PR Фокус: Соня Славчева, PR консултант Well Done Marketing /PR\ Advertising

Представяме ви Соня Славчева, PR консултант в  Well Done Marketing /PR\ Advertising

Sonya(4)От колко години си в сферата на  PR услугите и маркетинга и, кое е най-важното, на което те научи работата?

Професионално се занимавам повече от 15 години, защото навлязох във въртележката на медиите още като ученичка с не малко задължения и отговорности. Професията ме научи да сравнявам различните гледни точки. Те никога не са само две. И заедно с това всеки ден се уча как да общувам още по- добре с хората около мен – колеги, партньори, близки, приятели. Смятам, че в модерното училище, например, трябва да има часове, които да ни учат как да комуникираме помежду си по-лесно, с другия пол, с учителите си. Хората ще растат доста по-уверени ако общуват успешно.

Кои са основните качества, които те определят като успешен PR специалист?

Желанието да уча – всеки ден, в различните сфери, в които работя. Любопитството е също много важно за професията.

Има ли нещо, което искаш да подобриш в себе си за да станеш още по-успешна?

О да. Аз се стремя всеки ден да бъда по-добра, да се усмихвам повече и да правя нещо, които не съм посмяла предходния ден. Иска ми се да си наложа да отделям малко повече лично време за себе си, защото между работата и игрите с децата, смятам, че е важно да има време само за мен.

Коя черта на характера си определяш като недостатък при изпълнение на служебните задължения?

Може би, хората, с които работя, трябва да кажат какво биха искали да променя, за да работим още по-успешно заедно. Аз лично смятам, че трябва да се уча на търпение. Често искам нещата да станат сега, веднага, а PR е стратегически инструмент – иска търпение, наслагване и продължителна целенасочена работа.

С какво се гордееш от постигнатото в работата? Разкажи за твой личен успех.

Има много забавни, успешни проекти и събития, за които мога да споделя, но това, с което се гордея е колко постигнахме само за 4 години работа като екип. Преди 4 години консултирахме едва една компания и работихме по няколко други проекта годишно. Сега имаме десетки клиенти, с които заедно растем и се гордеем. Това изискваше изключителна отдаденост от наша страна, но всяко усилие си струваше.

Без какво може и без какво не може един бранд?

Брандът не може без своя идентичност, без своята т.нар. екосистема, в която да съществуват всичките му форми на изразяване. Мисля, може да съществува съвсем добре без голям бюрократичен екип. Малък, но ефективен е по-добре.

Ще се развиват ли още PR услугите в България?

Макар и млада професия, тя се променя непрекъснато. Социалните мрежи и необходимостта на хората да бъдат забелязани, чути и важни, промениха още повече инструментите на работа и то на стратегическо ниво. В този така натоварен информационно свят, тепърва ще се развива професията и то към по-добро, защото всяка нова форма на общуване е добре дошла за нас.

Кой е човекът, когото смяташ за достоен модел за подражание?

Има много хора, на които се възхищавам за това, което са постигнали и най-вече начинът, по който са го направили. Не ми се иска да споменавам само един човек от една сфера, защото няма как една личност да опише всички модели, но Питър Сейдж, например, е човек, от който много уча напоследък, в България г-жа Виолина Маринова е такъв пример; Радина Велчева от Искам Бебе е още един човек, на който се възхищавам; в личен план уча много от моята майка, по нещо всеки ден. И, разбира се, по-голямата ми сестра, която преди много години ме научи, че човек трябва да живее в мир с решенията, които взема, а не да се лута в съмнения. Много примери мога да дам за хора, които са оказали изключително влияние за това да бъда по-добър професионалист, по-добра майка, по-добър човек. И за моя огромна радост работата ми ме среща с толкова ярки, различни, богати (като опит, душевност) хора, че аз продължавам да се променям, благодарение на контактите си с тях всеки ден. Вярвам към по-добро.

