Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

Diankov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Скандалите със записи в съдебната система коментира говорителят на Съюза на съдиите в България – Нели Куцкова. Ченалова показва един системен проблем в съдебната власт – за това как се назначават хора на ръководни постове и как политиците се месят в работата на Темида. Това заяви в ефира на „Здравей, България” говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова.

2. Как измамници нахлуха в психиатрична клиника, за да присвоят имота на психичноболни. Виолина и Силвия Димитрови са майка и дъщеря. От години страдат от шизофрения и се лекуват в психиатричната болница „Свети Иван Рилски”. Съпругът на Виолина и баща на Силвия е починал. След смъртта му двете жени наследяват дял от къщата му и част от имот към нея, който се намира в кв. „Филиповци”, район „Люлин”. Преди няколко дни в деня за свиждане в клиниката ги посещава тяхна съседка и мъж, който те бегло познават.

БНТ, „Денят започва”

1. Теория на конспирацията ли е биологичното оръжие? „Това е едно от най-евтините и най-достъпните оръжия, които могат да бъдат ползвани. От друга страна обаче изисква значителни познания, изисква технология, с която не всички разполагат и фактът, че досега, въпреки желанието на много групи, това не се е случвало, показва, че не е чак толкова лесна работа“, каза в ефира на БНТ Ангел Кунчев, здравен инспектор.

2. На живо. Защо пътници бяха блокирани с часове в самолети на летище Пловдив? В неделя малко след полунощ заради силният вятър, два самолета на Wizz air от Дубай и от Валенсия кацат извънредно на летище Пловдив, отклонени от София. От няколко месеца летище Пловдив премина от денонощен режим, на ограничен – персоналът е там до 10 ч. вечерта. В продължение на два часа близо 300 пътници на двата самолета се превърнаха в заложници, защото няма кой да докара стълбите, да разтовари багажа и да осъществи физически контрол.

bTV, „Тази сутрин”

1. Защо АБВ иска оставката на президентът Плевнелиев? АБВ не е поставяла въпроса за импийчмънт, а за необходимостта от незабавна оставка на президента Росен Плевнелиев. Това обяви в предаването „Тази сутрин” зам.-председателят на АБВ Румен Петков по повод твърдението на Атанас Мерджанов, че партията на Георги Първанов е дала заден за импийчмънт.

2. Нови 5 млрд. дългове – постна или блажна е пицата на Бюджет 2016? За мен Бюджет 2016 е положителна стъпка спрямо 2015г, но крие две опасности – едната в системата на транспорта, концесията за летище София, от която се очакват около 600 млн. лв. По принцип стъпката е добра, но дали толкова пари и толкова бързо могат да се вземат – съмнявам се в това. Втората опасност е големият дефицит в енергетиката, който изобщо не се споменава в бюджета и не са направени никакви стъпки той да се разреши. Това заяви в студиото на бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.