Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

Siderov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ще подаде ли ръководството на ЦИК оставка заради хаоса с изборите? Това е сценарий „Костинброд 2”, защото когато нещо е заложено да се обърка заради закона, тогава няма как да е нещо друго. Това заяви депутатът на ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова пред Нова телевизия.

2. Възможно ли е управление без ДПС и ще има ли пренареждане във властта след местните избори? Убеден съм, че Волен Сидеров търсеше общественото внимание точно преди и във вечерта на изборите. Това заяви бившата дясна ръка на Ахмед Доган – Осман Октай, пред Нова телевизия. Преди появата на „Атака”, ДПС нямаше повече от 24 мандата в парламента. След появата на партията на Сидеров обаче, ДПС компенсира отлива на турски гласове с цигански, заяви бившият депутат от ДПС.

БНТ, „Денят започва”

 1. Защо стана възможен сривът в сайта на ЦИК? В неделя официалният сайт на Централната избирателна комисия спря да работи. Оказа се, че безпрецедентна по мащабите си хакерска атака е причинила проблем освен в сайта на ЦИК, и в сайтовете на ГРАО, както и на две от министерствата. Това съобщиха от “Информационно обслужване”. Информацията беше потвърдена и от източници на МВР.

2. Дойде ли времето за имунитет срещу депутатския имунитет? Заради скандалните действия на депутата от АТАКА Волен Сидеров ЕРБ ще поиска отпадане на чл.70 от Конституцията на Република България, който урежда депутатския имунитет. Ще остане само чл.69, който пази депутатите от наказателна отговорност само за изказвания в пленарната зала и за гласуванията им на законодателни норми. В студиото на БНТ беше председателят на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

bTV, „Тази сутрин”

1. Диагнозата на здравния министър след изборите. Очакваме и вашите въпроси към Петър Москов на страницата ни във Фейсбук. Искам да се обърна към зрителите – моля, нямайте ни най-малко съмнение в психическата изрядност на Волен Сидеров. Това каза д-р Петър Москов по повод последния скандал с нахлуване на Волен Сидеров в сградата на НАТФИЗ. „Тук не говорим за отклонения, а за добре програмирани действия и желание да се търси скандал”, категоричен е здравният министър. На въпрос дали трябва да се преразгледа и премахне депутатския имунитет министър Москов отговори: „Не просто смятам, а съм абсолютно убеден”.

2. Хиляди членове на избирателни комисии бедстват в „Арена Армеец”. Кой е отговорен за хаоса? Второ денонощие стотици хора прекараха в зала “Арена Армеец” в София, за да предадат изборните протоколи. И в този час процедурата все още не е приключила. Хора от секционните комисии, които излязоха от залата рано тази сутрин, разказаха пред bTV, че вътре остават около 300 души, които все още чакат своя ред. Вчера следобед са донесени и походни легла, които обаче са били крайно недостатъчни.