Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

cb3bcf803bb5dbd130e46d5ad85f6ff7

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Световната здравна организация твърди, че саламът и шунката водят до рак – вярно ли е? „От СЗО говорят по принцип за червеното месо. Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата”, коментира Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси.

2. Кои от кметовете с лъскави служебни коли, които Ви показахме бяха преизбрани? Повечето от кметовете на по-малки общини, които карат коли за стотици хиляди левове, бяха преизбрани за нов мандат след изборите в неделя. Лъскавите им возила показа екипът на „Разследване” преди месеци.

БНТ, „Денят започва”

 1. По-дълга учебна година за най-малките – какво още има да научат децата. Броят на часовете по редица предмети като български език, математика, история, география, физика и други ще бъдат увеличен. За сметка на това се намаляват часовете по биология, спорт и музика, а за част от децата учебната година се удължава да сметка на ваканциите. Това стана ясно от новата наредба за учебния план, публикувана за обществено обсъждане.

2. Ще се обединят ли партиите в парламента за отмяна на депутатския имунитет. ГЕРБ стартира в началото на седмицата консултации за промени на Конституцията в частта за депутатския имунитет. До това се стигна след поредица скандали с участието на лидера на “Атака” Волен Сидеров и заместника му Десислав Чукалов в НАТФИЗ и столичната улица “Раковски”.

bTV, „Тази сутрин”

1. В Общинския съвет наконтени – Светльо Витков и Венци Мицов с дебют във властт. С никого няма да се коалираме в Столичния общински съвет (СОС). Това обяви в предаването „Тази сутрин” лидерът на „Глас народен” Светльо Витков. Почти сигурно неговата партия ще вкара двама съветници в СОС – самият Витков и Венцислав Мицов.

2. Докъде стигна в битката за кмет Антоанета Лазарова от Гаганица? Не съм очаквала да привлека внимание с външния си вид. Изглеждам по този начин от 45 години и не смятах, че ще има такова внимание към визията ми. Така Антоанета Лазарова от село Гаганица коментира популярността, която придоби по време на предизборната си кампания в студиото на „Тази сутрин” по bTV.