Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

EvgeniiDaynov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. След като тухла паднаха върху бебешка количка – има ли виновен? Кой е виновен за инцидента, при който тухла падна върху бебешка количка? Отговорността си прехвърлят собственикът на сградата, общината и регионалният „Инспекторат за опазване на културното наследство”. Сградата в Пловдив е купена от Величко Яков преди 2 години. Твърди, че веднага е започнал процедура за ремонта и реконструкцията ѝ. „До ден днешен нямам разрешение за строеж”, заяви пред Нова телевизия Величко Яков. От Инспектората за опазване на културното наследство наскоро са му дали документ, че може да направи преустройство на сградата и веднага е подал проектите в общината, но още чака. „Това е паметник на културата, не мога да започна никакви възстановителни дейности, преди да имам разрешение”, заяви Яков.

2. Още за героите от скандалния видеоклип. Всяко второ българско семейство има близък, познат, дете, баща, майка, които са частично или изцяло в чужбина. Всеки седми българин си е изготвил основен жизнен план и той не е свързан с България, а да се изнесе час по-скоро, при младите хора – всеки четвърти, а при младите и образовани – всеки трети”, заяви в предаването „Здравей, България” социологът Кънчо Стойчев. „Каква държава сме направили? Държава, в която огромната част от нацията иска час по-скоро да се изнесе. Търпим пред очите ни да се изпепелява всяка една институция и всичко да се заменя с персоналното и с пускане на някакви лафчета”, заяви социологът. „Истината е, че в България няма повече от 6 млн. души. Няма война, която да е причинила подобно опустошение”, продължи коментарът му.

БНТ, „Денят започва”

1. Спорт. Накъде върви родният спорт? Стратегии, инвестиции и предложения в новия закон за физическото възпитание. В Министерството на младежта и спорта се проведе дискусия, свързана със закона за спорта. По този повод в “Денят започва” гостува министър Красен Кралев. Предишният закон беше многократно преправян, очевидно обществените потребности бяха доста по-различни от това, което той предлагаше, обоснова необходимостта от нов закон министърът на спорта. Старият закон е включвал 12 глави и 69 члена, новият – 18 глави и 189 члена. “Опитали сме се да бъдем максимално обхватни, така че всички казуси, на които сме били свидетели през последните години, да намерят своето решение в самия закон”, подчерта Кралев и поясни, че за да има повече средства за спорт, трябваше да се намери начин за увеличаване на частните инвестиции, но без да се залита в посока на данъчни преференции.

2. В родилния дом – година след побоя над малката Никол. Какво се промени в работата на акушерите и грижата за родилките? Промени ли се нещо в работата на акушерките и в грижата за родилките? Въпрос, който повдигаме след като точно година след побоя над новородено бебе СГС успя да даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена да побой над малката Никол. Това беше документирано от камерата на частната болница “Софиямед”. Родителите на детето поискаха 400 хил. лева обезщетение, а защитата – смяна на прокурора. Гост по темата в студиото беше проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.Маркова каза, че е очаквала поне структурите на инспекциите по труда да направят една проверка, защото е недопустимо човек да работи 37 часа без прекъсване, още повече в такава трудова среда където винаги поне едно от бебетата плаче. Доказано е, че на второ място по дразнимост на човешката психика, след лъвския рев, е бебешкият плач. Според професорът е ясно, че става въпрос за ненормално поведение и ако оставим акушерките да работят по 37 часа, то всички ще почнат да бият бебетата.

bTV, „Тази сутрин”

1. Какви изненади готви премиерът и защо Бойко Борисов се закани на своите? Няма никакво значение дали Пеевски си отива, защото ще се намери друг Пеевски. Не Пеевски изгради този модел на оплитане на партийни и корпоративни интереси. Това си е патент на ГЕРБ. Вече не е важно дали ще е Пеевски или някой друг. Идеята е държавата да се преустрои така, че да няма вериги от зависимости. Това каза проф. Евгений Дайнов в коментар на изказването на Бойко Борисов вчера по време на отговор на въпроси на зрители. Не е възможно да се поддържа такъв модел на властване. Това си има цена – запушената икономика, фрапантната бедност, мускулите управляват улицата. Този начин на власт убива самата общност и това също огромна. Борисов е достатъчно мъдър, за да разбере, че нещо се разпада, но не разбира защо, смята Дайнов. Борисов прави излишно резки движения. Този човек не е толкова сигурен, колкото се опитва да изглежда, добави Дайнов.

2. Ще има ли единна кандидатура за президент на Реформаторския блок? Антикорупципнният закон не е лош в сегашният си вид – в който беше приет в Министерския съвет, но няма да реши всички проблеми с корупцията. Нереалистично е да се очаква, че един законов текст ще се справи с толкова тежък социален проблем какъвто е корупцията у нас. Това заяви проф. Даниел Вълчев от “Движение България на гражданите” в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Вероятно ще има опити за промяна на текста, заяви той. В едно недобре организирано общество винаги има опасност определени законови текстове да се използват в нечия полза – така проф. Вълчев отговори на коментар на Татяна Дончева, че антикорупционният закон ще бъде изкривен, за да преследва конкретни хора.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

tatianadoncheva

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ти равен ли си ми?“ – брутално насилие над момче Мъж преби и унижи момче в село Овчеполци. 21-годишният Ангел Калеев е заснел своето издевателство над 17-годишният Митко и го е качил в интернет. Момчето твърди, че с нищо не е предизвикало агресията на Ангел. „Когато отидох за цигари, срещнах Ангел. Той ме пита дали досега съм се бил с някого. Казах, че не съм и мисля, че няма да стане това. Той ме попита какво ще стане, ако ме набие. Казах, че няма да мога да направя нищо. След това ме пита какво ще стане, ако не ме набие. Казах, че сме равни и той ме удари по лицето”, разказа Митко. Ангел продължава да удря Митко в лицето и корема. Няколко часа по-късно Ангел отново среща Митко, започва да го обижда. Този път момчето обаче успява да избяга. Митко все още не е подал жалба в МВР за случилото се, но смята да го направи още днес.

