Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блокове: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

БНТ, „Денят започва”

1. Очаква ли ни ново поскъпване на тока – министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че от КЕВР извършват анализ на исканията на ЕРП-та, но по личното й мнение цената на тока няма да се повиши.
2. За или против по-високите глоби за паркиране – певицата Вяра Панталеева и журналистът Георги Луканов коментираха глобата за неправилно паркиране. След като народните представители гласуваха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, тя вече е от 50 до 200 лева.

Нова телевизия, „Здравей, България”
Meglena_Kuneva_2013

1. Как Националното бюро за корупцията ще лови политици за необяснимо имущество – вицепремиерът Меглена Кунева разказа за проектозакона и новите мерки за борба с корупцията.
2. Пенсионер дължи 3 хиляди лева на държавата – репортаж за 80-годишен мъж, осъден да плати на държавата 3363 лева, защото получавал вдовишка надбавка за починалата си съпруга след като се оженил повторно.
3. Майка гледа шестте си деца с 225 лева на месец – разказ за това как с помощта на зрители те вече имат достатъчно дрехи, за да могат да ходят на училище.

bTV, „Тази сутрин”

1. На път ли е Белово да се превърне в първата частна община в България – Разследване на bTV за поредните злоупотреби с общински поръчки и как община Белово е разпродала повече от 30 000 декара общинска земя на една единствена фирма.
2. Пада ли ограничението за платен прием във висшите училища – бившият министър на образованието Сергей Игнатов предупреди, че въвеждането на платено обучение в родните ВУЗ-ве е рисковано, тъй като някои западни висши училища предлагат безплатно обучение.

ТВ7, “Добро утро, България!”

1. Очаква ли ни драстично поскъпване на тока и парното от юли – протестерът Стоян Грозданов и енергийният експерт Христо Казанджиев обсъдиха евентуалното повишение на цените на тока и парното от юли месец.
2. Трябва ли да отпадне банковата тайна при фалирали банки – адвокат Марин Марковски и Александър Каракачанов, вносител на законопроект за търговската тайна, бяха на противоположни мнения по темата дали това ще гарантира прозрачността при финансови кризи.