Преглед на печата 21.04.2016г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

FondZaLechenieDeca

Водещи заглавия на първите страници:

Фондът за лечение на деца блокиран – в. Дума

Германските инвеститори: Топ проблемите на България са корупцията и образованието – в. Капитал Дейли

Блокада на границата – в. Стандарт

Блокада към Гърция за Великден – в. Труд

Мистериозни до € 3,5 млн. към жената и балдъзата на Брендо – в. 24 часа

1000 лева за дубльор на изпита за книжка – в. Телеграф

Продават тон дрехи менте на ден по морето – в. Монитор

Москов и ГДБОП направиха зрелищна акция във фонда за лечение на деца- в. Сега

Пенсионната вноска ще расте с по 1 пункт през 2017 и 2018 г.- в. Сега

8 арестувани във фонда за лечение на деца- в. Новинар

Водещи интервюта:

Светла Василева: Хората от „Борба с градушките” са лъгани много години – в. Дума

Жечо Станков: Ако открием нефт и газ в морето, ще ни стигнат за 30 г. – в. Стандарт

Искра Михайлова, шеф на регионалната комисия в Европарламента пред „Труд”: Еврофондовете не могат да заместят липсващи национални политики – в. Труд

Георги Първанов: Готви се нова управленска формула: ГЕРБ – ДПС – БСП – в. 24 часа

Новият ректор на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова: Всеки пети е с психично разстройство – в. Телеграф

Проф. Емил Ботев, директор на сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН: 7 по Рихтер може да разлюлее четири зони у нас – в. Монитор

Водещи анализи:

Не Европа на регионите, а регионална политика на ЕС! – в. Дума

Бежанецът, който е влюбен в България – в. Стандарт

Америка се стяга да изостави НАТО – в. Труд

Циците на Милка и депутатските мераци – в. 24 часа

След такса “тръба” идва и такса “проводник” – в. Телеграф

Защо фонд “Земеделие” е на прицел- в. Сега –

PR Фокус: Лидия Малчева, акаунт мениджър в SiteMedia Consultancy

Представяме ви Лидия Малчева, PR консултант в  SiteMedia Consultancy 

_SSF1387 (2)

Преди да стане част от екипът на SiteMedia Consultancy, заедно с един от създателите на агенция APRA Porter Novelli Любомир Аламанов и доскорошната изпълнителна директорка на АPRA Porter Novelli Ружа Загорска, Лидия Малчева е работила като акаунт мениджър за Майкрософт, Сименс, Кока-Кола, AGT Газпром, Нова Броудкастинг груп и др. В момента тя е на 27г., учи бизнес администрация в НБУ и се занимава с PR от 5 години.

 С какво те привлече професията PR специалист ?

Динамика и разнообразие: сутринта може да организираш IT събитие, в 16:00ч. да имаш среща със street графити артисти, а вечерта да имаш медийна среща с Веселин Топалов. Шарена е нашата професия :)

С какво SiteMedia Consultancy е по-различна от всички други PR агенции в страната?

Дораснахме до момента, в който си дадохме сметка, че свободата и качествено изразходваното време, са основата на съвременния модел на работа. Не вярваме в затварянето на хора в един офис от 09:00ч. до 17:00ч. Вярваме в младите хора, които гледат напред и не се страхуват да експериментират. С правилна мотивация може да се постигнат чудеса, всичко останало е остарял метод на работа, който ще избледнее сам с времето. Въпросът е дали ще позволиш да избледнееш и ти с него. Е, ние взехме решението за себе си и по-скоро сме готови да стъпим извън пътеката, отколкото да затънем в коловоза.

Без какво може и без какво не може добрият PR специалист?

Не може без доверието на клиента, а за него трябва да се бори ежедневно. Останалото е подробност.

Ако можеше да избираш, на кого би искала да станеш PR?

Tоп 3: Justin Trudeau, Michael Phelps, Arctic monkeys

Единак или групов играч е успешният PR специалист?

Групов играч, категорично.

Какво си казваш, когато нещо се обърка?

Знаех си.

А как се поздравяваш за успеха?

С приятели и с розе.

Къде си ти след 10 години?