Как ти помага медийният мониторинг и клипинг в работните задължения?

Помага ми, най-вече с това, че успявам бързо да следя ситуацията на нашите клиенти и конкуренти от различни гледни точки. Колкото и странно да звучи, често ми идват нови идеи как да подходим при следващ контакт с определен журналист или медиа, на база какво сме успели да постигнем и как е представена определена гледна точка в пресата.

Къде си ти след 10 години?

Аз съм с вече две пораснали деца :) и още по-щастливо семейство. Вярвам, че ще успеем да разширим екипа си от консултанти и сме наложили успешни модели за развитие заедно с партньорите си. Също в професионален план ми се иска да сме успели да направим програма за обучение на студенти, по практически казуси, защото смятам, че това би им помогнало в намирането на работа след завършване на образованието.

Надявам се да имам време да пътувам още повече. :)

Любопитно & Забавно

Нашата работа ни позволява не само първи да разбираме какво се случва в традиционните и онлайн медии, ами и искрено да се забавляваме…Споделяме с вас по-забавните и любопитни статии от българските медии.

 

 

BGDnes_2015-12-24_Page_06

 

Източник: в. България днес

BGDnes_2015-12-24_Page_38

Източник: в. България днес

Telegraph_2015-12-24_Page_07

Източник: в. Телеграф

Telegraph_2015-12-28_Page_16

Източник: в. Телеграф

VsekiDen_2015-12-24_Page_14

Източник: в. Всеки ден

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

simbologia-naval-metanol-18103-500x500

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Алкохол-убиец? Четирима починаха, двама са в болница. Още трима души са приети през нощта срещу понеделник със симптоми на отравяне от метилов алкохол в реанимацията на МБАЛ-Благоевград. От двете компании в Якоруда, които станаха жертва на употреба на алкохол, починаха четирима, а петима са настанени в реанимацията. “Заклахме едно прасе и решихме да пийнем малко ракия”, заяви един от пострадалите, като уточни, че алкохолът бил закупен от техен познат.

2. По-пълен или по-празен ще е джобът ни през 2016-а? И колко задлъжняхме по празниците? “Средно българинът е много по-малко задлъжнял от германеца и американеца”. Това заяви икономистът Владимир Каролев за “Здравей, България” по повод излязлата наскоро статистика, че всеки пети българин ще вземе кредит по Коледа. Експертът посочи, че повечето ни сънародници нямат големи спестявания и няма нищо страшно в това, че по празници теглят заеми.

БНТ, „Денят започва”

1. За антикорупционния закон и предложението за създаване на специализирано звено. Ще се случи ли съдебната реформа? Дни преди Коледа от АБВ обявиха, че ще поискат среща с вицепремиера Меглена Кунева. От партията са готови с предложение към нейния законопроект за създаване на национално бюро за борба с корупцията и конфликти на интереси, който беше отхвърлен от парламента. Бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов, в качеството си на експерт към АБВ, беше гост в студиото на “Денят започва”, за да говорим по темата.

2. За отговорността на приемното родителство и от каква помощ имат нужда семействата и децата. Броят на приемните семейства у нас значително се е увеличил през последните години. Това сочат данните от приключения проект „И аз имам семейство“, който се реализира от общините съвместно с агенция „Социално подпомагане“. Най-много семейства, които желаят да полагат грижи за деца в риск, има в община Павликени. За изминалите три години там приемна грижа са получили над 70 деца, а в момента в семейства живеят 47.

bTV, „Тази сутрин”

1. Кога отоплението вкъщи ни води до фалит? Как да спечелим битката с Топлофикация? Наскоро Горка Алексова се принудила да продаде своя апартамент на шестия етаж в „Люлин“, където са най-хубавите спомени за вече покойния й съпруг. „На мен тук животът ми отиде. 35 години съм живяла тук и заради „Топлофикация” напуснах”, казва Алексова. Без да е ползвала парно и топла вода, без дори да има радиатори още от миналия век, днес 78-годишната Горка е осъдена и принудена да плати на Топлофикация 6 хил. лв.

