Преглед на печата 30.10.2015

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

rpg

Водещи заглавия на първите страници:

Договорът с Полша за ремонт на МиГ-29 под въпрос – в. Дума

Джип за милион спаси Алексей – в. Стандарт

Вземат книжка за летни гуми през зимата – в. Труд

Абсурдни грешки в протоколите опорочиха изборите- в. Сега

Бежанците в Гърция и Италия отказват да се местят в София-в. Сега

Хакерската атака срещу ЦИК струвала $10 хил. – в. Монитор

GSM-ите увреждат гените и на внуците ни- в. Новинар

Aкaд. Антон Дончев с награда “Златен век” – в. Земя

Два пъти не уцелиха с гранатомет Алексей Петров по погрешка – в. 24 часа

Атентатът срещу Алкесей заснет от 10 камери – в. Телеграф

Водещи интервюта:

Ген. о.р. Стефан Стефанов: Военните сме хора на действията, не на обещанията – в. Дума

Цецка Цачева:Вотът доказа, че сегашната формула на властта е успешна – в. Стандарт

Боян Магдалинчев, председател на Асоциацията на административните съдии, пред

„Труд”:Никой никога не е печелил война срещу съдебната власт- в. Труд

Директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева: 2000 лева глоба за

непочистена от снега спирка – в. Монитор

Йорданка Фандъкова, избрана за трети кметски мандат в София: Софиянци очакват от мен работа не сделки за мнозинства в СОС – в. 24 часа

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева: Ваканциите ще бъдат по-кратки, но начесто- в. Телеграф

Водещи анализи:

Бюджет 2016 – Игра ва банк – в. Труд

Тия в Брюксел къде се намират?- в. Сега

Изборни поуки – в. Монитор

Машинното гласуване – избори без брокери и без кръв – в. 24 часа

Средната доходност на пенсионните фондове е 3.25% годишно – в. Капитал Дейли

И все пак – вижте календара и след Хелоуин – в. Телеграф

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

TomislavDonchev

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Възможен ли е балотаж без бюлетини? ”Получих уверение от печатницата, че проблем с отпечатването на бюлетините за балотажа няма да има. Чух го два пъти. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с искането на печатниците за отлагане на балотажа от 1 на 8 ноември по Нова телевизия.

2. Жестока агресия – пътен хулиган се нахвърли върху майка с деца и преби мъжа, притекъл се на помощ. Нова случай на агресия на пътя. Шофьор нападна майка пред децата й заради направена забележка. При сблъсъка е пострадал случаен минувач, притекъл се на помощ на жената.

БНТ, „Денят започва”

1. ГЕРБ и БСП в спор: постна или блажна пица ни предлагат управляващите с Бюджет 2016? Ден след местните избори Министерство на финансите публикува проектобюджет 2016, според който ще бъде поет нов дълг в размер до 5.3 млрд. лв., от които до 3.9 млрд. ще могат да бъдат взети по линията на споразумението за дилърство с 4 банки, сключено през миналата година. Парите ще са необходими за рефинансиране на стари задължения и финансиране на държавния дефицит.

2. Зачестяват случаите на младежи с алкохолни натравяния във Варна. Драстичен ръст на младежите с алкохолни натравяния регистрираха във Варна. От началото на годината досега броят на тийнейджърите, лекувани в Клиниката по токсикология във Военноморската болница, е нараснал над 12 пъти в сравнение със същия период на 2014-а. При 1/3 от случаите алкохолното натравяне е съчетано и с употреба на наркотици.

bTV, „Тази сутрин”

1. Правосъдие за непълнолетни – общественополезен труд, вместо затвор – ще ни спаси ли това от апашите? Децата имат нужда от индивидуална грижа, каза зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева в предаването „Тази сутрин” по bTV. Новото правосъдие за непълнолетни предвижда децата да извършват обществено полезен труд вместо да лежат в затвор или в поправителни заведения. „Основната цел е да се покаже грижа за детето, да не бъде веднага наказвано, а да му се осигури втори шанс”, допълни още Русева.