Голяма част от нашата работа е изготвяне на тайм тейбъли, графици, списъци със задачи по дни и т.н. Обущарят ходи бос, не обичам да си правя планове къде ще бъда в събота вечер, камо ли след 10 години.

Има ли някой в сферата, на когото се възхищаваш?

Възхищавам се на всеки колега, с който съм работила през годините, защото знам колко работа, пот, пропуснати почивки и усилия коства един успешен проект. А нашата работа е „зад кулисите“ – щом всичко е както трябва и не виждате PR екипа, значи си е свършил добре работата.

 Как ти помага медийният клипинг и мониторинг в работата?

Помага ми ужасно много! Само колеги, които знаят как се четат вестници по старомодния начин, знаят за какво говоря.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

EvgeniiDaynov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. След като тухла паднаха върху бебешка количка – има ли виновен? Кой е виновен за инцидента, при който тухла падна върху бебешка количка? Отговорността си прехвърлят собственикът на сградата, общината и регионалният „Инспекторат за опазване на културното наследство”. Сградата в Пловдив е купена от Величко Яков преди 2 години. Твърди, че веднага е започнал процедура за ремонта и реконструкцията ѝ. „До ден днешен нямам разрешение за строеж”, заяви пред Нова телевизия Величко Яков. От Инспектората за опазване на културното наследство наскоро са му дали документ, че може да направи преустройство на сградата и веднага е подал проектите в общината, но още чака. „Това е паметник на културата, не мога да започна никакви възстановителни дейности, преди да имам разрешение”, заяви Яков.

2. Още за героите от скандалния видеоклип. Всяко второ българско семейство има близък, познат, дете, баща, майка, които са частично или изцяло в чужбина. Всеки седми българин си е изготвил основен жизнен план и той не е свързан с България, а да се изнесе час по-скоро, при младите хора – всеки четвърти, а при младите и образовани – всеки трети”, заяви в предаването „Здравей, България” социологът Кънчо Стойчев. „Каква държава сме направили? Държава, в която огромната част от нацията иска час по-скоро да се изнесе. Търпим пред очите ни да се изпепелява всяка една институция и всичко да се заменя с персоналното и с пускане на някакви лафчета”, заяви социологът. „Истината е, че в България няма повече от 6 млн. души. Няма война, която да е причинила подобно опустошение”, продължи коментарът му.

БНТ, „Денят започва”

1. Спорт. Накъде върви родният спорт? Стратегии, инвестиции и предложения в новия закон за физическото възпитание. В Министерството на младежта и спорта се проведе дискусия, свързана със закона за спорта. По този повод в “Денят започва” гостува министър Красен Кралев. Предишният закон беше многократно преправян, очевидно обществените потребности бяха доста по-различни от това, което той предлагаше, обоснова необходимостта от нов закон министърът на спорта. Старият закон е включвал 12 глави и 69 члена, новият – 18 глави и 189 члена. “Опитали сме се да бъдем максимално обхватни, така че всички казуси, на които сме били свидетели през последните години, да намерят своето решение в самия закон”, подчерта Кралев и поясни, че за да има повече средства за спорт, трябваше да се намери начин за увеличаване на частните инвестиции, но без да се залита в посока на данъчни преференции.

2. В родилния дом – година след побоя над малката Никол. Какво се промени в работата на акушерите и грижата за родилките? Промени ли се нещо в работата на акушерките и в грижата за родилките? Въпрос, който повдигаме след като точно година след побоя над новородено бебе СГС успя да даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена да побой над малката Никол. Това беше документирано от камерата на частната болница “Софиямед”. Родителите на детето поискаха 400 хил. лева обезщетение, а защитата – смяна на прокурора. Гост по темата в студиото беше проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.Маркова каза, че е очаквала поне структурите на инспекциите по труда да направят една проверка, защото е недопустимо човек да работи 37 часа без прекъсване, още повече в такава трудова среда където винаги поне едно от бебетата плаче. Доказано е, че на второ място по дразнимост на човешката психика, след лъвския рев, е бебешкият плач. Според професорът е ясно, че става въпрос за ненормално поведение и ако оставим акушерките да работят по 37 часа, то всички ще почнат да бият бебетата.

