PR Фокус: Лидия Малчева, акаунт мениджър в SiteMedia Consultancy

Представяме ви Лидия Малчева, PR консултант в  SiteMedia Consultancy 

_SSF1387 (2)

Преди да стане част от екипът на SiteMedia Consultancy, заедно с един от създателите на агенция APRA Porter Novelli Любомир Аламанов и доскорошната изпълнителна директорка на АPRA Porter Novelli Ружа Загорска, Лидия Малчева е работила като акаунт мениджър за Майкрософт, Сименс, Кока-Кола, AGT Газпром, Нова Броудкастинг груп и др. В момента тя е на 27г., учи бизнес администрация в НБУ и се занимава с PR от 5 години.

 С какво те привлече професията PR специалист ?

Динамика и разнообразие: сутринта може да организираш IT събитие, в 16:00ч. да имаш среща със street графити артисти, а вечерта да имаш медийна среща с Веселин Топалов. Шарена е нашата професия :)

С какво SiteMedia Consultancy е по-различна от всички други PR агенции в страната?

Дораснахме до момента, в който си дадохме сметка, че свободата и качествено изразходваното време, са основата на съвременния модел на работа. Не вярваме в затварянето на хора в един офис от 09:00ч. до 17:00ч. Вярваме в младите хора, които гледат напред и не се страхуват да експериментират. С правилна мотивация може да се постигнат чудеса, всичко останало е остарял метод на работа, който ще избледнее сам с времето. Въпросът е дали ще позволиш да избледнееш и ти с него. Е, ние взехме решението за себе си и по-скоро сме готови да стъпим извън пътеката, отколкото да затънем в коловоза.

Без какво може и без какво не може добрият PR специалист?

Не може без доверието на клиента, а за него трябва да се бори ежедневно. Останалото е подробност.

Ако можеше да избираш, на кого би искала да станеш PR?

Tоп 3: Justin Trudeau, Michael Phelps, Arctic monkeys

Единак или групов играч е успешният PR специалист?

Групов играч, категорично.

Какво си казваш, когато нещо се обърка?

Знаех си.

А как се поздравяваш за успеха?

С приятели и с розе.

Къде си ти след 10 години?

Голяма част от нашата работа е изготвяне на тайм тейбъли, графици, списъци със задачи по дни и т.н. Обущарят ходи бос, не обичам да си правя планове къде ще бъда в събота вечер, камо ли след 10 години.

Има ли някой в сферата, на когото се възхищаваш?

Възхищавам се на всеки колега, с който съм работила през годините, защото знам колко работа, пот, пропуснати почивки и усилия коства един успешен проект. А нашата работа е „зад кулисите“ – щом всичко е както трябва и не виждате PR екипа, значи си е свършил добре работата.

 Как ти помага медийният клипинг и мониторинг в работата?

Помага ми ужасно много! Само колеги, които знаят как се четат вестници по старомодния начин, знаят за какво говоря.

PR Фокус: Соня Славчева, PR консултант Well Done Marketing /PR\ Advertising

Представяме ви Соня Славчева, PR консултант в  Well Done Marketing /PR\ Advertising

Sonya(4)От колко години си в сферата на  PR услугите и маркетинга и, кое е най-важното, на което те научи работата?

Професионално се занимавам повече от 15 години, защото навлязох във въртележката на медиите още като ученичка с не малко задължения и отговорности. Професията ме научи да сравнявам различните гледни точки. Те никога не са само две. И заедно с това всеки ден се уча как да общувам още по- добре с хората около мен – колеги, партньори, близки, приятели. Смятам, че в модерното училище, например, трябва да има часове, които да ни учат как да комуникираме помежду си по-лесно, с другия пол, с учителите си. Хората ще растат доста по-уверени ако общуват успешно.

Кои са основните качества, които те определят като успешен PR специалист?

Желанието да уча – всеки ден, в различните сфери, в които работя. Любопитството е също много важно за професията.

Има ли нещо, което искаш да подобриш в себе си за да станеш още по-успешна?

О да. Аз се стремя всеки ден да бъда по-добра, да се усмихвам повече и да правя нещо, които не съм посмяла предходния ден. Иска ми се да си наложа да отделям малко повече лично време за себе си, защото между работата и игрите с децата, смятам, че е важно да има време само за мен.

Коя черта на характера си определяш като недостатък при изпълнение на служебните задължения?

Може би, хората, с които работя, трябва да кажат какво биха искали да променя, за да работим още по-успешно заедно. Аз лично смятам, че трябва да се уча на търпение. Често искам нещата да станат сега, веднага, а PR е стратегически инструмент – иска търпение, наслагване и продължителна целенасочена работа.

С какво се гордееш от постигнатото в работата? Разкажи за твой личен успех.

Има много забавни, успешни проекти и събития, за които мога да споделя, но това, с което се гордея е колко постигнахме само за 4 години работа като екип. Преди 4 години консултирахме едва една компания и работихме по няколко други проекта годишно. Сега имаме десетки клиенти, с които заедно растем и се гордеем. Това изискваше изключителна отдаденост от наша страна, но всяко усилие си струваше.

Без какво може и без какво не може един бранд?

Брандът не може без своя идентичност, без своята т.нар. екосистема, в която да съществуват всичките му форми на изразяване. Мисля, може да съществува съвсем добре без голям бюрократичен екип. Малък, но ефективен е по-добре.

Ще се развиват ли още PR услугите в България?

Макар и млада професия, тя се променя непрекъснато. Социалните мрежи и необходимостта на хората да бъдат забелязани, чути и важни, промениха още повече инструментите на работа и то на стратегическо ниво. В този така натоварен информационно свят, тепърва ще се развива професията и то към по-добро, защото всяка нова форма на общуване е добре дошла за нас.