2. Кой „дърпа конците“ в политиката? Кога властта „зад кадър“ е по-силна от официалната? Зад действията на Доган се крие неудовлетвореност от състоянието, в което се намира партията, която той е създал и ръководеше повече от 20 години. Това недоволство обикновено се персонализира в лицето на лидера, който е в момента – Лютви Местан. Той допусна сериозни политически и изборни грешки, поради което и резултатите на последните избори за ДПС бяха незадоволителни, каза в предаването „Тази сутрин” проф. Димитър Иванов и допълни: “Очевидно Доган се връща в голямата политика, след като с един замах може да реши такъв важен въпрос със смяната на лидерството в може би най-дисциплинираната партия в България, значи той не е излизал от политиката. Дали ще съвпадне неформалното му лидерство с формалното, дали ще ги слее в едно – не зная”.

Преглед на печата 28.12.2015

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

5856842143_4bc1228c3c_o

Водещи заглавия на първите страници:

Пускат златна столевка – в. Стандарт

Лютви Местан разцепва ДПС – в. Дума

Банките в България са в по-добро здраве – в. Труд

Сливат празниците с фалшив грип – в. Телеграф

Борисов към Давутоглу: Пред Местан и Доган избирам България –  в. 24 часа

Връщат 20% от ипотека за строеж на жилище – в. Монитор

Бензинът се срина под 2 лв. – в. Новинар

Водещи интервюта:

Димитър Делчев: След случая с Местан очаквам интересни нови мнозинства – в. Стандарт

Антон Стефов: Залагал съм къщите си заради бизнеса – в. Стандарт

Милка Христова: Бюджетът на София няма да реши проблемите на столичани – в. Дума

Мари Жорж, експерт по защита на личните данни: Големите началници ползват малки телефони – в. Труд

Проф. Димитър Тадаръков: Ако светът се промени тежко, Доган ще се върне в политиката – в. 24 часа

Проф. Божидар Димитров: Ще възстановим короната на българските царици – в. Телеграф

Мая Манолова: Монополни дружества паразитират на гърба на хората – в. Монитор

Водещи анализи:

ДПС има стойност само, ако в България е в ЕС – в. Труд

България – моя земя – в. 24 часа

Нека донорството не е новина – в. Телеграф

Празнично Deja Vu – в. Монитор

Преглед на печата 23.12.2015

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Dogan

Водещи заглавия на първите страници:

Природният газ ще поевтинее с над 10% от пролетта – в. Капитал Daily

10 000 деца без място в градини и ясли – в. Дума

Скандал! Турция поиска България – в. Земя

За 1 година са сменени шефовете на 19 болници- в. Сега

МВР ще плати около 100 млн. лв. обезщетения на 5500 чиновници- в. Сега

Шефът на КЕВР Иван Иванов пред “Труд”: Цената на тока замразена до лятото – в. Труд

Глад за лекарства по празниците в 8 областни града – в. Монитор

2015 Исуса изпращат- в. Телеграф

Доган: Да се молим да не получим повече, отколкото можем да понесем – в. 24 часа

Доган проговори:Не искам да съм пета колона на съседна държава – в. Стандарт

Водещи интервюта:

Станислав Садаклиев:Трябва да запазим и развиваме културата на бесарабските българи – в. Дума

Банки вдигат такси с 10 до 40 ст. – в. Труд

Председателят на КЕВР Иван Иванов пред „Труд”: Няма да пипаме цената на тока поне още 6 месеца- в. Труд

Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: СУ ще си има финансист до два месеца – в. Монитор

Почетният председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган: Не искам да бъда нито пета, нито шеста колона в. Телеграф

Петко Симеонов, социолог: Румъния е най-важният ни съдружник в ЕС – в. 24 часа

Водещи анализи:

2016-а: започва голямото харчене в болниците – в. Сега

Когато капитализмът удари, как човешкия капитал линее – в. Труд

Бракът не е гаранция- в. Телеграф

За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан! – в. 24 часа

ЕС подценява региона – и бърка, защото във вакуума навлизат Русия и Турция – в. Стандарт

 

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

JurnalZaJenata_2015-11-12_Page_42

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. На война с колекторските фирми? Как сметка за телефон от 5 лева става 136? Смятам да направя промени в специалните закони, които да забранят на дружествата, извършващи обществени услуги, да ползват услугите на колекторски фирми”, заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова. И представи няколко примера със „Софийска вода”, „Топлофикация”, електроразпределителни дружества, мобилните оператори, различни пощенски услуги, които „се регулират по специални закони, но така или иначе част от тях са монополисти на пазара”.

2. Завръща ли се Ахмед Доган в политиката? Кой и защо разпространява тази новина? Ахмед Доган никога не се е оттеглял от политиката. Това заяви пред Нова телевизия бившата дясна ръка на Доган – Осман Октай по повод новината, че Сокола се връща в политиката. По думите на Октай – Доган дърпа непрестанно конците на Лютви Местан.

БНТ, „Денят започва”

1. Защо миг разсеяност може да ни обрече на години мизерия? Кои са най-големите клопки в договорите за бързи кредити? Миг разсеяност, години мизерия. Така коментират експерти вземането на бързи кредити, показва репортаж в „Денят започва” по БНТ. Причината е, че те се вземат бързо, но се връщат трудно. Богомил Николов от Асоциацията на активните потребители, обясни, че бързите кредити имат най-високата цена от всички останали заеми.

2. Къде са китайските туристи? Може ли България да е атрактивна дестинация? В края на ноември представители на български фирми се срещнаха с партньори от Китай на двустранен форум. Форумът носеше името “Инвестирай в България. Разшири се в Европа”. Събитието се проведе в Шанхай и беше организирано от българската Агенция за инвестиции. На форумът присъстваха премиерът Бойко Борисов и 7 министри от кабинета. Може ли България да е атрактивна дестинация, коментара в студиото на БНТ Георги Джартов, кореспондент в Азия.

bTV, „Тази сутрин”

1. Тема с продължение: Кой унищожава буковите гори на Витоша и ще бъде ли спряна безогледната сеч? Инж. Александър Дунчев от WWF обясни в студиото на „Тази сутрин”, че поне 2 хил. бука са били премахнати незаконно, но при проверката на горските само 300-350 са били признати за отсечени в нарушение. Други 1-1,5 хил. са били с фалшива горска марка, която си личи по прясната боя около дървото – нещо, което няма как да се запази за 2 години.

 2. Живот в страх. Какво тревожи хората около бежанския център в кв. „Овча купел“? Всекидневни скандали, прерастващи в масови боеве, боклуци и сериозни съмнения за трафик на хора – всичко това е всекидневие за жителите на столичния квартал „Овча купел”, които живеят близо до бежанския център. Пред камерата на bTV хората споделиха, че всекидневно по 100-200 имигранти се събират пред блока им, а вечер идват таксита и бусове, които ги извозват в неясна посока. Сигнализирали на полицията, но „щом патрулката се махне, мигрантите излизат”.