bTV, „Тази сутрин”

1. Какви изненади готви премиерът и защо Бойко Борисов се закани на своите? Няма никакво значение дали Пеевски си отива, защото ще се намери друг Пеевски. Не Пеевски изгради този модел на оплитане на партийни и корпоративни интереси. Това си е патент на ГЕРБ. Вече не е важно дали ще е Пеевски или някой друг. Идеята е държавата да се преустрои така, че да няма вериги от зависимости. Това каза проф. Евгений Дайнов в коментар на изказването на Бойко Борисов вчера по време на отговор на въпроси на зрители. Не е възможно да се поддържа такъв модел на властване. Това си има цена – запушената икономика, фрапантната бедност, мускулите управляват улицата. Този начин на власт убива самата общност и това също огромна. Борисов е достатъчно мъдър, за да разбере, че нещо се разпада, но не разбира защо, смята Дайнов. Борисов прави излишно резки движения. Този човек не е толкова сигурен, колкото се опитва да изглежда, добави Дайнов.

2. Ще има ли единна кандидатура за президент на Реформаторския блок? Антикорупципнният закон не е лош в сегашният си вид – в който беше приет в Министерския съвет, но няма да реши всички проблеми с корупцията. Нереалистично е да се очаква, че един законов текст ще се справи с толкова тежък социален проблем какъвто е корупцията у нас. Това заяви проф. Даниел Вълчев от “Движение България на гражданите” в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Вероятно ще има опити за промяна на текста, заяви той. В едно недобре организирано общество винаги има опасност определени законови текстове да се използват в нечия полза – така проф. Вълчев отговори на коментар на Татяна Дончева, че антикорупционният закон ще бъде изкривен, за да преследва конкретни хора.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

tatianadoncheva

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ти равен ли си ми?“ – брутално насилие над момче Мъж преби и унижи момче в село Овчеполци. 21-годишният Ангел Калеев е заснел своето издевателство над 17-годишният Митко и го е качил в интернет. Момчето твърди, че с нищо не е предизвикало агресията на Ангел. „Когато отидох за цигари, срещнах Ангел. Той ме пита дали досега съм се бил с някого. Казах, че не съм и мисля, че няма да стане това. Той ме попита какво ще стане, ако ме набие. Казах, че няма да мога да направя нищо. След това ме пита какво ще стане, ако не ме набие. Казах, че сме равни и той ме удари по лицето”, разказа Митко. Ангел продължава да удря Митко в лицето и корема. Няколко часа по-късно Ангел отново среща Митко, започва да го обижда. Този път момчето обаче успява да избяга. Митко все още не е подал жалба в МВР за случилото се, но смята да го направи още днес.

2. Лого под прицел! Как ще рекламираме страната си като туристическа дестинация? Мнението на българите – определящо за избора на ново туристическо лого на страната ни. До момента специално жури е селектирало от общо 183 творби само седем, които ще се борят да станат българско лого. А хората от журито вече си имат свое любимо лого сред предложените. „На мен ми харесва „България – открий и сподели”. То е най-цялостно и най-добре комбинирано. В средата на думата има едно главно “А”, в което са вплетени символите на слънце, планина и море или река, не мога да определя точно. Там има история. Разбираемо е. Ясно е”, коментира в студиото на „Здравей, България” Теодор Лулчев, член на журито и преподавател по графичен дизайн в Националната художествена академия.

БНТ, „Денят започва”

1. Защо Кодексът на труда е най-често поправяният закон? Има ли дейност след инициативата за закони? Анализ на законодателството са направили Българската стопанска камара и Центърът за законодателни оценки и законодателни инициативи. Резултатите от него ще бъдат представени на пресконференция днес. В студиото на “Денят започва” проучването представиха Божидар Данев, председател на БСК, и адвокат Петър Кьосев, член на УС на Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. Законодателната дейност за тези 5 години Данев определи като стахановска, за тези години са внесени и разгледани в Народното събрание над 16328 проекта, като са приети средно годишно 132 изменения на нормативните актове. Като се знае, че има 130 работни дни, това означава, че всеки ден са разглеждани по два проекта и е приемано изменение на един закон.