2. Лого под прицел! Как ще рекламираме страната си като туристическа дестинация? Мнението на българите – определящо за избора на ново туристическо лого на страната ни. До момента специално жури е селектирало от общо 183 творби само седем, които ще се борят да станат българско лого. А хората от журито вече си имат свое любимо лого сред предложените. „На мен ми харесва „България – открий и сподели”. То е най-цялостно и най-добре комбинирано. В средата на думата има едно главно “А”, в което са вплетени символите на слънце, планина и море или река, не мога да определя точно. Там има история. Разбираемо е. Ясно е”, коментира в студиото на „Здравей, България” Теодор Лулчев, член на журито и преподавател по графичен дизайн в Националната художествена академия.

БНТ, „Денят започва”

1. Защо Кодексът на труда е най-често поправяният закон? Има ли дейност след инициативата за закони? Анализ на законодателството са направили Българската стопанска камара и Центърът за законодателни оценки и законодателни инициативи. Резултатите от него ще бъдат представени на пресконференция днес. В студиото на “Денят започва” проучването представиха Божидар Данев, председател на БСК, и адвокат Петър Кьосев, член на УС на Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. Законодателната дейност за тези 5 години Данев определи като стахановска, за тези години са внесени и разгледани в Народното събрание над 16328 проекта, като са приети средно годишно 132 изменения на нормативните актове. Като се знае, че има 130 работни дни, това означава, че всеки ден са разглеждани по два проекта и е приемано изменение на един закон.

2. Празнични оферти. За какво да внимаваме, когато организираме предстоящите почивни дни? При нередности при екскурзия хората трябва да реагират на момента, за да се намери решение “на място”. Грешка е в последствие да се търси контакт с туроператора, тъй като те не обичат да връщат пари. Ако ги потърсим веднага, по-вероятно е да се намери алтернативно решение на проблема. Това заяви в студиото на “Денят започва” Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители”. Макар и рядко, все още много хотели ползват снимки отпреди 10-ина години, когато е бил чисто нов. Николов призова да се доверяваме на резервационните системи, които дават обратна връзка за качеството на услугата. Посъветва също да не се подвеждаме на психологическите техники на търговци, които обявяват часове, дни за ползването на определени условия. Дадена Великденска оферта после става Шестомайска, после Коледна, акцентира той.

bTV, „Тази сутрин”

1. Справя ли се Гранична полиция и ще продължат ли незаконните арести на мигранти? Да очакваме ли сътресения в управлението заради корупционните скандали? Не знам кой в България възпитава националисти от такива комплексари. Това, че можеш да набиеш едно циганче в с. Овчеполци не те прави голяма работа, пак никой не те знае. Така лидерът на “Движение 21″ Татяна Дончева коментира скандалното видео с побой над момче от ромски произход, което нашумя в социалните мрежи, в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Очевидно част от младото поколение расте с комплекс, че някой друг му е виновен за начина, по който живее – да беше седнал, да беше измислил нещо… Това е поколение, на което си му изсмукал мозъка със спринцовка, допълни тя.

2. Екстри зад решетките – въпреки забраната стотици затворници с мобилни телефони И заглушител няма да реши проблема с телефоните в затворите. Опитвано е вече веднъж – имаше поставен такъв уред в едно от затворническите общежития и ефектът беше нулев. Това заяви бившия началник на затворническите общежития в Казичене Николай Павлов в студиото на „Тази сутрин” по bTV. Коментарът на Павлов беше по повод станалия скандален случай с Росен Петров-Животното, който е осъден за наркоразпространение. Оказва се, че докато изтърпява присъдата си в затворническото общежитие в Казичене, той има достъп и до социалните мрежи, и до телефонни услуги. Във “Фейсбук” той качва снимки и статуси, докато е зад решетките, включително и от затворническото общежитие.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

An-empty-wallet

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Има ли Турция интереси в България? “ДОСТ е демократична, либерална, европейска и антиолигархична партия. Нямаше да се поколебаем да си сложим още един етикет, ако смятахме да правим турска политика. За нас гражданската нация е съставена от различни религиозни, етнически и културни групи. Но всички ние сме българска нация, така че политиката ни е насочена към всички български граждани”, коментира в „Здравей, България” Хюсеин Хафъзов от ДОСТ.

2. Държавата за т.н. ловци на бежанци. Ще има ли още арести? „Въвеждаме допълнителни правила, надявам се гражданите да ни разберат. Те са свързани с това как се действа при среща с нелегални имигранти”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя коментира последните случаи на граждански арести на нелегални имигранти. „В процес сме на изясняване на цялата картина около тях. Не искаме да обезкуражаваме всеки един добросъвестен гражданин, който иска да помага на органите на реда”, коментира Бъчварова.

