Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

download

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ще има ли разместване във властта, ако изборите бяха днес? Кой губи и кой печели обществена подкрепа? Последните социологически проучвания. Над 90% от хората са против вдигането на цените на винетките, а 2/3 от хората са против вдигане на акцизите на цигарите и тютюна, но в същото време 54% от хората подкрепят въвеждането на данък „вредни храни”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” социологът от „Алфа Рисърч” Станислав Стоянов.

2. Кой ще „арестува” Божидар Димитров? На живо от София, Пловдив и Бургас – библиотеки и музеи на протест срещу Бюджет 2016. Музейните работници и служителите на библиотеките в страната излизат на протест. Те недоволстват от ниските си заплати, както и от малкото бюджетни средства за опазване на културното и историческото наследство. Служители на НИМ се заканват да арестуват символично шефа си Божидар Димитров. Оттам се оплакват, че заплатата за един висококвалифициран специалист е между 450 и 550 лева.

БНТ, „Денят започва”

1. Ще се намали ли стресът, ако имаме по-дълга почивка – и как предложението за 25 дни годишна отпуска ще повлияе на пазара на труда. Платеният годишен отпуск да е 25 работни дни, а не – 20, както е в момента. Такава промяна в Кодекса на труда внесе в парламента независимият депутат Георги Кадиев. Работодателските организации обаче се обявиха категорично против. От БСК дори пресметнаха, че БВП за догодина ще намалее с над 2 млрд. лева. За двете гледни точи в студиото на “Денят започва” бяха депутатът Георги Кадиев и Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал.

2. Кои са симптомите, които издават зависимостта към хазартни игри и как се лекува тя? Повече от 11 хил. българи не спират да залагат, проигравайки последните си спестявания и някои от тях често губят домовете си. В студиото на „Денят започва“ бяха психологът Дора Добрева и психотерапевтът Желяз Турлаков, за да говорят по тази тема. „За мен като психологически механизъм хазартната зависимост по нищо не се различава от всяка една друга зависимост. В основата е т.нар. „механизъм на отрицанието“ и самият човек, който има проблем, не вярва, че има такъв проблем“, каза Турлаков.

bTV, „Тази сутрин”

 1. Разпада ли се Европа и ще начертаят ли терористите нови граници? Трябва колективно да отговорим на това предизвикателство – да охраняваме по-добре външните си граници, да обменяме информация. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” новият посланик на Великобритания у нас Ема Хопкинс по повод терористичните атаки в Париж и извънредните мерки за сигурност в Брюксел. По нейно мнение е възможно обединение между великите сили в Европа в борбата срещу ИДИЛ.

2. Съдът решава да се върнат ли в ареста Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Не чух това основание от прокуратурата – една от целите на мярката „задържане под стража” е да се попречи на обвиняемия да извърши друго престъпление. В момента прокуратурата изпълнява политическа поръчка, с която много удобно вдига топката на “Атака” и на нейното ръководство като внася едни негодни доказателства, съвсем умишлено и нарочно, за да се свърши работата. Напълно убеден съм, че съдът ще отхвърли искането на прокуратурата, ще остави паричната гаранция. Нашата прокуратура се е превърнала в политически орган, върху който няма политически контрол. Това заяви в предаването “Тази сутрин” Димитър Стоянов, доведен син на Волен Сидеров.

TV7, „Добро утро, България”

 1. Трудно ли се управлява съвременният свят? “Нашите игри на политика могат да бъдат санкционирани геополитически поне от три страни. Можем да се превърнем в мишена на всички, които искаме да изиграем.” Това заяви в студиото на ТВ7 Ренета Инджова, бивш министър-председател на България.