Кой е човекът, когото смяташ за достоен модел за подражание?

Има много хора, на които се възхищавам за това, което са постигнали и най-вече начинът, по който са го направили. Не ми се иска да споменавам само един човек от една сфера, защото няма как една личност да опише всички модели, но Питър Сейдж, например, е човек, от който много уча напоследък, в България г-жа Виолина Маринова е такъв пример; Радина Велчева от Искам Бебе е още един човек, на който се възхищавам; в личен план уча много от моята майка, по нещо всеки ден. И, разбира се, по-голямата ми сестра, която преди много години ме научи, че човек трябва да живее в мир с решенията, които взема, а не да се лута в съмнения. Много примери мога да дам за хора, които са оказали изключително влияние за това да бъда по-добър професионалист, по-добра майка, по-добър човек. И за моя огромна радост работата ми ме среща с толкова ярки, различни, богати (като опит, душевност) хора, че аз продължавам да се променям, благодарение на контактите си с тях всеки ден. Вярвам към по-добро.

Как ти помага медийният мониторинг и клипинг в работните задължения?

Помага ми, най-вече с това, че успявам бързо да следя ситуацията на нашите клиенти и конкуренти от различни гледни точки. Колкото и странно да звучи, често ми идват нови идеи как да подходим при следващ контакт с определен журналист или медиа, на база какво сме успели да постигнем и как е представена определена гледна точка в пресата.

Къде си ти след 10 години?

Аз съм с вече две пораснали деца :) и още по-щастливо семейство. Вярвам, че ще успеем да разширим екипа си от консултанти и сме наложили успешни модели за развитие заедно с партньорите си. Също в професионален план ми се иска да сме успели да направим програма за обучение на студенти, по практически казуси, защото смятам, че това би им помогнало в намирането на работа след завършване на образованието.

Надявам се да имам време да пътувам още повече. :)

PR Фокус: Пепа Гроздева, изпълнителен директор на DD Agency

Представяме ви Пепа Гроздева, наш партньор и изпълнителен директор на една от най-големите PR агенции в страната – DD Agency

Pepa

От колко години си в сферата на  PR и кое е най-важното, на което те научи работата?

Че ако не обичаш това, което правиш – изгубен си!

Кои са основните качества, които определят успеха на един PR специалист?

Търпение и чувство за хумор :)

Има ли нещо, което искаш да подобриш в себе си за да станеш още по-успешна?

Да, да стана още по-успешна.

Коя черта на характера си определяш като недостатък при изпълнение на служебните задължения?

Още не съм се научила да отказвам.

С какво се гордееш от постигнатото в работата? Разкажи за твой личен успех.

Имаме клиенти от 20 години, които все още са доволни.

Без какво може и без какво не може един бранд?

Нищо не е на всяка цена, останалото е теория.

Ще се развиват ли още PR услугите в България?

Дано поне да са към хубаво.

Кой е човекът, когото смяташ за достоен модел за подражание?

Подражанието не е най-доброто в сферата на криейтива.

Как ти помага медийният мониторинг и клипинг в работните задължения?

Прави ми живота по-лесен или по-тежък в зависимост от кризата, в която е изпаднал клиентът…

Къде си ти след 10 години?

На топло.

PR Фокус: Галина Паунчева, Senior Account Executive в AMI Communications

Galina_AMIC

Какво представлява един твой ден и на какво те учи работата?

Безкрайно съм благодарна, че имам такава професия, тъй като това е една невероятна школа. Нито един работен ден не си прилича с друг и имаме възможност да планираме не повече от 60 процента от времето си, тъй като постоянно се случва нещо ново, което е спешно. Неизменно качество на добрите PR професионалисти е да могат правилно да приоритизират ангажимените си. Работата ми ме научи да бъда още по-отговорна, да превръщам стресa в адреналин и най-вече да мога да се справя с всяка една ситуация и човек, и да имам персонален подход към всеки един човек, с който работя.

Кой е най-интересният проект, по който си работила до момента?

Проектите, за които работим, са много и различни. Не бих могла да ги характеризирам, тъй като всеки е интересен с нещо. Едно от последните ни събития е „Шумът на парите“, единствената специализирана финансова конференция в България. Моите адмирации към Profit.bg, които успяват да съберат на едно място висшия мениджмънт на водещите компании в сектори като банки, застраховане, имоти, телекомуникации и технологии.

Без какво не може един съвременен бранд? Какво съветваш клиентите, с които работиш?

Без комуникация :) Често се случва компаниите да правят страхотни проекти и инициативи и тази информация да достига до много малко хора, защото не успяват да намерят правилния начин, по който да разкажат хубавите си истории.

Как смяташ, че ще се развие PR сферата в следващите няколко години?

Надявам се българският пазар все повече да узрява и да осъзнава ролята на PR специалиста. За съжаление все още има много голямо неразбиране какво точно представлява нашата работа и защо тя е неизменна част от добрия имидж на една компания.

Какво място намира медийният мониторинг в работата ти?

Медийният мониторинг е неразделна част от работата ни. Това е един от инструментите, чрез които ние и клиентите ни могат да видят и измерят постигнатите резултати.

Кои са хората, които са ти повлияли най-много в професионален план и защо?

Много съм щастлива, че имам късмета да работя със страхотни колеги, които са изключителни професионалисти. Ежедневните предизвикателства, споделени и разрешени с тях, са ме изградили като специалист.

Какво си казваш, за да се мотивираш?

Радвам се, че за 10 години все още не съм изгубила мотивацията си за работа. Важно за мен е да реализирам с колегите ми всеки един проект, по който работим и трудностите са по-скоро стимул, отколкото пречка.