БНТ, „Денят започва”

1. Какви са уловките при договарянето на лихвата при бързите кредити? Много от фирмите за даване на бързи кредити заобикалят закона, каза в студиото на “Денят започва” кредитният експерт Тихомир Тошев. Той допълни, че промените в Закона за потребителския кредит не са помогнали много. Фирмите заобикалят тавана на оскъпяване чрез таксата за осигуряване на поръчител. Тази такса не се смята като оскъпяване на кредита в изчисляване на годишния процент на разходите, обясни експертът. Тихомир Тошев поясни, че бързите заеми трябва да се взимат в малки суми до 200-300 лева и да се връщат в максимално кратък срок, понеже сумата се оскъпява много бързо.

2. Защо според Валери Симеонов граничарите-самозванци са мутренски бригади? Това, което ме интересува, е “доколко България може да защити националните си интереси и определено не са това хората (извършители на гражданските арести по границата), които могат да са представители на този тип защитници”. Това са публично известни лица в Бургас и Ямбол “с дебели криминални досиета, с присъди, с многократни регистрации на различен тип престъпления”. “Единствената причина те да обикалят като глутница границата е да набавят някакви печалби за себе си”, категоричен бе в студиото на “Денят започва” лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов в коментара си за гражданските арести, които се случиха на държавната ни граница, през миналата седмица.

bTV, „Тази сутрин”

 1. Тайните на семейство Баневи – колко милиона крие българският бизнес в офшорки? Няколко десетки фирми имам в офршорни зони, никога не съм го крил, но те не са на Николай Банев – те се създават с конкретна цел, имаш конкретен бизнес с конкретни партньори. Това обясни бизнесменът Николай Банев, който е един от българите в центъра на световния скандал Panama Papers. Нямам 100%-во мои фирми. Всички фирми са създадени за бизнес. Тези фирми са инвестирали в икономиката ни няколко десетки милиона. Това може да се докаже от БНБ и не зная защо БНБ не заеме позиция, коментира Банев.

2. Шокиращи кадри на кола, която влачи мъртво куче. Как ще бъде наказан извършителят Какъв възпитателен ефект има влаченето на мъртво куче? Този човек не може да разсъждава като гражданин и като родител. Държавната агенция „Закрила на детето” трябва да се самосезира. Това заяви Явор Гечев от фондация „Четири лапи” в студиото на „Тази сутрин” по bTV във връзка със скандалното видео на влачено от кола куче, което се появи в интернет. Красимир Георгиев, който е влачил трупа на починалото куче, е бил помолен от съседката си Бойка Иванова да го транспортира до сметището в село Шипочене. По-рано той обясни пред bTV, че закачил животното за теглича на автомобила си, защото 8-годишната му дъщеря била в колата.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

batkov

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Наркотици в дискотеката. Масово ли е? “Дискотеки без да се използват опиати почти няма в България. В целия свят е така”. Това заяви за “Здравей, България” диджей Дамян по повод разкритията, че нощни клубове в София са част от мрежа за разпространение на наркотици. Двама от задържаните при полицейската акция в “Плаза” все още са в ареста. По повод появата на името на заведението в скандали в последно време, диджеят допусна: “Има вариант това да е тенденциозно към тази дискотека. Бизнесът в Студентски град е добър – естествено, че някой трябва да удари друг по някакъв начин”.

2. И Тодор Батков с акции в офшорка. Защо? Името на Тодор Батков излезе като акционер на офшорни компании в “Панамските документи”. Бившият собственик на “Левски” е имал три дяла от по един долар в три фирми на Майкъл Чорни. “В качеството ми на адвокат ми се наложи за известен период от време да взема на свое име по една акция от три компании, регистрирани в Британските Вирджински острови и да поема функциите на директор. Негова идея беше да купи две доста хубави жилища за над 100 милиона паунда. Те се купуват на името на тези три фирми и очевидно това е станало през „Мосак Фонсека”, обясни в „Здравей, България” Батков.

БНТ, „Денят започва”

1. Проверки. Как да разпознаем прясното от застоялото месо? Правят ли търговските вериги компромис с качеството на храните? За да преборим пролетната умора, е необходимо да се консумират повече пресни и свежи плодове и зеленчуци – в това е категорична специалистът по хранене проф. Донка Байкова. По отношение на качеството на храните, във връзка с наближаващите празници, БАБХ ще гарантира безопасната ни трапеза със засилени проверки. Това заяви в студиото на “Денят започва” шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

2. Ученичка от Благоевград с иновативен проект Денят започва” Старите автобусни спирки и РЕП-ове в Благоевград да се превърнат в кабинки за зареждане на мобилни устройства. Такъв проект разработи ученичка от града. Идеята е в кабинките да има слотове за зареждане на таблети, компютри и смартфони, както и безплатен интернет. До тях пък е планирано да бъдат разположени кошове за използвани електрически крушки, стари батерии и електрически уреди.

bTV, „Тази сутрин”

1. Как с фалшив електронен подпис откраднаха фирмата на бизнесмен само за ден? Бизнесмен от Благоевград се оплака, че фирмата му е открадната. Оказа се, че крадецът е станал незаконно собственик на още повече от 100 дружества. Стефан Алексов дълго ще помни това събуждане: „Сутринта, докато си бях в леглото счетоводителката ми се обажда и ми казва „Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма”. И аз казах „Как така не съм собственик?!” Реакцията му след новината е светкавична – в рамките на половин час блокира банковите сметки, знае, че обикновено измамниците се опитват първо да източат тях и да разпродадат активите. Така блокирани остават над 100 хил. лева, а Стефан Алексов започва да си задава въпроси – как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма. Оказва се, че това не е никак трудно.

