семейство, обясни Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

2. Втори протест срещу унищожаването на природни паркове. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” и граждани организират втори пореден протест срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии – националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша. Протестът е насрочен за 26 ноември 2015 г., четвъртък.

bTV, „Тази сутрин”

1. България между терористичните атаки в Париж и сваления руски самолет – каква е готовността на българските служби? Няма пряка опасност, но в един район със сложни отношения се добавя ново усложнение. Военните експерти все още спорят около детайлите на инцидента. Ние го разгледаждаме като проблем в отношеният между двете държави. Подкрепяме заключенията, че трябва да се върви към деескалация на конфликта. Така коментира ситуацията със сваления руски бомбардировач Су-24 министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

2. Кризата Москва-Анкара: Ще има ли нова руско-турска война? Турция е очаквала в засада руснаците, които системно са нарушавали границите в този участък. Това заяви в предаването „Тази сутрин” на bTV бившият министър на отбраната Бойко Ноев във връзка със сваления руски боен самолет на границата със Сирия.