Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Нова телевизия, „Здравей, България”

Boiko_Borisov,_Prime_Minister_of_Bulgaria1

„Случаен ли е поредният инцидент с правителствения фалкон? Какво се е случвало вътре?” и „Има ли бъдеще Делян Пеевски като политик? Има ли скрити предизборни игри?” са част от въпросите, чиито отговори потърсиха по Нова телевизия.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че проблемът на правителственият самолет не е механичен, просто електрониката не функционира както трябва и затова колесникът не се е прибрал.

БНТ, „Денят започва”

БНТ потърсиха проф. Д-р Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни болести, за да отговори на въпроса има ли бум на заболели от салмонела през последната седмица и какви други вируси ни дебнат през септември. Той обясни, че дните все още са горещи и именно високите температури са една от причините за многото заболявания като салмонела, която е два пъти по-разпространена сред летуващите тази година.

Друг интересен гост на „Денят започва” бе евродепутатът Момчил Неков, който разказа за своя опит в европарламента.

bTV, „Тази сутрин”

Нови трусове в Реформаторския блок бележат началото на изборния сезон за политическата формация. Лидерът им Радан Кънев бе основен гост в ефира на bTV. Той коментира, че ако желанието за обединение е искрено и общата декларация е искрена, няма никаква, ама никаква драма. Той обаче алармира, че  хората не може да чакат. Когато няма път към единството, всеки започва да се чувства слаб, сега обаче други хора се чувстват слаби.

Другите гости в студиото – независимият депутат Велизар Енчев и д-р Любомир Живков, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, влязоха в остър дебат трябва ли да бъде легализирана марихуаната за медицински цели в България.

„Легализация не на марихуаната, а на конопа, медицинската марихуана ще облекчи живота на хиляди българи с тежки и болезнени болести”, защити тезата си Велизар Енчев. Той бе репликиран от д-р Живков, който заяви, че медицинската марихуана помага за някои болести, но тя носи и своите странични явления. „Не всеки, който взема, ще има зависимост, но трябва да бъде наблюдаван внимателно”, посочи експертът.

 

ТВ7, “Добро утро, България!”

Отново цените на горивата и тяхното качество бе тема за разговор в сутрешния блок на ТВ7. Енергийният експерт Румен Стоилов коментира, че всяка една административна намеса е полезна както за гражданите, така и за качеството на горивата. „Сами видяхте, че след проверката на места се усеща някаква промяна”. Той отказа да прави икономическа оценка на тези проверки, но по негово мнение те трябва да бъдат редовни.

Преглед на печата 31.08.2015г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Водещи заглавия на първите страници:

2345513603_2d3bde8213

CC BY 2.0, rocksee

Учениците от Русе са първи по успех в страната – в. Сега

Как КФН реши повече да не дава достъп до информация – в. Капитал Дейли

БСП иска КСНС заради бежанците – в. Дума

Авария със самолета на Борисов, три колесника не се прибраха – в. 24 часа

Шефът на Нотариалната камара Красимир Кантарджиев: Крадат фирми с електронни подписи на мъртъвци – в. Труд

Антибиотиците в Румъния на половин цена – 9% – в. Телеграф

Бежанци щурмуват Европа през полярния кръг – в. Монитор

Машинката се управлява с жестове – в. Новинар

Водещи интервюта:

Предприемачът Георги Гергов: Нужни са почтеност и пълна промяна в Пловдив – в. Дума

Зам.-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни: Европа трябва да защити бежанците християни – в. Труд

Шефът на Нотариалната камара Красимир Кантарджиев: Крадат фирми с електронни подписи на мъртъвци – в. Труд

Дейвид Марък, изпълнителен директор на Charles Taylor: Ще подкрепим “Фадата” да стане основен глобален играч – в. Капитал Дейли

Даниел Митов, министър на външните работи: България ще инициира стратегия на ЕС и НАТО срещу „Ислямска държава” – в. 24 часа

Шефката на агенция „Едланта” Ели Тончева: Кандидатите за британски ВУЗ скочиха с 20% – в. Телеграф

Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: Парите за безопасността не са данък – в. Монитор

Водещи анализи:

Дизелът ни е скъп? Значи пазарът (не) работи добре – в. Сега

„Галъп”: Българите са сред най-малко емоционалните в Европа – в. 24 часа

Бизнес климатът през август се подобрява леко – в. Капитал Дейли

Ще опрем до бабините рецепти – в. Телеграф

Петъчен хумор: Медийни абсурди

Нашата работа ни позволява не само първи да разбираме какво се случва в традиционните и онлайн медии, ами и искрено да се забавляваме…Споделяме с вас по-забавните и любопитни статии от българските медии.