2. Защо в най-бедната страна на Европейския съюз се хвърлят тонове храна? 670 хил. тона хранителни продукти се изхвърлят всяка година от големите вериги магазини у нас. Това обяви в предаването „Тази сутрин” депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Причината е, че за фирмите е икономически по-изгодно да изхвърлят храна, отколкото да я даряват, уточни реформаторът. В тази връзка Реформаторския блок предлага законови промени, които ще освободят веригите от ДДС и корпоративен данък върху хранителните продукти, които се даряват, ако остава поне още месец до изтичането на срока на годност.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

kalfin

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. 17-годишна зад волана и катастрофа с жертва. Кой даде ключовете от колата? Води се досъдебно производство. Установяват се причините, довели до катастрофата. По първоначални данни 17-годишното момиче без книжка е управлявало автомобила, но тепърва ще се изяснява ситуацията”, обясни за „Здравей, България” инспектор Теодор Тодоров, комисар в сектор КАТ-„Пътна полиция” в Търговище. „Автомобилът наистина се ползва от една охранителна фирма в Търговище като колите на тази фирма са държани на паркинг до една от бензиностанциите в града”, добави инспектор Теодор Тодоров. Засега от полицията не могат да кажат каква е била връзката между момичетата и собственикът на охранителната фирма, чиято собственост е катастрофиралата кол

2. Изнесени ли са милиарди от България чрез офшорки? След като гръмна скандалът „Панамските досиета“, ще кажа следното. Има финансов рай, защото има финансов ад. Офшорките се правят в независими държави. А що се отнася до Владимир Путин, извинявам се за израза, той ще си го премести от левия в десния. Защото всички руснаци знаят, че президентът им е мултимилионер. Това заяви икономическият експерт Владимир Каролев. Пред Нова телевизия той и социологът Андрей Райчев коментираха отзвука от финансовия скандал, засегнал редица световно известни политици. Според Андрей Райчев зад цялата история се крие поредната конспирация: „Ясно е, че това е „активно мероприятие“. И не само срещу Путин. Но се питаме защо продължава. Дълбоко не вярвам, че няма политическа воля това да се спре“.

БНТ, „Денят започва”

1. Ще се повишат ли доходите на пенсионерите? И още – какво се случва с изоставените деца на бежанците? От 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии, с изключение на тези, които са на тавана на пенсията и те няма да получат увеличение, тъй като пенсията им е 910 лв. Това каза в студиото на “Денят започва” вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Ивайло Калфин коментира и темата с непридружените деца на бежанците, като призна, че в България миналата година има месеци, в които са засечени по 500 непридружавани деца. Това означава, че те са непълнолетни и не са с родителите си.

2. Самотна майка от Пловдив събира средства за операция на болното си дете-годишният Никола Димитров се бори с детска церебрална парализа. След няколко несполучливи операции у нас, майката търси лечение в болница в Полша. Там лекарите дават големи надежди за оздравяването на малкия Ники. За заминаването обаче са нужни средства, непосилни за майката на момчето. Откриват болестта на Ники, когато е на пет месеца. Детската церебрална парализа е засегнала сухожилията му и детето не може да движи дясната си ръчичка и краче.

bTV, „Тази сутрин”

1. След седмица недоволство, лекари от цялата страна излизат на протест Този път, който е очертан, 15 години вървим по него, изведнъж, този път, който беше ясно очертан, започна да обраства – паднали дървета, ровове, който се сети, слага знак „Стоп” или „Забранено движение”. Не може на входа на този път да се иска пръстов отпечатък. По този начин обясни проблемите със здравната реформа председателят на столичната лекарска колегия проф. Милан Миланов. В студиото на „Тази сутрин” той подчерта, че Националният рамков договор е „единственото национално годишно законово споразумение на две сфери – НЗОК, Министерство на здравеопазването и парламента и, от другата страна, пациенти и лекари”.

2. Дядо на 80 години изхвърли 22 хил. лв. през балкона на телефонни измамници. В Кърджали пък телефонни измамници отбелязаха рекорден удар и посред бял ден отмъкнаха 22-е хиляди лева от възрастен мъж, подлъган, че помага на полицията. Жертва на телефонните измамници става 80-годишният Христо Манолов, който хвърлил парите през терасата с убеждението, че помага на полицията да хване бандата, която тормозела целия град . Вместо зрелищни арести обаче разбрал, че е поредният измамен. Най- любопитното е, че преди да попадне в схемата, мъжът, който е добре информиран и знае за хитрите трикове на измамниците, предупреждавал всичките си приятели и роднини да внимават.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

lukarski

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. За бурките и бежанците. От турската агенция по вероизповеданията /Дианет/ плащат на български мюсюлманки да носят бурки. Агенцията има над 70 служители, които живеят в България, те плащат на жените. Това коментира в студиото на „Здравей, България” лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „В Турция е забранено носенето на бурка. Носенето на бурка или фередже се прави, за да се покаже, че ислямът разширява своите територии. Трябва да гледаме на разпространението на бурките като на разпространението на минаретата. Това е маркиране на територия”, коментира още Симеонов.