2. Празнични оферти. За какво да внимаваме, когато организираме предстоящите почивни дни? При нередности при екскурзия хората трябва да реагират на момента, за да се намери решение “на място”. Грешка е в последствие да се търси контакт с туроператора, тъй като те не обичат да връщат пари. Ако ги потърсим веднага, по-вероятно е да се намери алтернативно решение на проблема. Това заяви в студиото на “Денят започва” Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители”. Макар и рядко, все още много хотели ползват снимки отпреди 10-ина години, когато е бил чисто нов. Николов призова да се доверяваме на резервационните системи, които дават обратна връзка за качеството на услугата. Посъветва също да не се подвеждаме на психологическите техники на търговци, които обявяват часове, дни за ползването на определени условия. Дадена Великденска оферта после става Шестомайска, после Коледна, акцентира той.

bTV, „Тази сутрин”

1. Справя ли се Гранична полиция и ще продължат ли незаконните арести на мигранти? Да очакваме ли сътресения в управлението заради корупционните скандали? Не знам кой в България възпитава националисти от такива комплексари. Това, че можеш да набиеш едно циганче в с. Овчеполци не те прави голяма работа, пак никой не те знае. Така лидерът на “Движение 21″ Татяна Дончева коментира скандалното видео с побой над момче от ромски произход, което нашумя в социалните мрежи, в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Очевидно част от младото поколение расте с комплекс, че някой друг му е виновен за начина, по който живее – да беше седнал, да беше измислил нещо… Това е поколение, на което си му изсмукал мозъка със спринцовка, допълни тя.

2. Екстри зад решетките – въпреки забраната стотици затворници с мобилни телефони И заглушител няма да реши проблема с телефоните в затворите. Опитвано е вече веднъж – имаше поставен такъв уред в едно от затворническите общежития и ефектът беше нулев. Това заяви бившия началник на затворническите общежития в Казичене Николай Павлов в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Коментарът на Павлов беше по повод станалия скандален случай с Росен Петров-Животното, който е осъден за наркоразпространение. Оказва се, че докато изтърпява присъдата си в затворническото общежитие в Казичене, той има достъп и до социалните мрежи, и до телефонни услуги. Във “Фейсбук” той качва снимки и статуси, докато е зад решетките, включително и от затворническото общежитие.

Преглед на печата 14.04.2016г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

images

Водещи заглавия на първите страници:

Дават двойни заплати на чужди ИТ-специалисти – в. Дума

Не можем да сме богати с евтин труд – в. Стандарт

Паркираш пред блока, ако спечелиш търга – в. Труд

Златни кърлежи вадят по морето – в. Телеграф

Фирмите ще могат да облагат колите с плосък данък „уикенд” – в. Капитал Daily

Ирина Бокова на 3 езика пред ООН – в. 24 часа

Томбола с коли на вота – в. Телеграф

Местят в изолатор шофьорския изпит – в. Телеграф

Изпитите за шофьори ще се провеждат в изолатор – в. Сега

Сервират ни румънци, масажират ни тайландци – в. Монитор

Онлайн изпит за шофьорска книжка – в. Новинар

Водещи интервюта:

Ивайло Петев: Националният отбор е над всичко – в. Дума

Томислав Дончев: Трябва да развиваме икономика на знанието – в. Стандарт

Съпредседателят на ДПС Рушен Риза: Етническият ни модел може да е формула за сигурността на Европа – в. Труд

Проф- Любен Тотев 51 университета не са много, но да преподават това, в което са добри – в. 24 часа-

Преподавателят от Военна академия Т. С. Раковски” полк. проф. дн Димитър Недялков: Срщнах НЛО между Русе и Разград – в. Телеграф

Владимир Тодоров, Асоциация на пострадалите при катастрофи: Фирми фантоми промотират курсове за по 300 лева – в. Монитор

Водещи анализи:

Бинго избори – в. Дума

За терористите и реформистите – в. Труд

Асен Бабански: Ако сделката за „Дунарит” пропадне, вероятно ще се стигне до фалит – в. Капитал Daily

Четвъртата световна война предстои, върви разузнаване с бой – в. 24 часа

От златни по-златни  – в. Телеграф

Самороден бабаитлък – в. Сега

 

 

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

An-empty-wallet

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Има ли Турция интереси в България? “ДОСТ е демократична, либерална, европейска и антиолигархична партия. Нямаше да се поколебаем да си сложим още един етикет, ако смятахме да правим турска политика. За нас гражданската нация е съставена от различни религиозни, етнически и културни групи. Но всички ние сме българска нация, така че политиката ни е насочена към всички български граждани”, коментира в „Здравей, България” Хюсеин Хафъзов от ДОСТ.