24Chasa

Източник: в. 24 Часа

Mobile

Източник: в. MobileBG

Retro_2015-08-27_Page_67

Източник: в. Ретро

 

Telegraf_2015-08-28_Page_21

Източник: в. Телеграф

VsekiDen_2015-08-25_Page_09

 

Източник: в. Всеки ден

 

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Нова телевизия, „Здравей, България”

Екипът на Нова телевизия днес бе на мястото на събитието. Два месеца преди изборите Нова телевизия получи информацията, че жителите на село Галиче имат безплатна екстра – безплатна ваканция на Златни пясъци. Пътуването се осигурява с личните средства на Ценко Чоков, а за него са се записали около 200 души.

Сред записаните е и репортерът на “Новините на Нова” Марина Стоименова. В „Здравей, България” тя разказа, че никой не знае кога почивката ще се състои.

Екипът на „Здравей, България” посети и Черноморец, за да разкаже историята на жена, работила месеци без заплата. Когато събрала смелост да потърси правата и парите си, била заплашена дори с физическа саморазправа. От Инспекцията по труда се ангажираха с проверка по случая и евентуална санкция в размер до 15 000 лева.

БНТ, „Денят започва”

red-cross-303433_1280

Защо българинът е принуден да плаща от джоба си, за да получи качествена медицинска помощ? На този въпрос отговори проф. Генчо Начев, който е директор на „Св. Екатерина”. Той коментира и прехвърлянето на 4,5 млн. лева от болничната в доболничната помощ, като уточни, че тези пари създават условия за влошаване на доболничната помощ. Той коментира и цените на лекарствата – те не са резултат на високото ДДС.

Банкерът Левон Хампарцумян бе другият гост на БНТ, който бе поканен да коментира кризата на финансовите пазари, като заяви,че това което се случва в Китай, показва, че страната навлиза в друга фаза на развитие. От изключително бързо и бурно развитие вече минава в една много по-спокойна фаза.

bTV, „Тази сутрин”

Военният министър Николай Ненчев бе основен гост в сутрешния блок на bTV. Министърът на отбраната коментира преминаването на бежанците през гръцката граница, като посочи, че не е ясно как са я преминали, но има съмнения, че сред тях има и представители на различни радикални групировки, които могат да извършат терористичен акт.

ТВ7, “Добро утро, България!”

Бум на мними болни от началото на годината. Работодатели предлагат първия ден от болничния да не се плаща. Справедливо ли е? На този въпрос отговориха финансовият експерт Мика Зайкова, бившият социален министър Христина Христова и Димитър Бранков от БСК. Мика Зайкова коментира, че злоупотребите с болнични са факт, но това предложение за отрязване на първия ден от болничния е тотална дискриминация. Бившият министър Христина Христова определи това предложение като опит за внедряване на ред в хаоса. Димитър Бранков от БСК цитира данни от статистиката, че българските работници отсъстват от работа окол 22 дни. На фона на много ниската ни заетост, това число е голямо в сравнение с останалите страни в Европа.

Преглед на печата 28.08.2015г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Водещи заглавия на първите страници:

banker-798896_1280

Пак скриха кражбите в научния фонд – в. Дума
4 часа свобода за автоапаш №1 – в. Стандарт
Жандармерията ще подсили границата с Турция – в. Сега
КЗК прави ялов анализ за пазара на горивата заради данъчна тайна – в. Сега
Сърбия и Македония очакват помощ от ЕС за бежанците – в. Земя
Газ и парно по-евтини от 1 октомври – в. Монитор
Пеевски официално взе дял в „Булгартабак” – в. Капитал Дейли
Български туристи в гръцки затвор за бежанци на стоп – в. 24 часа
Плажната ивица – след 20-ия метър в морето – в. Труд
1200 лв. глоба за 222 км/ч – в. Новинар
Източихме картата на Парис Хилтън – в. Телеграф
Магазинер държал апаш 21 дни в плен – в. Новинар

Водещи интервюта:

Aктьорите Роза Николова и доц. Мирослав Цветанов: След 27 успешни години продължаваме да се учим – в. Дума
Митрополит Николай: Политиците да се вслушат в гласа на църквата – в. Стандарт
Арабистьт проф. Владимир Чуков: Русия пое диригентската палка в Близкия изток – в. Труд
Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт: Ако циганите нямат страх от закона ще чакаме 2-а, че и 10-а Катуница – в. 24 часа
Изборният експерт проф. Михаил Константинов: От машинното гласуване смисъл няма – в. Телеграф

Водещи анализи:

Защо шенгенското споразумение може да е под заплаха – в. Труд
Изборите не са време за хранене – в. Сега
И юли се оказа хладен за туристическия бизнес – в. Капитал Дейли
Наистина ли България е зла сила – в. 24 часа
Ние ги снимаме, те ги пускат – в. Телеграф

Преглед на печата 27.08.2015г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Водещи заглавия на първите страници:

Aerial_Ladder_Platform_fire_truck_(London,_UK_-_2007)

МВР остави пожарни във Варна без гориво – в. Дума

Не качвайте стопаджии – в. Стандарт

Cтyдuama на TB7 се продават заради дългове – в. Капитал Daily

Тежка сметка плащаме за избори и референдум – в. Труд

Идеята е споделена от над 1 5 ООО във Фейсбук: Първи хладилник за бедни – в. 24 часа

Местните избори ще са близо два пъти по-скъпи от предишните – в. Сега

Заради износ на безплатни илачи за търговия в чужбина: Оставиха болни от астма без животоспасяващ лек  – в. Монитор

Нощни сватби в новия Музей на София – в. Новинар

Оси обръщат коли – в. Телеграф

Водещи интервюта:

Кандидатът на БСП за кмет на община Павел баня Атанас Пъдев: Време е да кажем СТИГА на конфронтацията – в. Дума

Д-р Таня Босева: Как ще стане по-добре, ако всеки заминава – в. Стандарт

Д-р Даниела Томова: Обичам родината, тук ще съм най-полезна – в. Стандарт

Д-р Даниела Стоянова: Лекарите успяват и напук на системата – в. Стандарт

Д-р Слави Асов: В здравеопазването трябва пълна промяна – в. Стандарт

Христо Данов: Богатите и успелите да влязат в политиката – в. Стандарт 

Стивън Хокинг: Черните дупки Водят към други вселени – в. Капитал Daily

Проф. Меглена Ачкова: Без брак може, без брачен договор не бива – в. Труд

Инж. Павел Виденов, управител на фирма „CОT 161″: Държавата да се освободи от транспортната функция в спешната помощ – в. Труд

Любен Дилов-син: РБ са блок с 3-ма управители, които говорят не от името на живеещите, а на собственика – в. 24 часа

Любен Дилов-син:РБ са блок с 3-ма управители, които говорят не от името на живеещите, а на собственика – в. 24 часа

Д-р Десислава Кателиева, шеф на асоциацията на спешните лекари: На бърза помощ й трябват хеликоптери и мотори – в. Телеграф

Цветомир Паунов, организационен секретар на ГЕРБ: Надяваме се на политическа битка с  аргументи – в. Монитор

Водещи анализи:

Смъртта на журналистиката – в. Дума

5 Легкоступ – атаман при казаци. Те преди 99 г. са съсекли стотици българи – в. 24 часа

Виновни ли са виновните учители – в. Труд

Какво могат да си дадат бизнесът и университетите – в. Сега

Стотинка от всяка песъчинка – в. Телеграф

Преглед на печата 26.08.2015г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Водещи заглавия на първите страници:

Ambulance_from_Bulgaria

Автор: Иван ИвановCC BY-SA 3.0

Линейките идват до 8, 20 и 120 минути – в. Труд

Спешните пациенти ще чакат линейка от 8 до 120 минути – в. Сега

Банев гори с дискотека – в. Стандарт

Автогонките от София се местят към Враца – в. 24 часа

България е с най-тежък демографски срив в света – в. Дума

Жегите свършиха, но лятото е до октомври – в. Новинар

Връхлитат ни три грипа – в. Телеграф

Затвор за пускане на повреден асансьор – в. Монитор

Водещи интервюта:

Проф. Владимир Чуков: В Европа всеки се спасява поединично от бежанците – в. Стандарт

Писателят Нидал Алгафари: Още 15 милиона сирийци са си стегнали куфарите – в. 24 часа

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: 60 милиона бежанци напират към Европа – в. Монитор

Георги Георгиев от „Карол капитал мениджмънт”: Спадът на борсите не е изненада и беше въпрос на бреме – в. Капитал Дейли

Д-р Даниела Дариткова: Ще спрем орязването на важни заболявания от основния пакет – в. Труд

Проф. Румен Гечев: Проверките бяха подарък за бензиностанциите – в. Дума

Директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев: През 2019 г. ще стигаме за 7 минути от „Красно село” до центъра – в. Новинар

Социалният зам.-министър Гълъб Донев: 144 хил. безработни са започнали работа от началото на годината – в. Сега

Кристиян Стойков от ,,Биг Брадър”: Ще се извиня на Валери Божинов – в. Телеграф

Водещи анализи:

Възрожденци на пълно работно време – в. Стандарт

Спука ли се поредният балон – в. 24 часа

Кметът евроотличник излиза от мода – в. Труд

Изгубени в лабиринта на образованието – в. Монитор

„Зелената” политика на Фандъкова – в. Дума

Простите мазохисти да ходят пеша! – в. Сега

Тия джапанки не ми харесват – в. Телеграф

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Днес отново горещи теми в сутрешните блокове бяха бежанският поток на Балканите и цените и качеството на горивата.

2013-02-16_-_Wien_-_Demo_Gleiche_Rechte_für_alle_(Refugee-Solidaritätsdemo)_-_Refugees_are_human_beings

Нова телевизия, „Здравей, България”

В студиото Божидар Лукарски отговори на въпроса: къде плащаме повече бензин, отколкото ни наливат. След направените проверки е установено, че 87 разходомера са извършват манипулации, като 40% от 87-те нарушения са при големи бензиностанции.

Водеща тема бе и бежанският поток в съседна Македония и евентуалните опасности за България. Гост бе вътрешният министър Румяна Бъчварова, която обясни, че е съставен план за три варианта за развитие на бежанската криза. Най-апокалиптичният вариант е да има такъв поток, какъвто се наблюдава в Македония. В момента рискът това да се случи е относително нисък.

БНТ, „Денят започва”

Цените на горивата бе водеща тема и в сутрешния блок „Денят започва”. В студиото вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че цените на бензина се раздвижиха в последните дни. Проверени бяха близо 11 000 бензинови колонки и след края на кампанията няма нито една непроверена колонка.

По темата се изказа и бившият финансов министър Симеон Дянков, който заяви, че ефектът от поевтиняването на петрола в световен мащаб, който се забелязва и в България, ще бъде краткосрочен. Той коментира и кризата в Гърция, като заяви, че начинът за излизане от нея е само един – намаляване на разходите.

bTV, „Тази сутрин”

Как ще се отрази сливането на спешните центрове на София-град и София-област? Темата, предизвикала разгорещени дебати в последните дни, обсъдиха д-р Даниела Кателиева от Национална асоциация на работещите в спешната помощ и д-р Ивелина Георгиева, директорът на дирекция „Медицински дейности”. Основните притеснения, които те изказаха, са грешки при разпределянето на адреси, командироване в София и даже закриване на структури в цялата страна.

Местният вот наближава. Как и какви коалиции се формират в различните райони на страната обясни шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той хвърли бомбата, че в предизборния  щаб на ГЕРБ по места има информация, че са правени договорки между диаметрално противоположни партии срещу управляващата партия.

ТВ7, “Добро утро, България!”

Една от водещите теми бе спорът за устройствения план на магистрала „Струма” и защо бе пропуснат Рилския манастир като локация. Арх. Димитър Димитров обясни причината за пропускането с това, че като местоположение манастирът е в неудобен участък. Неговият събеседник Инж. Асен Попадийски обясни, че има налични две отбивки в посока манастира и затова не вижда проблем в липсата на директен достъп до един от най-големите туристически обекта.

Боян Павлов от Института за анализи и оценки в туризма гостува, за да даде мнение по въпроса за установените нарушения по българското Черноморие. Той коментира, че нарушаване на концесиите в страната винаги е имало и тази година не е по-различно. По негова оценка всяка година българският туризъм се подобрява все повече и призова българските летовници по-активно да посещават българското Черноморие.

Преглед на печата 25.08.2015г.

Нашият екип преглежда предстоящите издания на пресата всяка вечер, за да ви предостави рано сутрин подбор на най-важните и основни теми за деня.

Водещи заглавия на първите страници:

7651028854_e0de4de2a1

Автор: thetaxhavenCC BY 2.0

Световните пазари се сринаха. Как влияе това на България – в. Капитал Daily

Кметове на бунт заради линейките – в. Дума

250 000 души около София остават без линейки – в. Монитор

10 пъти вдигат глобите за измами с горива – в. 24 часа

Офшорките отново влизат в играта – в. Труд

Половината магистрати се съмняват в морала на ВСС – в. Сега

И учителите бягат навън – в. Стандарт

Пенсионен ад – в. Земя

Темида погна 92 плажа – в. Телеграф

Сезонът на зимнината тръгна с високи цени – в. Новинар

Откриха лекарство, пазещо от радиация – в. Новинар

Водещи интервюта:

Проф. Диана Гергова: У нас няма механизми за опазване на културното наследство – в. Дума

Министърът на икономиката Божидар Лукарски: 10 пъти по-големи глоби при измами с горива – в. 24 часа

Писателят Владимир Зарев: Платиха, за да унищожат човешкото единство – в. Труд

Психологът Иван Игов: Учениците чакат 15 септември с нетърпение заради новите предизвикателства – в. Земя

Спасителят Иван Драгошинов: Туристи тръгват по джапанки към Чернии Връх – в. Телеграф

Милена Стоянова, управител на фирма за дялово разпределение: Абонат на парното ще доплаща 11 хиляди лв. за топла вода – в. Монитор

Водещи анализи:

Спящи красавици – в. Дума

Заплаха за сигурността на България: Иде ли ново велико преселение на народите – в. Труд

Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш – в. Сега

Целите на хилядолетието пропуснаха най-уязвимите деца – в. Сега

Западни медии: “Ислямска държава” продава нефт в заговор с НАТО – в. Земя

Европа трябва колективно да прояви кураж – в. 24 часа

Китай подпали борсите – в. Телеграф

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-важните новини и теми, дискутирани в четири сутрешни блока: БНТ, Нова телевизия, bTV и ТВ7.

Нова телевизия, „Здравей, България”

В Македония за последните 7 дни преминаха толкова бежанци, колкото през България за една година – коментира арабистът Владимир Чуков за „Здравей, България”.

БНТ, „Денят започва”

Една четвърт от бездомните хора в София са висшисти. Какво е да живееш без дом в България и как един човек с професия може да се окаже на улицата? Режисьорът Неда Соколовска се заема със задачата да разкаже тези истории чрез театрална постановка. 

bTV, „Тази сутрин”

В ефира Надежда Нейнски отговори на въпроса да очакваме ли нова бежанска вълна в страната. България като член на ЕС трябва да постави много остро въпроса. Не е по силата на една държава да се справи с този огромен бежански поток, заяви тя.

ТВ7, “Добро утро, България!”

Богомил Николов от асоциация „Активни потребители” разкри в студиото, че по данни на финансовото министрество в България има над 3000 бензиностанции, като по-малко от половината от тях са проверени в периода на акция „Препломбирай всичко!”