2. Офшорките са им скъпи! Какво крият политиците? Още за най-мащабното журналистическо разследване. От десетилетия използването на офшорки е привилегия за богатите и за криминалния свят. Богатите законно използват офшорните зони, за да „оптимизират” данъците си, като това се отнася и до големи компании. Криминалният свят пък пере пари. Напоследък обаче големите западни държави решиха, че това е вече сериозно отклонение, коментира бившият икономически министър Трайчо Трайков горещата тема за Панамските документи. На въпрос на Нова телевизия дали може да излезе нещо скандално от информацията, че има и българи в „Панамските документи”, Трайков отговори, че НАП лесно може да събере много информация. Може да се окаже, че тези хора са си декларирали офшорните компании и сметки, което не е престъпление.

БНТ, „Денят започва”

1. Как политическите трусове се отразяват на икономическата стабилност. Това, което чухме от “Панамагейт” е, че има български компании, има български имена, и то не само от София, Пловдив и Варна, Бургас, но и доста други градове, което мен ме учуди. Засега няма политици, но сигурно ще излязат големи имена. Това заяви в студиото на “Денят започва” министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му, явно офшорна зона се превръща в световен мащаб в мръсна дума. Към момента офшорна зона не е забранена, не е незаконна, незаконно е укриването и неплащането на данъци. По друга изключително важна тема – “Булгартабак”, Лукарски каза, че всъщност собственика на “Булгартабак” се знае. Не се знае кой е собственика на собственика.

2. Всяка шеста двойка в репродуктивна възраст се сблъсква с проблема безплодие – за митовете и истините, с които се борят семействата. Април е месецът за профилактика на мъжкия стерилитет и мъжкото здраве. За зачеването и раждането на дете в студиото на „Денят започва“ говори един от големите специалисти по репродуктивни проблеми в България д-р Явор Владимиров. Битката за деца е обща, но се оказва, че силният пол е по-слабият. Мъжете отказват да признаят, че има проблем. „От една страна заради по-малката информираност за мъжкия проблем. От друга страна в нашите ширини има едно усещане при мъжа, което е странно, за превъзходство, което изиграва лоша шега“, каза Владимиров. Специалистът сподели, че има много малко наследствени генетични заболявания, които са свързани с безплодието и не може да се каже, че този проблем е наследствен.

bTV, „Тази сутрин”

 1. Защо образователният министър поиска забрана на бурките в училище? И още: ще мине ли на поправителен антикорупционният закон? И в сегашния Закон за народната просвета, и в новия образователен закон има текстове, според които учениците трябва да са прилично облечени. Ако в бъдеще има повече бежанци и мигранти на българска територия, те трябва да се съобразят с нашата култура и с нашия закон, а училището ни е светско. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” вицепремиерът Меглена Кунева по темата с носенето на бурки в час. През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че би подкрепил забрана за носенето на публични места на този тип женско облекло, нехарактерно за българските мюсюлмани.

2. До кои хора във властта ще стигне корупционният скандал в ДАИ? Ако до една седмица новото ръководство на автомобилната администрация не въведе ADR системата за превоз на опасни товари и изпита за таксиметрови шофьори в новия им вид и ако не върне обратно професионалистите в агенцията, преподавателите по авто-мото подготовка ще се вдигнат на протест. Това каза в студиото на „Тази сутрин” председателят на браншовата им организация Йонко Иванов. Според него ДАИ е „малко министерство”, в което подписът на транспортния министър Ивайло Московски не важи. Той го призова „със здрава ръка” да въведе ред и посочи, че автомобилната администрация е сменила 14 шефове за 11 години – колкото треньори са се изредили в националния отбор по футбол.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

lilianaPavlova

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. В чии къщи са нощували хора на ИДИЛ? Гледайте живо от махалата в Пазарджик! Лъжат, нашите момчета са чисти. Прибраха покривка от масата с цитати от Корана и казват, че това е знаме. Така роднините на обвинените 14 имами защитават своите синове по нашумялото дело за радикален ислям. Вероятно така са мислили и в Брюксел, които твърдят, че в различието, в салафизма има нещо много хубаво. Видяхте как завърши всичко в Брюксел. Не говорим за религия, а за политическа доктрина. Това подчерта евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той добави, че вярва на австрийското разузнаване, което представи данни, че бойци от ИД са преспивали в Пазарджик, а не на лигльовците, които си сменят снимките във Facebook след поредния атентат.

2. Участвал ли е арестуваният шеф на ДАИ в схема за купуване на шофьорски изпити? Преди десетина дни написах във Фейсбук, че имам корупционен сигнал, който съм предал по време на парламентарен контрол на премиера. Той ме помоли да не го публикувам няколко дни, за да може да се реагира и резултатът беше вчера. Според мен това е една малка капка от всичко, което се случва в агенцията”, заяви в студиото на „Здравей, България” независимият депутат Георги Кадиев. Повод за изказването му бе ареста на шефа на ДАИ Цветелин Цветанов.