2. Държавата за т.н. ловци на бежанци. Ще има ли още арести? „Въвеждаме допълнителни правила, надявам се гражданите да ни разберат. Те са свързани с това как се действа при среща с нелегални имигранти”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя коментира последните случаи на граждански арести на нелегални имигранти. „В процес сме на изясняване на цялата картина около тях. Не искаме да обезкуражаваме всеки един добросъвестен гражданин, който иска да помага на органите на реда”, коментира Бъчварова.

БНТ, „Денят започва”

1. Какви са уловките при договарянето на лихвата при бързите кредити? Много от фирмите за даване на бързи кредити заобикалят закона, каза в студиото на “Денят започва” кредитният експерт Тихомир Тошев. Той допълни, че промените в Закона за потребителския кредит не са помогнали много. Фирмите заобикалят тавана на оскъпяване чрез таксата за осигуряване на поръчител. Тази такса не се смята като оскъпяване на кредита в изчисляване на годишния процент на разходите, обясни експертът. Тихомир Тошев поясни, че бързите заеми трябва да се взимат в малки суми до 200-300 лева и да се връщат в максимално кратък срок, понеже сумата се оскъпява много бързо.

2. Защо според Валери Симеонов граничарите-самозванци са мутренски бригади? Това, което ме интересува, е “доколко България може да защити националните си интереси и определено не са това хората (извършители на гражданските арести по границата), които могат да са представители на този тип защитници”. Това са публично известни лица в Бургас и Ямбол “с дебели криминални досиета, с присъди, с многократни регистрации на различен тип престъпления”. “Единствената причина те да обикалят като глутница границата е да набавят някакви печалби за себе си”, категоричен бе в студиото на “Денят започва” лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов в коментара си за гражданските арести, които се случиха на държавната ни граница, през миналата седмица.

bTV, „Тази сутрин”

 1. Тайните на семейство Баневи – колко милиона крие българският бизнес в офшорки? Няколко десетки фирми имам в офршорни зони, никога не съм го крил, но те не са на Николай Банев – те се създават с конкретна цел, имаш конкретен бизнес с конкретни партньори. Това обясни бизнесменът Николай Банев, който е един от българите в центъра на световния скандал Panama Papers. Нямам 100%-во мои фирми. Всички фирми са създадени за бизнес. Тези фирми са инвестирали в икономиката ни няколко десетки милиона. Това може да се докаже от БНБ и не зная защо БНБ не заеме позиция, коментира Банев.

2. Шокиращи кадри на кола, която влачи мъртво куче. Как ще бъде наказан извършителят Какъв възпитателен ефект има влаченето на мъртво куче? Този човек не може да разсъждава като гражданин и като родител. Държавната агенция „Закрила на детето” трябва да се самосезира. Това заяви Явор Гечев от фондация „Четири лапи” в студиото на „Тази сутрин” по bTV във връзка със скандалното видео на влачено от кола куче, което се появи в интернет. Красимир Георгиев, който е влачил трупа на починалото куче, е бил помолен от съседката си Бойка Иванова да го транспортира до сметището в село Шипочене. По-рано той обясни пред bTV, че закачил животното за теглича на автомобила си, защото 8-годишната му дъщеря била в колата.

Преглед на печата 12.04.2016г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

bejanci

Водещи заглавия на първите страници:

Шефове на болници с 90 бона заплата – в. Телеграф

Тихомълком продават ВМЗ и „Кинтекс” – в. Дума

Почти зима за българския износ – в. Капитал Daily

О, Странджа! – в. Труд

Крадат ни имейлите от чужбина – в. Монитор

Борисов първо насърчи, после забрани гражданските арести на мигранти – в. Сега

Съкровището от Рогозен в Брюксел – в. Стандарт

НАП официално проверява българите в #Panama Papers – в. 24 часа

Водещи интервюта:

Арх. Тодор Булев: Зеленината е голямото богатство на София – в. Дума

Д-р Андрю Соломон пред „Труд”: Разочарованието от прехода ви прави нещастна нация – в. Труд

Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании: Задава се криза за пилоти – в. Монитор

Психиатърът д-p Светлана Бояджиева: Проблеми в семейството отключват детска анорексия – в. Телеграф

Проф. Иван Маразов, изкуствовед, културолог и траколог: Ако изборът за шеф на ООН е обективен, честито на България – в. 24 часа

Водещи анализи:

Тайният живот в джамиите – в. Дума

Русия ревизира установения ред след студената война – в. Труд

Безумията на депутатите нямат дъно – в. Сега

С радиацията по-внимателно – в. Телеграф

„Галъп”: 2% подкрепа за ДОСТ – в. 24 часа

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

batkov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Наркотици в дискотеката. Масово ли е? “Дискотеки без да се използват опиати почти няма в България. В целия свят е така”. Това заяви за “Здравей, България” диджей Дамян по повод разкритията, че нощни клубове в София са част от мрежа за разпространение на наркотици. Двама от задържаните при полицейската акция в “Плаза” все още са в ареста. По повод появата на името на заведението в скандали в последно време, диджеят допусна: “Има вариант това да е тенденциозно към тази дискотека. Бизнесът в Студентски град е добър – естествено, че някой трябва да удари друг по някакъв начин”.

2. И Тодор Батков с акции в офшорка. Защо? Името на Тодор Батков излезе като акционер на офшорни компании в “Панамските документи”. Бившият собственик на “Левски” е имал три дяла от по един долар в три фирми на Майкъл Чорни. “В качеството ми на адвокат ми се наложи за известен период от време да взема на свое име по една акция от три компании, регистрирани в Британските Вирджински острови и да поема функциите на директор. Негова идея беше да купи две доста хубави жилища за над 100 милиона паунда. Те се купуват на името на тези три фирми и очевидно това е станало през „Мосак Фонсека”, обясни в „Здравей, България” Батков.

БНТ, „Денят започва”

1. Проверки. Как да разпознаем прясното от застоялото месо? Правят ли търговските вериги компромис с качеството на храните? За да преборим пролетната умора, е необходимо да се консумират повече пресни и свежи плодове и зеленчуци – в това е категорична специалистът по хранене проф. Донка Байкова. По отношение на качеството на храните, във връзка с наближаващите празници, БАБХ ще гарантира безопасната ни трапеза със засилени проверки. Това заяви в студиото на “Денят започва” шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

2. Ученичка от Благоевград с иновативен проект Денят започва” Старите автобусни спирки и РЕП-ове в Благоевград да се превърнат в кабинки за зареждане на мобилни устройства. Такъв проект разработи ученичка от града. Идеята е в кабинките да има слотове за зареждане на таблети, компютри и смартфони, както и безплатен интернет. До тях пък е планирано да бъдат разположени кошове за използвани електрически крушки, стари батерии и електрически уреди.

bTV, „Тази сутрин”

1. Как с фалшив електронен подпис откраднаха фирмата на бизнесмен само за ден? Бизнесмен от Благоевград се оплака, че фирмата му е открадната. Оказа се, че крадецът е станал незаконно собственик на още повече от 100 дружества. Стефан Алексов дълго ще помни това събуждане: „Сутринта, докато си бях в леглото счетоводителката ми се обажда и ми казва „Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма”. И аз казах „Как така не съм собственик?!” Реакцията му след новината е светкавична – в рамките на половин час блокира банковите сметки, знае, че обикновено измамниците се опитват първо да източат тях и да разпродадат активите. Така блокирани остават над 100 хил. лева, а Стефан Алексов започва да си задава въпроси – как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма. Оказва се, че това не е никак трудно.

2. Защо в най-бедната страна на Европейския съюз се хвърлят тонове храна? 670 хил. тона хранителни продукти се изхвърлят всяка година от големите вериги магазини у нас. Това обяви в предаването „Тази сутрин” депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Причината е, че за фирмите е икономически по-изгодно да изхвърлят храна, отколкото да я даряват, уточни реформаторът. В тази връзка Реформаторския блок предлага законови промени, които ще освободят веригите от ДДС и корпоративен данък върху хранителните продукти, които се даряват, ако остава поне още месец до изтичането на срока на годност.

Преглед на печата 11.04.2016г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Hand of businessman with money buying a graduation cap and diploma scroll isolated on blue background

Водещи заглавия на първите страници:

БСП: Бъчварова, оттегли закона или си върви – в. Дума

17 млрд. лв. дефицит и 20 млрд. лв. нов дълг – в. Капитал Daily

Висшето поскъпва, таксите скачат между 40 и 370 лева – в. Труд

Бивш шеф на БТА открива офшорка 12 дни след кражба – в. 24 часа

Крадат фарове за откуп – в. Телеграф

Продават за 200 лв. дефектни двулевки – в. Монитор

Уроци по история сред Чудесата – в. Стандарт

Добрич и Разград са световни шампиони по пилеене на вода – в. Сега

Водещи интервюта:

Акад. Виктор Матвеев:Не бива да се спира прогресът – в. Дума

Николай Нанков: Догодина ще има нов милиард за саниране, но срещу самоучастие – в. Капитал Daily

Експертът по сигурността Симеон Николов : Ако станем бежанска зона, етническият баланс ще се наруши завинаги – в. Труд

Евдокия Манева: Зелената идея е превърната в механизъм за изнудване – в. 24 часа

Васил Велев: Младежи без опит искат 1000 лева стартова заплата – в. Монитор

Цветанка Минчева: Ще покажем на младите, че имат бъдеще и у нас – в. Стандарт

Владимир Пенев: Трябва да говориш тихо, за да те чуят – в. Сега

Водещи анализи:

Възможен ли е по-добър ЕС? – в. Дума

Презрените чантаджии в МВР – в. Труд

Залязва ли слънцето над офшорките – в. 24 часа

Фермери ни пекат великденско агне за 300 лв. – в. Монитор

Влиза ли България в “дългова спирала” – в. Сега

 

Преглед на печата 07.04.2016г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

lottary

Водещи заглавия на първите страници:

Милиардът за саниране бил почти изчерпан – в. Дума

Панамските досиета удар срещу Путин, платен от Сорос и САЩ – в. Труд

Таксиджия закла любимата, удари 7 коли и избяга – в. 24 часа

Сократис Кокалис купува дял във второ дружество на Васил Божков – в. Капитал Daily

Маскират кучешки боеве като изложби – в. Монитор

Книжната двулевка бие металната – в. Телеграф

Българин направи домашен генератор за ток – в. Новинар

Депутатите бламираха реформата в МВР – в. Сега

Властта с акция Чисти ръце – в. Стандарт

Водещи интервюта:

Филип Попов: Антикорупционният закон е пиар акция, водеща до диктатура – в. Дума

Проф. Николай Колев: Адреналинката предложи да ми направи масаж – в. Труд

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Постоянен контрол за пътници без билет по повече линии – в. 24 часа

Константин Константинов: Енергийната борса се подготвя да продава и природен газ – в. Капитал Daily

Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите: Българите избират спа за Великден – в. Монитор

Новият шеф на съвета на ректорите проф. Любен Тотев: Студенти с купени дипломни работи нямат място при нас – в. Телеграф

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов: Проблемът с недействителните бюлетини е само привидно драстичен – в. Сега

Георги Щерев : Сезонът е добър, но е само 70 дни – в. Стандарт

Водещи анализи:

Бой по държавността – в. Дума

Мит е, че трите големи партии се клатят – в. Труд

Как да обясниш офшорките за да е ясно и на 5-годишно дете – в. 24 часа

Бригада по тънките занаяти – в. Телеграф

Ако искаш европари за безработни, стани Юсеин Болт – в. Сега

Бурката е фасада на радикалния ислям – в. Стандарт