2. Колко ще ни струва ремонтът на миговете и ще пратим ли армия по южната ни граница. Всичко, което съм сторил до момента за поддръжката на самолетите, е било продиктувано от волята да следвам националния интерес”, каза още военният министър Николай Ненчев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Преглед на печата 29.10.2015

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Арена_Армеец_София

Водещи заглавия на първите страници:

Горещи бюлетини за балотажа – в. Стандарт

Задава се втори тур на хаоса – в. Дума

Никой не иска да даде голям кредит на БЕХ без държавна гаранция – в. Капитал Daily

Балотажът спасен в последния момент – в. Труд

Бежанците офейкаха от лагерите у нас – в. Телеграф

Джипито идва вкъщи при грип – в. Монитор

„Заложниците” в „Арена Армеец” съдят държавата за незаконен арест – в. Сега

Златна есен през ноември – в. Новинар

Ядем по 8 грама месо на ден – в. Земя

Водещи интервюта:

Страхил Делийски:В местния вот пазарът е по-силен от политиката – в. Стандарт

Боян Петров: Ставам все „по-гладен” за върхове – в. Дума

К. С. Кумар, главен търговски директор на аутсорсинг компанията Sutherland Global Services: Плановете ни са да достигнем 3000 души в България – в. Капитал Daily

Изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Румен Порожанов: 1 млрд. лв. за европроекти в селата до Нова година – в. Труд

Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма:Очакваме над 1 милион чужденци за есенния сезон – в. Монитор

Проф. Михаил Константинов: Няма спасение от купения вот – в. Сега

Археологът проф. Николай Овчаров: Урвич е пълен със съкровища – в. Телеграф

Водещи анализи:

Борба докрай – в. Дума

Местни избори 2015 – игра на клиентели? – в. Труд

Нехайство е по-страшно от грипа – в. Монитор

Върнете член Първи – в. Сега

Гавра с живите – в. Телеграф

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

cb3bcf803bb5dbd130e46d5ad85f6ff7

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Световната здравна организация твърди, че саламът и шунката водят до рак – вярно ли е? „От СЗО говорят по принцип за червеното месо. Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата”, коментира Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси.

2. Кои от кметовете с лъскави служебни коли, които Ви показахме бяха преизбрани? Повечето от кметовете на по-малки общини, които карат коли за стотици хиляди левове, бяха преизбрани за нов мандат след изборите в неделя. Лъскавите им возила показа екипът на „Разследване” преди месеци.

БНТ, „Денят започва”

 1. По-дълга учебна година за най-малките – какво още има да научат децата. Броят на часовете по редица предмети като български език, математика, история, география, физика и други ще бъдат увеличен. За сметка на това се намаляват часовете по биология, спорт и музика, а за част от децата учебната година се удължава да сметка на ваканциите. Това стана ясно от новата наредба за учебния план, публикувана за обществено обсъждане.

2. Ще се обединят ли партиите в парламента за отмяна на депутатския имунитет. ГЕРБ стартира в началото на седмицата консултации за промени на Конституцията в частта за депутатския имунитет. До това се стигна след поредица скандали с участието на лидера на “Атака” Волен Сидеров и заместника му Десислав Чукалов в НАТФИЗ и столичната улица “Раковски”.

bTV, „Тази сутрин”

1. В Общинския съвет наконтени – Светльо Витков и Венци Мицов с дебют във властт. С никого няма да се коалираме в Столичния общински съвет (СОС). Това обяви в предаването „Тази сутрин” лидерът на „Глас народен” Светльо Витков. Почти сигурно неговата партия ще вкара двама съветници в СОС – самият Витков и Венцислав Мицов.

2. Докъде стигна в битката за кмет Антоанета Лазарова от Гаганица? Не съм очаквала да привлека внимание с външния си вид. Изглеждам по този начин от 45 години и не смятах, че ще има такова внимание към визията ми. Така Антоанета Лазарова от село Гаганица коментира популярността, която придоби по време на предизборната си кампания в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Преглед на печата 28.10.2015

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

TermoElectricaBulgaria

Водещи заглавия на първите страници:

Сидеров без броня – в. Стандарт

Кметът на Девин се отказа от балотажа след натиск – в. Дума

Правителството мълчи за концесията на летище София – в. Капитал Дейли

8 души докараха хаоса със заложниците – в. 24 часа

38 € на куката за млад учител – в. Труд

Парното ни съди за 28 млн. лева – в. Телеграф

Без история и география за абитуриентите – в. Монитор

Кабинетът ще похарчи близо 2 млрд. лв. за неясни цели – в. Сега

Ловец застреля любовницата си и майка й – в. Новинар

Водещи интервюта:

Данаил Кирилов: Лош закон и калпава ЦИК родиха хаоса – в. Стандарт

Бойко Великов: Порочните изборни технологии изместиха политиката – в. Дума

Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия: С професионални изборни комисии ужасът от „Арена Армеец” няма да се повтори – в. 24 часа

Адвокат Михаил Екимджиев пред „Труд”: Държавна награда за човека, ударил Волен Сидеров- в. Труд

Проф. д-р Вилиян Платиканов, от болница ,,Света Марина” – Варна: Близките отказват донорство, защото не вярват на лекарите – в. Телеграф

Ректорът на Националната спортна академия „Васил Левски” проф. д-р Пенчо Гешев: Спортът е невъзможен без наука – в. Монитор

Водещи анализи:

Бюджет 2016: Вървим към свръхдефицит – в. Стандарт

Цинизмът със завода за боклук – в. Дума

Застой или стабилност – в. 24 часа

Изгуби ли някой изборите – в. Труд

Мъка безкрай с парното – в. Телеграф

Училищните промени като местене на мебели – в. Монитор

ЦИК е виновна за заложническата криза в “Арена Армеец” – в. Сега

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

Siderov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ще подаде ли ръководството на ЦИК оставка заради хаоса с изборите? Това е сценарий „Костинброд 2”, защото когато нещо е заложено да се обърка заради закона, тогава няма как да е нещо друго. Това заяви депутатът на ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова пред Нова телевизия.

2. Възможно ли е управление без ДПС и ще има ли пренареждане във властта след местните избори? Убеден съм, че Волен Сидеров търсеше общественото внимание точно преди и във вечерта на изборите. Това заяви бившата дясна ръка на Ахмед Доган – Осман Октай, пред Нова телевизия. Преди появата на „Атака”, ДПС нямаше повече от 24 мандата в парламента. След появата на партията на Сидеров обаче, ДПС компенсира отлива на турски гласове с цигански, заяви бившият депутат от ДПС.

БНТ, „Денят започва”

 1. Защо стана възможен сривът в сайта на ЦИК? В неделя официалният сайт на Централната избирателна комисия спря да работи. Оказа се, че безпрецедентна по мащабите си хакерска атака е причинила проблем освен в сайта на ЦИК, и в сайтовете на ГРАО, както и на две от министерствата. Това съобщиха от “Информационно обслужване”. Информацията беше потвърдена и от източници на МВР.

2. Дойде ли времето за имунитет срещу депутатския имунитет? Заради скандалните действия на депутата от АТАКА Волен Сидеров ЕРБ ще поиска отпадане на чл.70 от Конституцията на Република България, който урежда депутатския имунитет. Ще остане само чл.69, който пази депутатите от наказателна отговорност само за изказвания в пленарната зала и за гласуванията им на законодателни норми. В студиото на БНТ беше председателят на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

bTV, „Тази сутрин”

1. Диагнозата на здравния министър след изборите. Очакваме и вашите въпроси към Петър Москов на страницата ни във Фейсбук. Искам да се обърна към зрителите – моля, нямайте ни най-малко съмнение в психическата изрядност на Волен Сидеров. Това каза д-р Петър Москов по повод последния скандал с нахлуване на Волен Сидеров в сградата на НАТФИЗ. „Тук не говорим за отклонения, а за добре програмирани действия и желание да се търси скандал”, категоричен е здравният министър. На въпрос дали трябва да се преразгледа и премахне депутатския имунитет министър Москов отговори: „Не просто смятам, а съм абсолютно убеден”.

2. Хиляди членове на избирателни комисии бедстват в „Арена Армеец”. Кой е отговорен за хаоса? Второ денонощие стотици хора прекараха в зала “Арена Армеец” в София, за да предадат изборните протоколи. И в този час процедурата все още не е приключила. Хора от секционните комисии, които излязоха от залата рано тази сутрин, разказаха пред bTV, че вътре остават около 300 души, които все още чакат своя ред. Вчера следобед са донесени и походни легла, които обаче са били крайно недостатъчни.

Преглед на печата 27.10.2015

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Pollice Verso *oil on canvas *97,4 x 146,6 cm *1872

Водещи заглавия на първите страници:

Михаил Миков: Това са най-мръсните избори – в. Дума

Бюлетини на живот и смърт – в. Стандарт

Правителството ще харчи рекордно много догодина – в. Капитал Daily

Безумията на ЦИК застрашиха живота на стотици – в. Труд

Часове след изстъпленията в НАТФИЗ ГЕРБ маха имунитета заради Сидеров – в. 24 часа

Сделка за милион изгоря в Арената – в. Телеграф

Изборите в София – 48 часа хаос, 5000 „заложници”, неадекватна ЦИК – в. Сега

Изборен ад в “Арена Армеец” – в. Земя

Аборт и 80 души в болница заради чувалите с бюлетини – в. Монитор

Нов маршрут за трафик на хора – от Албания до Италия – в. Новинар

Водещи интервюта:

Кольо Колев: В сравнение с парламентарните избори ГЕРБ губи около 80 хил. гласа – в. Дума

Политическият анализатор Димитър Ганев: Преференциите ще са изненадата на вота – в. Стандарт

Андрей Андреев, и.д. щеф на Специализираната прокуратура:За спец прокурорите всяко дело е война – в. Труд

Цветан Цветанов:Целта на ГЕРБ беше да има над 100 кметове, ще имаме между 115 и 130 – в. 24 часа

Живко Георгиев: Вотът бе тържество на финансовия и властовия ресурс – в. Сега

Социологът Андрей Райчев: Борисов успешно премести ГЕРБ от дясно в центъра – в. Телеграф

Михаил Миков: Печелим на първи тур 31 общини, в още 70 участваме на балотаж – в. Земя

Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН: Трудно се намират млади учени за 440 лв. заплата – в. Монитор

Водещи анализи:

Разбирате ли какво ни се случва?! – в. Дума

Балотажите са мач на една врата – в. Стандарт

Агент Белев докладва във Фейсбук – в. Труд

Най-голямото задържане на хора в спортен обект след Чили 1973 г. – в. 24 часа

Изборите, които трябва да забравим! И никога да не повторим! – в. Сега

На гол тумбак чифте пищови – в. Телеграф

Борисов маневрира към центъра – в. Монитор

 

Преглед на печата 26.10.2015

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

DDoS1

Водещи заглавия на първите страници:

Безпрецедентен хаос в ЦИК – в. Дума

Очакваният триумф на ГЕРБ – в. Капитал Дейли

Батальонът ги отнесе – в. Стандарт

Местният вот затвърди позициите на управляващите партии – в. Сега

12 града с кмет от раз – в. Новинар

ВОТ 2015 – дежа вю, ГЕРБ би БСП, проби в Хасково и Шумен – в. Труд

12 области с кметове от раз – в. Монитор

Живковски резултати ! – в. 24 часа

ГЕРБ с 9 кметове от раз, крах за Радан – в. Телеграф

Водещи интервюта:

Проф. д-р Радка Аргирова:Засега не ни дебнат непознати вируси – в. Дума

България, Румъния и Сърбия са готови да затворят границите – в. Капитал Дейли

Георги Карааргиров директор “Иновации и информационни технологии” в болница “Света Марина” – Плевен: Проектът е мащабен, затова избрах Плевен пред Лондон – в. Капитал Дейли

Социалният антрополог Харалан Александров пред „Труд”:Властта остава стабилна, БСП е в упадък- в. Труд

Михаил Константинов, директор на „Информационно обслужване”: На тези избори имаше най- много разбити схеми за купуване на гласове – в. Монитор

Димитър Николов, кмет на Бургас: Не се чувствам рекордьор, 85% е рейтинг за бургазлии – в. 24 часа

Шефът на ДАБ Никола Казаков: Най-много бежанци идват от Афганистан, не от Сирия – в. Телеграф

Водещи анализи:

Частичен успех за референдума – в. Капитал Дейли

Фокус-мокус – бюджет на държавата – в. Сега

Приспивните песни на изборите не успяха – в. 24 часа

МВР да разследва хакерските атаки- в. Телеграф

 

Петъчен хумор: Медийни абсурди

Нашата работа ни позволява не само първи да разбираме какво се случва в традиционните и онлайн медии, ами и искрено да се забавляваме…Споделяме с вас по-забавните и любопитни статии от българските медии.

 

BGdnes_2015-10-16_Page_06

 

Иточник: в. България днес

BGdnes_2015-10-16_Page_38

 

Иточник: в. България днес

BGDnes_2015-10-21_Page_18

 

Иточник: в. България днес

BGDnes_2015-10-22_Page_20

 

Иточник: в. България днес

Telegraf_2015-10-17_Page_37

 

Иточник: в. Телеграф

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизии:

sticky-tape_3091783b

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Премиерът Бойко Борисов за изборите, референдума, рязането на ленти, за бежанците и отношенията с Русия и САЩ. Вчера щяха да приберат „въпросния господин”, но той има имунитет. Така премиерът Бойко Борисов се оправда за липсата на действие от страна на властите по адрес на лидера на „Солидарност” Христо Младенов. От думите на премиера пред Нова телевизия излезе, че Младенов по-скоро кълнял Вероника Димитрова, не толкова я заплашвал.

2. Научихме да не спираме на инвалидните места на паркингите? Вярно е, че вече местата за паркиране на хора в неравностойно положение все по-често остават свободни точно за такива хора. Това заяви Капка Панайотова от Център за независим живот пред Нова телевизия.

БНТ, „Денят започва”

1. Ще бъдат ли усвоени в срок евросредствата по Програмата за развитие на селските райони и още как неправилно етикетирани стоки стигат до България и има ли ГМО продукти у нас, които не отговарят на европейските изисквания. Към момента имаме над 81% – близо 82% усвояване на бюджета по старите програми за развитие на селските райони или казано в цифри – за тези седем години с 2,5 млрд. евро бяха подпомогнати българските земеделски производители“, каза в студиото на БНТ Десислава Танева.

2. Защо в столична детска градина учителка залепи с тиксо устите на деца, за да не говорят, докато рисуват. Как се стигна до скандалния метод на възпитание? Шокиращи методи на възпитание прилагат в столична държавна детска градина. Майката на едно от децата – Веселина Йорданова, съобщи пред Радио София, че дъщеря ѝ, която е на 4 години и половина, плачела, напускайки двора на градината. Тя споделила как възпитателката е залепила устата на две момченца с червено тиксо, защото говорят, докато рисуват.

bTV, „Тази сутрин”

1. Защо учителка залепи с тиксо устата на дете? На живо: Шокиращият разказ на майки за случващото се в столична детска градина. Като прецедент определи случая със залепената уста на дете с тиксо директорът на столичното 80-о ОДЗ „Приказна Калина” Нина Иванова, след като родители се оплакаха от скандалните методи на възпитание там. Методът, който е използвала учителката, е неприемлив. Изключено е да се сложи лепенка на устата на такова малко дете, посочи пред bTV директорката на детската градина.

2. Взрив на централния газопровод на Павликени. Силен взрив уплаши жителите на Павликени рано тази сутрин, съобщи bTV. Причината е повреда в централният магистрален газопровод. Инцидентът е станал в землището на с. Недан.

ТВ7, “Добро утро, България!”

1. Часове преди изборите – какво се промени и какво не през последните 30 години в София. Бруно Рош е бил под домашен арест в Букурещ от 24 септември, по дело на румънската анти-корупционна служба. Обвинението: като директор на румънския клон на френската фирма „Веолия“ (която има 77% от Софийска вода) в периода 2008-2013 е създал тайни офшорни сметки, от които е плащал подкупи на висши кадри на кметството в Букурещ и румънския еквивалент на КЕВР. Които от своя страна са надували цената на водата. Това каза в студиото на ТВ7 Георги Кадиев, кандидат за кмет на София от коалиция „Сердика“.