БНТ, „Денят започва”

1. Какво е финансовото състояние на БДЖ? Ще се намерят ли парите, от които зависи стратегията за развитие на дружеството? Състоянието на БДЖ се подобрява. Тази добра новина за компанията и техните пътници съобщи изпълнителният директор на Български държавни железници Владимир Владимиров, който беше гост в “Денят започва”. С него разговаряха за условията, закъсненията, заключените тоалетни и липсващите спирки. Когато се говори срещу БДЖ, това разрушава легитимността на тази държавна институция, каза Владимиров. Основният проблем е в това, че влаковете са много стари и те трудно се поддържат. Комфортът в тях е от равнището на 70-те – 80-те години и няма как да очакваме сравнение с модерните влакове.

2. Накъде ни води клиничната пътека на реформата? Опитите за здравна реформа се случват на фона на протести. Гост в студиото на „Денят започва“ беше онкологът проф. Григор Горчев. Според него системата е подложена на стрес тест. „Аз съм неприятно изненадан от факта, който предстои евентуално на 6-ти с този митинг, защото се разраства протестът. Освен колегите, които са от обща практика, ще има и колеги, които са в болнична помощ и вече проблемът става сериозен. Именно тук е моментът да се каже, че е време за диалог“, каза Горчев.

bTV, „Тази сутрин”

1. За кои пътища отпадат винетките? Кой ще строи магистрала „Хемус” след спрените обществени поръчки? Вече сме готови с изискванията към бъдещата тол системата. Таксата за изминато разстояние ще се плаща само от тежкотоварните автомобили и тези над 3,5 тона. Леките автомобили и превозните средства под 3,5 т ще плащат електронна винетка. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Предлагаме малките републикански пътища – тези, които водят към едно-единствено населено място или по които няма никакъв транзитен трафик, да останат извън системата за заплащане, добави тя. Безплатни ще са 3 хил. км малки пътища и 20 хил. км общински пътища.

2. Ромите от Долни Цибър пишат на премиера. На живо: Какво искат хората от селото, което бойкотира последните избори? Хората от монтанското село Долни Цибър изпратиха писмо до премиера с искане за помощ, но не социална, а за да увеличат обработваемата земя и да разкрият нови работни места. В селото живеят около 1300 души, повечето от които – роми. Долни Цибър обаче е известно и с големия брой висшисти на глава от населението – над 60. В момента имат и 31 студенти. Миналата година хората от селото са произвели тонове зеленчуци, част от които са раздали на съселяните си, както и на детската градина.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

005_1386690949

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ще събори ли общината незаконното гето в „Овча купел”? Незаконните бараки в „Овча купел” никнат като гъби. Част от квартала е заприличал на гето, но кметът не можел да се пребори. Жителите се оплакват от мръсотия, дим от постоянно палещи се огньове, множество кражби на коли и обири на хора. Спорът между хората от „Овча купел” и общината продължава и днес. Кметът на района заяви, че можел само да изчисти сметището. Според жителите на квартала, ако постройките бъдат съборени, престъпността там щяла да намалее.

2. Проспали ли са белгийските служби предупреждението за камикадзета? А какво биха направили нашите? “Има терористична истерия. Терорът е психо-икономическо оръжие за масово поразяване. С взрив или със страх от взривове ефектът е почти един и същ. Срещу Европа се води психологическа война”, заяви в „Здравей, България” експертът по антитероризъм проф. Христо Смоленов. “Трябва да опазим българските мюсюлмани от зверския натиск, който се упражнява отвън върху тях с цел радикализацията им”, допълни той.

БНТ, „Денят започва”

1. Коалиция. Защо от АБВ поискаха преформатиране на правителството? По повод напрежението около управляващата коалиция у нас Георги Първанов, лидер на АБВ отбеляза в студиото на БНТ, че АБВ е започнала “кампания за преосмисляне както на параметрите, така и на ефективните действия вътре в самата коалиция”. “Виждаме, че зацикля коалицията в много отношения, има един-два фактора, които тормозят нейната работа. За мен по-важното е друго – да се преосмислят основите. Моделът “2+2″ в коалиционното управление очевидно не е работещ. Не може Реформаторският блок да бъде основен, ключов фактор при положение, че те дават символична подкрепа, колкото АБВ, а имат пет или седем – не знам колко, министри”, обясни той. Първанов коментира и

2. Какво причини натравянето на над 40 деца? Кой и как контролира храната на учениците в училище? Според Цвета Бресничка, председател на УС “Асоциация родители”, големият проблем е, че контролът на храните се прави рядко и когато вече има инцидент. Тя подчерта, че родителите настояват те да участват в този контрол, тъй като те са най-заинтересувани децата да се хранят и здравословно, и безопасно. Проф. Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве, изтъкна, че съгласно наредба от 2009 г. за децата не се допускат колбаси като основно хранене. Допускат се само такива, по отношение на които има специални изисквания за съдържанието им: например, шунка или филе, което може да присъства само в сандвича, но не като основно хранене.

bTV, „Тази сутрин”

1. Провали ли се външната политика на Запада? Разруши ли „Ислямска държава” ценностите на Европа? Ние имаме огромен проблем с години наред провежданата политика на концептуален мултикултурализъм и културен релативизъм. Ерата на мултикултурализма и културния релативизъм е приключила. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” външният министър Даниел Митов. „Европа години наред се опираше на ценности като толерантността, за да интегрира хора. Толерантността е пасивна ценност – толерираш някой, когото смяташ за не равен, не изискваш от него нищо повече от същата толерантност. Толерантността създаде гетата в Западна Европа, където голяма част от хората не можаха да се интегрират”, подчерта първият ни дипломат.