Преглед на печата 22.12.2015

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

3819501-7657300004-luke-

Водещи заглавия на първите страници:

Тракийските чудеса са №1 – в. Стандарт

Литър кръв на черно стига до 200 лева- в. Труд

Над 60 000 гръцки фирми са имигрирали в България само за няколко месеца- в. Сега

МВР подкани гражданите да дебнат за крадци- в. Сега

По-ниски такси за нови коли- в. Новинар

Афера за 100 лв. с лекарства за инвалиди – в. Монитор

Задръствания и в небета – в. 24 часа

БНР спря предаването „Деконструкция” – в. Дума

Десетият софийски мол е продаден за 23 млн. евро – в. Капитал Дейли

Люк Скайуокър тайно в София – в. Телеграф

Водещи интервюта:

проф. Стати Статев: Ако си учил с държавни пари, работи 5 г. тук – в. Стандарт

Експертът по сигурността Симеон Николов пред „Труд”: Турция прави сериозни стратегически грешки- в. Труд

Тенчо Тенев, началник на КАТ-София: Снимаме по 200 нарушители на ден за превишена скорост – в. Монитор

Д-р Бойко Пенков, зам. здравен министър и член на надзорния съвет на НЗОК: От април всеки хронично болен има гарантиран пакет прегледи, без да зависи от направления – в. 24 часа

Станимир Стоилов: Съветници на Батков провалиха „Левски” – в. Дума

Д-р Цено Галчев, носител на наградата “Джон Атанасов”: Мислете за кариера в технологиите, математиката и природните науки – в. Капитал Дейли

Писателката Даян Шаер:Истинските сирийци не оставят родината си- в. Телеграф

 Водещи анализи:

Путин играе единствените ходове в слаба позиция- в. Труд

Тежки празници, олекнали кесии и чудо на чудесата! – в. 24 часа

Научният фонд пак замря – в. Дума

Евтиният петрол сви приходите от ДДС от внос със 170 млн. лв. – в. Капитал Дейли

Яденето е въпрос на чест- в. Телеграф

 

 

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

CHEZ_Avaria

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. 50 хиляди души на тъмно и студено! Най-големият квартал на София часове наред без електричество! В столичния квартал „Люлин” отново има ток. Това съобщиха от ЧЕЗ малко след 3 часа тази сутрин. От събота вечерта хиляди семейства останаха на тъмно и студено заради авария и избухнал впоследствие пожар. А причината – опит за кражба на меден кабел. Отново заради кражба, но този път на масло от трансформатор, без ток останаха и стотици в квартал „Надежда”. Но и там електрозахранването вече е възстановено.

2. Има ли парламентарно пренареждане? И коя е опозицията? Много трудно ще се реализират заявките на г-н Кънев, защото те са заявки на дясната политика. БСП е единствената опозиция – както и при „Борисов 1”, така и при „Борисов 2” са замразени социалните разходи. Не е без значение, че управлението е дясно и колко се дава за социална политика, внуши лидерът на БСП Михаил Миков в ефира на Нова телевизия, давайки за пример, че в Румъния управляват социалисти и било добре, без да споменава оставката на Виктор Понта. Лидерът на БСП си спомни и как до 2009 година доходите се увеличавали.

БНТ, „Денят започва”

1. Психология на престъпленията – какви са новите схеми на телефонните измамници. В пряко включване от Столичната дирекция на вътрешните работи е Ивайло Величков, началник на сектор “Контингент” към СДВР за разговор по темата. Той разказва, кои са най-актуалните схеми на измами, с които се сблъскват хората и как да се предпазим от “ужилвания” по време на празниците. По думите на Ивайло Величков особено на територията на София продължава една устойчива тенденция на телефонни измами: всеки ден има поне една такава измама. Потърпевши са предимно по-възрастните хора. В желанието си да помогнат на гражданите да се предпазват от такива измами, служителите на МВР предупреждават за новите методи, използвани от измамниците.

2. Опасно ли е да се самолекуваме, когато има грипна епидемия. Какви вируси ни атакуват тази зима и как да се предпазваме? Грипът у нас дойде. Първият регистриран случай е за свински грип при 2-годишно момченце от София. Каква е обстановката в страната в момента и как да се лекуваме? Отговор на тези и на още въпроси търсиха от госта в студиото на „Денят започва“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Засега не доказваме вируса на грипа в повечето материали. Няма толкова болни, които търсят медицинска помощ. Материалите, които се изпращат не са много – изпращат се 20-30 материала на седмица, при грипна епидемия те са 150-200.“

bTV, „Тази сутрин”

1. На живо: Изоставяла ли е майката на малката Влади и другите си деца? Ще й върнат ли социалните бебето? Майката, която изостави 11-месечната Владислава, е изоставяла и едно от големите си деца. Става въпрос за 9-годишния й син Даниел. Лилия Делева е живяла с детето и баща му в Испания, където мъжът работи като международен шофьор на камиони. „Не работи, мързи я, лъже, краде и манипулира хората. През 2005г. бяха при мен на квартира. Помогнах на майка й, на сестра й. Намерихме работа и на Лилия. След 2 години се роди малкият Даниел. На петия месец каза, че заминава. Остави го, но тогава се върна. Прибрахме се в България и на 2 годинки ми го остави”, каза пред bTV бащата на момчето Георги Георгиев.

2. Абсурди в железниците. Кой спира развитието на влаковия превоз в България? Има системно недалновидно управление на железниците и няма единна държавна политика по отношение на тяхното развитие. Това каза в студиото на „Тази сутрин” по bTV бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев.

Петъчен хумор: Медийни абсурди

Нашата работа ни позволява не само първи да разбираме какво се случва в традиционните и онлайн медии, ами и искрено да се забавляваме…Споделяме с вас по-забавните и любопитни статии от българските медии.

 

BGDnes_2015-12-18_Page_38

Източник: в. България днес

Telegraph_2015-12-18_Page_20

Източник: в. Телеграф

VsekiDen_2015-12-18_Page_14

 

Източник: в. Всеки ден

Преглед на печата 18.12.2015

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Sin_City_blvd_Hristo_Botev_61_Sofia_2012_PD_1_Kopie

Водещи заглавия на първите страници:

67% от бизнеса не одобряват работата на кабинета – в. Дума

Бойко иска: Евронаблюдатели за Темида – в. Стандарт

Премиерът Бойко Борисов в Брюксел: Подкрепа за Шенген от Жан-Клод Юнкер и ЕНП – в. Труд

Затварят ,,Син Сити” – в. 24 часа

399 дрогирани деца в токсикологията за година – в. Монитор

Идва топла и слънчева Коледа – в. Новинар

Близо 20% от петокласниците не могат да четат добре – в. Сега

Дузина врачки гадаят от затвора – в. Телеграф

Делян Пеевски се показа в още едно дружество – „Юрий Гагарин” – в. Капитал Daily

Водещи интервюта:

Борис Попиванов: Със Захариева промени в правосъдието няма да има – в. Дума

Премиерът Бойко Борисов в Брюксел: Юнкер и ЕНП ни подкрепят за Шенген

– в. Стандарт

Корнелия Нинова,зам.-председател на ПГ на „БСП – Лява България”, пред „Труд”:Не помогаме на ГЕРБ с вота на недоверие- в. Труд

Любомир Дацов, член на фискалния съвет: Дефицит в бюджета е приемлив, ако е за сравнително кратко време – в. 24 часа

Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет: Не трябва магистратски организации да получават външно финансиране – в. Монитор

Димитър Маргаритов: Сред най-активните сме в ЕС по разкриване на опасни стоки на пазара – в. Новинар

Управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков: Старите пенсии няма да се повишават чувствително – в. Сега

Племенникът на Ботев и приятелят му, давали супа на бездомни незаконно: Храната не е привилегия, а право – в. Телеграф

 Водещи анализи:

Не се втурвайте да купувате долари – в. Стандарт

Път към Европа, давещ се в Босфора- в. Труд

На казино в Свиленград – в. 24 часа

САЩ и Русия в битка за северното съкровище – в. Монитор

Остана последният рубеж – овладяването на опозицията – в. Сега

Нека се обединим в помощ към ближния- в. Телеграф