2. Протест пред земеделското министерство. На живо: Докога истинското мляко ще се изкупува на безценица? Строг контрол към мандрите поискаха млекопроизводители. Пред bTV фермерите изразиха надежда хората да ги подкрепят. Не са изключени фалити, има доста фермери, които са принудени вече да продават собственост, животни, защото трябва да покриват кредитите досега, обясни млекопроизводител. Той допълни, че мандрите все още изкупуват млякото, но не е известно докога. Преработвателите твърдят, че внасят на прекалено добри цени вносни суровини от вида на кондензирано мляко, обезмаслено, сухи млека и работят с тях. Казват, че им е по-удобно така и по-изгодно за тях.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

manolova

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Миналият „на зелено” главен секретар на Външно – уволнен!“Никой няма право да преминава (през “зелените релси”). Няма значение дали това е държавен служител или не. Това е абсолютно недопустимо”, заяви за “Здравей, България” говорителят на Външно Бетина Жотева след отстраняването на главния секретар на ведомството Стоян Тодоров, който премина “на зелено” на Руски паметник. Като причина за постъпката си висшият служител е посочил, че на мястото е имало катастрофа на два трамвая и гигантско задръстване. Закъснявал е за работа и е тръгнал по релсите. Когато е видял, че прави нарушение, се е върнал от средата на пътя, уточни Жотева, като допълни, че това не е извинение.

2. Безумие! Линейки пътуват 200 км, за да заредят с гориво! Има ли опасност за живота на хората, докато ги чакат? Разследване на Генка Шикерова. След обединението всички линейки на София и основната част от областта, зареждат задължително на една бензиноколонка в столицата. За по-икономично. „Решението беше, че линейките, като идват на курс до София, ще зареждат в София на бензиностанцията на круиз, която е спечелила”, заяви д-р Пламен Китанов – бивш зам.-директор на ЦСМП София– област. Така, за да могат да работят, линейките от Пирдоп, Елин Пелин и Своге правят нарочни курсове за зареждане. Ако не изчислят километрите правилно, червената лампа за гориво може да ги свари в най-неподходящия момент и колите да спрат на средата на пътя. Според неофициална информация практиката на зареждане и превоз на туби с гориво в линейки е редовна до началото на март. Случайно съвпадение е, че тя рязко спира точно, когато от Нова телевизия започват да се интересуват от темата.

БНТ, „Денят започва”

1. Възможен ли е развод с “парното”? И още – в какви условия живеят жените от сливенския затвор? „В “Топлофикация” – Сливен има добри практики, така е и във Варна, и в Пловдив, и в Перник. В Сливен уважителното отношение към клиентите и добрият мениджмънт са решението на проблемите на хората с топлофикация. Факт е, че там са се отказали от прословутата такса „сградна инсталация”, която пълни касите на софийската топлофикация”, посочи Манолова. Омбудсманът на България говори в предаването и за практиката на колекторските фирми да събират спорни и несъществуващи задължения. Няма закон за арбитражните съдилища, но с общи усилия може да бъде променена една абсурдна практика, убедена е Мая Манолова. В основата на проблема с колекторските фирми отново стоят монополните дружества, смята омбудсманът. Рекетът на монополите в България над българските граждани наистина приема абсурдни размери. Става дума за дране на живо на хората в случая със схемата с колекторските фирми и арбитражните съдилища, каза Мая и поясни как действа “схемата”.

2. Нови правила за лечение – Какво трябва да знае пациентът ? Говори НЗОК. „Този проект на решение допълва Националният рамков договор от 2015-та година и в него са включени онези нови моменти както по отношение на правата на пациентите, също така и средствата, необходими за получаването на медицинска помощ“, обясни д-р Галя Йорданова – директор Дирекция “Извънболнична и дентална помощ” в НЗОК. Всяка година с приемането на Закона за бюджета се приема и бюджетът на НЗОК и през тази година средствата са разчетени така, че да покрият и новите моменти, които са предвидени, добави тя. От първи април здравноосигурените пациенти ще имат достъп до допълнителни медицински изследвания. Това каза още д-р- Галя Йорданова. Тя допълни, че с новия рамков договор пациентите ще могат да се възползват от още сърдечно-съдови изследвания, както и за холестерол и диабет.

bTV, „Тази сутрин”

1. Напуска ли правителството военният министър? Докъде стигна проверката на военната прокуратура след разследването на bTV за дефектните парашути. Опозиция не означава да бъдеш само против управлението, много често има опозиция вътре в самото управление, която му помага да се ориентира правилно. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” военният министър Николай Ненчев на фона на искрите, които все по-явно прехвърчат между ГЕРБ и ДСБ. Той беше категоричен, че с лидера на „тъмносините” Радан Кънев не е говорил за политически назначения. Ненчев отбеляза, че всички в Реформаторския блок трябва да се стремят към пълна прозрачност и изпълнение на политическите си ангажименти, а ДСБ постига своите цели по отношение на съдебната реформа, изборът на нова Комисия за защита на конкуренцията и разследването на КТБ.

2. Трус във властта – депутатите от ГЕРБ искат от Борисов министерски оставки? Ще се поддаде ли премиерът? Такива хули не сме чували, докато сме били в опозиция, както от коалиционния си партньор. Така депутатът от ГЕРБ Валентин Радев коментира в студиото на „Тази сутрин” отношенията на партията с ДСБ, ден след като хората на Борисов поискаха от лидера си да отстрани от властта кадрите на „тъмносините”. Народният представител напомни на своя партиен лидер периода, в който са били в опозиция и в който той само се е регистрирал без да стои на пленарните заседания, докато останалата част от парламентарната група е оставала в зала. Радев обясни, че чашата на търпението е преляла след конференцията на ДСБ, на която Радан Кънев заявил, че е „параван за ползването на облаги от властта” от страна на ГЕРБ и ДПС, а Татяна Дончева обиждала ГЕРБ под бурни аплодисменти.

Най-интересното от сутрешните блокове

Всеки ден ще ви предоставяме селекция на най-интересните новини и теми, дискутирани в сутрешните блокове на националните телевизи:

MendaStoyanova

Нова телевизия, „Здравей, България”

1. Ще дойдат ли бежанците в България? България е много по-подготвена от други страни за евентуален бежански поток. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в специално интервю за Нова телевизия. “България беше първата, която почувства потока на бежанците като проблем. Тя направи доста за охрана на външните граници и за това да е готова. Ако потокът тръгне към нас, ние сме по-напред от други страни”, изтъкна тя, като уточни, че в случай на нужда страната ни може да се възползва от нов финансов инструмент за подпомагане при хуманитарни кризи в Европа.

2. На живо от Разград в училището, където майка нападна учителка. Петокласникът, чиято майка нападна преподавателка, ще бъде преместен в друго училище. За скандалния случай стана ясно в сряда. Учителката направила забележка на детето, че я цели с топчета за тенис на маса. След като детето не престанало, преподавателката му взима хилката. Малко след това в училището пристига майката Шехризаде Хасанова. Тя нападнала преподавателката и ѝ ударила шамар. Буйстващата в училището жена е задържана в местното полицейско управление за 24 часа. От училището пък ще вземат мерки срещу ученика.

БНТ, „Денят започва”

1. Защо се правят реформите – за да има повече пари или за да се харчат по-малко пари? Кой фалира КТБ? То е ясно – Цветан Василев и ръководството на банката. Политическа атака и да е имало, не е причина за фалита, а най-много повод. Банката рано или късно щеше да фалира, защото е била де факто пирамида и така или иначе при този почин на управление е щяла да рухне. Голяма част от парите просто са изхарчени и не са инвестирани в някакви активи, от които сега може да се очаква някаква възвръщаемост на средствата. Това коментира Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия в парламента, в сутрешния блок на БНТ. По повод новия заем в размер на 2 млрд. евро, изтеглен от правителството на международните пазари, тя коментира, че в него нямало драма и че той бил изтеглен, защото държавният бюджет бил на дефицит вече осма година, тъй като сме харчели повече, отколкото се събира от данъци, акцизи, такси и пр.

2. Как ще се преодоляват последствията от въздържанието от реформа на съдебната система? Български евродепутати от различни парламентарни групи се обединиха и поискаха или отпадане, или промяна в механизма за наблюдение на България от Европейската комисия „Продължаващ в този му вид, механизмът е просто една формална процедура“, каза главният прокурор Сотир Цацаров вчера. „Аз не бих се съгласила точно с термина „формална“, защото вярно е, че формализма съществува дотолкова, доколкото периодично се правят т. нар. проверки и инспекции, идва мисия на ЕК, отчита мнения по това ние какво сме свършили като съдебна система, законодателят какво е свършил и т. н. Но в крайна сметка този формализъм е подчинен на крайни изводи, а тези изводи почти никога не са изненадващи, предварително ние си знаем какво е моментното състояние на системата и знаем какво можем да очакваме от този доклад“, каза Юлиана Колева, председател на Комисията по правни въпроси към ВСС.

bTV, „Тази сутрин”

1. Даваш ли, даваш, балканджи Йово” се връща в учебниците. Каква е съдбата на останалите отпаднали произведения. Приключенският роман „Робинзон Крузо” няма да бъде включен в учебниците. Това обяви в предаването „Тази сутрин” зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Фолклорната песен “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” ще се изучава по история в 6 клас. „История славянобългарска” ще се учи общо четири пъти – по литература в 9 клас и по история в 7, 8 и 10 клас. Думата „съжителство” отпада като определение за периода на Османското владичество. По история ще се изучава терминът „иго”, а по литература – терминът „робство”, обясни зам.-образователният министър. И той потвори тезата от времето на предишния екип на образователното министерство – че терминът за този период от историята ни е „османско владичество”.

2. Български чиновник кандидат за Гинес: уволняван четири пъти, получава шест години заплата без нито един работен ден! Български държавен служител ще кандидатства за книгата с рекордите на Гинес, след като е уволняван 4 пъти и връщан на работа 3 пъти досега, очаква и за четвърти път да бъде възстановен. Петър Илиев получава заплата, без да е стъпвал на работното си място повече от 6 години. Той е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавна агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията. „Четири пъти съм уволняван, три пъти съм възстановяван. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят. Малко преди да се пенсионирам като държавен служител, без да съм работил, ще подам документи в Гинес”, разказва Илиев. По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус.